Dzięki Ilona za cynk o parceli festiwalowej i tych modach na rozjaśnianie, bo bym pewnie w tym mieście nie grała. Ostatecznie znalazłam odpowiedni mod. Niestety one wszystkie działają na WSZYSTKIE miasta, więc trzeba było znaleźć takiego moda, żeby inne miasta też wyglądały dobrze. No przecież nie będę się bawiła w usuwanie\dodawanie moda, w zależności od miasta w którym gram... Największym problemem było wcale nie światło, tylko kolor wody. Te mody zmuszają do tego, by w każdym mieście kolor wody był taki sam, a ja tak nie chcę... No bo czy niebieściutka i jasna woda z Isla Paradiso pasuje do Północnej Groty, lub do Bridgeport? Oczywiście, że nie... Oto zdjęcia z rozjaśnionej modem Północnej Groty... Mogłoby być chyba jaśniej, gdybym dodała też tą zmianę wody, ale za nic na to nie pójdę. Czarna woda po prostu musi być w tym mieście! Czy jest dużo jaśniej, oceńcie sami. Moim zdaniem nie jest jasno jak w Isla Paradiso, ale mnie to już wystarcza, bo przynajmniej coś widać.
Oto koleś którego wybrałam do testów. Imienia nie pamiętam, nazwisko to Poirot bodajże.

Poirot mieszka w domku na uboczu. Dodam, że chyba we wszystkich domach dominują czerń, biel i szarości. Piękne jest to miasto, już widzę jakie historie da się pisać w tej "naturalnej sepii".

A to atrapa "zrujnowanego domu", stoi obok domu Poirota.

Kilka fotek całego miasta.

A tutaj sklep z zabawkami, groteskowy, ale klimatyczny, ciekawy. Przyłożyli się...

Maszynka do produkcji zabawek. Podczas pracy trochę się z niej dymi, słychać mechaniczne dźwięki i kręcą się trybiki.

I balonik... są 3 wersje z tego co zauważyłam, kot, lama i króliczek...
A gdyby ktoś też chciał sobie polepszyć oświetlenie, to jest to ten mod:
http://modthesims.info/download.php?t=490659
Pobieramy ostatni plik: Buhudain_DR_Lighting_V5.6.55_GOLD.zip
W archiwum są 4 katalogi, co prawda koleś pisze, że trzeba użyć po jednym pliku z Color Setting, Weather Setting i Lighting Setting (i jeśli ktoś chce to z tego ostatniego też, ale też jeden plik), ja wzięłam tylko dwa pliki, jeden z Lighting Setting a drugi z Weather Setting. Odnośnie Weather (pogoda), to jeśli mamy zainstalowane Cztery Pory Roku musimy wybrać plik który ma w nazwie "More Sunny", jeśli nie mamy CRP, to "Regular".