View Single Post
stare 29.06.2013, 13:34   #8
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18
Domyślnie Odp: FTS Newsletter 19[21]

Jesteście ciekawi, co zagraniczne stacje telewizyjne przygotowały dla widzów na sezon 2013/2014? Może akurat znajdziecie coś dla siebie!

~ ZWIASTUN ~

Fabuła umiejscowiona została w miejscowości Chester's Mill, która zostaje odcięta od świata przez potężną kopułę. Mieszkańcy muszą poradzić sobie w trudnych warunkach i poszukać odpowiedzi, czym jest ta bariera, skąd przybyła i jak można ją zniszczyć.

Premiera w USA zaplanowana jest na 24 czerwca.

~ ZWIASTUN ~

Serial ten ma być opowieścią o miłości, stracie, uwodzeniu, oszustwie, zdradzie i morderstwie ukazanym z punktu widzenia trzech kobiet podczas walki o tron - Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort i Anne Neville. Akcja rozgrywa się w 1464 roku w okresie, gdy w Anglii od 9 lat toczy się wojna domowa o tron między rodem Yorków i rodem Lancasterów. Ich symbolami są, odpowiednio, biała i czerwona róża, przez co walki przeszły do historii jako Wojna Dwóch Róż.

~ ZWIASTUN ~

"The Originals" to serial, w którym będziemy mogli obserwować dalsze poczynania Pierwotnych Wampirów, których poznaliśmy w "Pamiętnikach wampirów". Zobaczymy w nim m.in takich bohaterów jak: Elijah, Hayley, Marcel i Rebekah.

~ ZWIASTUN ~

Zobaczymy w nim kilkunastu młodych ludzi, którzy posiadają różnorakie moce, bohaterowie będą musieli współpracować, aby pokonać siły zła.

~ ZWIASTUN ~

Serial będzie opowiadał historię nastoletniej królowej Szkocji, Marii Stuart, która w momencie objęcia tronu po Jakubie V miała zaledwie sześć dni. Projekt ten ma być opowieścią fantasy.

~ ZWIASTUN ~

Akcja serialu będzie toczyć się 97 lat po wybuchu nuklearnej wojny, która zrujnowała całą dotychczasową cywilizację. Na Ziemię zostaje wysłany statek kosmiczny, na którym znajduje się 100 przestępców, ma on na celu sprawdzenie, czy możliwe jest ponowne zasiedlenie planety.

~ ZWIASTUN ~

Dziesięć lat temu na Ziemię przyleciało ośmiu osobników z obcej planety. Serial ma opowiadać historię romansu pomiędzy młodą dziewczyną a przybyszem z kosmosu.

~ ZWIASTUN ~

Akcja serialu będzie mieć miejsce w Sennej Kotlinie, gdzie Ichabod Crane wraz z szeryfem będą rozwiązywać kryminalne sprawy, które są wynikiem bitwy pomiędzy dobrem a złem.

Niedawno w internecie zadebiutował 9 odcinek 3 sezonu "Gry o Tron". Wzbudził on wiele emocji w fanach, a co za tym idzie, ich reakcje były bardzo żywiołowe!

~ OBEJRZYJ ~

~ ZWIASTUN ~

Finałowy, siódmy sezon Skinsów zadebiutuje w lipcu i będzie składał się z sześciu odcinków, kolejno wyemitowanych aż do końca sierpnia. W obsadzie będziemy mogli obejrzeć dalsze losy serialowych bohaterów, takich jak Effy, Cassie i Cook. Odcinki będą nosiły poszczególne podtytuły: Skins Fire, Skins Pure, Skins Rise.

Są takie książki, na które czas nie ma żadnego wpływu, bowiem nadal były, są i będą tak samo uwielbiane. Zapraszam do przeczytania mojego rankingu!

1. DUMA I UPRZEDZENIE - Jane Austen

Na początku zeszłego stulecia niezbyt zamożny ojciec pięciu córek nader często musiał zadawać sobie pytanie: kiedyż to w sąsiedztwie pojawi się jakiś odpowiedni kawaler? A kiedy już się pojawił, następowały dalsze perypetie, które Jane Austen z upodobaniem opisywała. "Duma i uprzedzenie" uważana jest za arcydzieło w dorobku tej angielskiej pisarki, głównie dzięki zabawnym, zgoła dickensowskim opisom postaci głupich i niesympatycznych. Znajdujemy tu także melancholijną refleksję nad władzą pieniądza i znaczeniem pozycji społecznej, decydujących o życiu młodej panny; a przede wszystkim znakomity, powściągliwy styl, doskonale oddający harmonię opisywanego świata...

