View Single Post
stare 29.06.2013, 13:34   #10
Charionette
Admin Emeryt
Admin Kumpel

Reputacja: 18
Domyślnie Odp: FTS Newsletter 19[21]

Welcome back, byatches. Po dość długiej przerwie wracam z M jak Mieszkanie, za którym mam nadzieję, stęskniliście się. A nawet jeśli nie, to co to za problem? Trochę poważniej – dzisiaj bez zbędnych i przedłużających wstępów, w skrócie opowiem, czego możecie się spodziewać w tym numerze. Otóż, postanowiłem, że na wakacje nie będę was zmuszać do zapoznania się z długim elaboratem nt. architektury i nie tylko, lecz postaram się jak najbardziej skrócić formę prowadzonego przeze mnie działu. A przynajmniej do września, kiedy to wypoczęci i gotowi do pracy (jasne) czujemy się odpowiednio silni i zmotywowani do dłuższych lektur. Zjedźcie trochę niżej.

Wnętrzarska Moda
By podkreślić nadchodzące upały (bądź i mrozy) stereotypowo proponuję odcienie ciepłe, orzeźwiające lub łagodne. Do wyboru, do koloru.

Letnia Mżawka

za chmurami
Nie da się ukryć, że statystycznie najcieplejszym miesiącem Polski jest lipiec. Jak to w naszym klimacie bywa – mówią, że będzie 30 stopni Celsjusza, a mamy 15 z zachmurzonym niebem. W kolorach to zjawisko ma odzwierciedlenie między ekspresyjnym, bądź stłumionym żółtym, gołębim niebieskim a stonowanymi brązami tudzież beżami.
Miesiąc: lipiec

b) Lukrowe Morze

cukierki i te sprawy
I kolejna bardzo chwytliwa i obciachowa nazwa, lecz kryją się za nią piękne i przyjemne dla oka barwy. Morska zieleń i mięty. Babciny róż. A na dokładkę wypłowiała czerń.
Miesiąc: sierpień.

Porada Miesiąca: Kto rano wstaje?
Po części zgubiłem moment, kiedy M jak Mieszkanie tyczyło się tylko serii gier The Sims a realną architekturą wnętrz. Póki co, żadnych skarg z tego powodu nie było, czyli jak śmiem twierdzić – aż tak źle to się nie prezentuje. A więc. Projektowaliśmy już bryły, ogrody, salony, kuchnie, gabinety, dzisiaj przyszedł czas na jedno z moich ulubionych pomieszczeń – sypialnię. Jednakże, jak obiecałem, nie będę przesadnie rozwijał tego tematu, a zwyczajnie podam Wam kilka wskazówek.

1. Najważniejsze: styl sypialni, jak i każdego innego pomieszczenia, nie powinien odstawać od reszty.

2. W małych pomieszczeniach sypialnianych powinno stosować się jasne barwy, a w przypadkach większych powierzchni warto jest pobawić się kolorami.

3. Sufit nad łóżkiem to stosunkowa ważny element sypialni, ze względu na częstotliwość, z jaką się mu przyglądamy np. leżąc czy powoli zasypiając. Powinien on stanowić pewien kontrast, dzięki któremu nie doznamy uczucia monotonii w pokoju.

4. Przyjmuje się, że głównym punktem w sypialni jest łóżko, więc to ono powinno przykuwać najwięcej uwagi, jednakże, kiedy w pomieszczeniu chcemy jednocześnie zaprojektować sobie mini gabinet lub miejsce do pracy, należy wtedy dobierać do siebie poszczególne elementy tak, aby ze sobą współgrały, a nie kontrastowały. Dla przykładu – przy mniejszych powierzchniach warto umieścić jednocześnie mniejsze łóżko i mniejsze biurko, czy też stolik.

5. Atmosfera tam panująca powinna być odzwierciedleniem nas samych (lub Simów).

Oceniamy
„Majstersztyk w…” tym razem w innej formie ze względu na niewystarczającą ilość prac, którymi mógłbym się posłużyć.

a) Model 3. (1963):

Praca autorstwa koyaanisqatsi cechuje się wysoką pomysłowością i ze względu na wykorzystanie głównie obiektów typu Maxis – prostotą swojej formy. Bardzo spodobał mi się ten projekt, nawet pomimo kilku drobnych niedociągnięć. Oby tak dalej!

b) Santa Famiglia al Monte - kościół w Monte Vista:

Małe, a piękne. Starodawne, a wciąż zapiera dech w piersiach. Tak mógłbym określić projekt Hallgerda, który postanowił wybudować kościół. Na ogół nie przepadam za tego typu stylem, lecz w tym przypadku prawdziwie mistrzowska forma wykonania i pomysł robią swoje. Majstersztyk.

Ze względu na kiepski stan zdrowia i jak zwykle – problemy techniczne, tym razem także wydanie MjM jest nad wyraz okrojone z części graficznej, lecz postanawiam poprawę i od września jakoś sobie będę radził
Charionette jest offline