2. WICHROWE WZGÓRZA - Emily Jane Brontë

Mroczne wrzosowiska Yorkshire są świadkiem miłości Cathy i Heathcliffa. Jednak uczucie, które wybucha między nimi, przynosi im tylko ból i cierpienie.
Namiętność przegrywa z rozsądkiem – Catherine wychodzi za innego mężczyznę.
Oszalały z bólu i upokorzenia Heathcliff nie zamierza się poddać, a chęć zemsty staje się sensem jego życia. Czy nad Wichrowymi Wzgórzami ciąży fatum niespełnionej rozpaczliwej miłości?

3. MAŁY KSIĄŻE - Antoine de Saint-Exupéry

To najpiękniejsza poetycka opowieść o poszukiwaniu przyjaźni, bliska sercu każdego czytelnika dzięki swojej nieprzemijającej mądrości. Od 1943 roku jest wydawana w milionach egzemplarzy na całym świecie.
A oto mój sekret. Jest bardzo prosty: dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu...

4. MISTRZ I MAŁGORZATA - Michaił Bułhakow

"Mistrz i Małgorzata" - jak wiele genialnych utworów - wymyka się jednoznacznemu opisowi, prowokując mnogość interpretacji. Ta powieść szkatułkowa, bogata w odniesienia do literatury światowej, wciąż zadziwia bogactwem tematyki. Znaleźć w niej można rozważania na temat kondycji sztuki, echa nieustannego konfliktu twórcy z otoczeniem, klasyczny filozoficzny motyw walki dobra ze złem, ale także ciętą satyrę oraz ironiczne odniesienia do ocierającej się wielokrotnie o absurd radzieckiej rzeczywistości lat trzydziestych. A także - rzecz jasna - cudowny wątek miłosny tytułowych Mistrza i Małgorzaty, który dla wielu czytelników jest jedną z największych zalet tej książki.

1.

Oparty na prozie Karola Dickensa film o wychowywanym przez siostrę chłopcu, który dostaje pieniądze od anonimowego darczyńcy, co umożliwia mu wyrwanie się z biedy i rozpoczęcie edukacji.

2.

Po śmierci ojca Alana Phil, Stu i Doug postanawiają pocieszyć kumpla z watahy. Za sprawą Chowa, który ukradł sporo kasy, znów wpadną w tarapaty.

3.

Pewnego dnia Jacek prosi depresyjną sąsiadkę o opiekę nad swoim upośledzonym bratem. Nie spodziewa się nawet, że tych dwoje połączy głęboka więź.

4.

Historia Clarka Kenta, który broni mieszkańców Metropolis przed złem jako człowiek ze stali - Superman.
Moja opinia: "Człowiek ze stali" to film, który na oku miałam już od długiego czasu. Obserwowałam aktorów, których przydzielano do poszczególnych ról, czekałam z niecierpliwością na zdjęcia i zwiastuny. Oczywiście wybrałam się na premierę i powiem jedno: nie rozczarowałam się! Jestem wielką fanką wszelkich produkcji opartych na komiksach ("Iron man", "Thor", "Avengers"), więc film ten okazał się dla mnie świetny, z pewnością przypadnie on do gustu osobom, które lubią opowieści o superbohaterach.

5.

Policjantowi Johnowi Cale odmówiono właśnie jego wymarzonej pracy w służbach specjalnych i ochrony samego prezydenta Stanów Zjednoczonych, Jamesa Sawyera. Nie chcąc zasmucać tą wieścią swojej córki Emily, zabiera ją na wycieczkę po Białym Domu. Miłe chwilę obojga przerywa atak ciężko uzbrojonej, paramilitarnej grupy terrorystycznej, która za cel obrała siedzibę amerykańskiego przywódcy. John musi ocalić nie tylko życie Emily i prezydenta, ale i uratować swój kraj, który z każdą chwilą pogrąża się coraz bardziej w anarchii.
Charionette jest offline