Nie wiem, czy ktoś jeszcze pamięta, ale jakiś czas temu zobowiązałem się do przetłumaczenia easter eggów z trailera. W sumie to zastanawiam się, czy teraz jest jeszcze sens, ale chcę dotrzymać słowa
To może na początek rzucę linkiem:
http://simsvip.com/2013/09/05/sims-4...ns/#more-28645 Tutaj wypisane są wszystkie 24 eggi.
Nie każdy filmik zawierał jakieś informacje/wyjaśnienia, więc miałem mniej roboty

No to jedziemy!
#3 - Tragiczny Klaun
"WEEEEOOOOWEEEEOOOO!!! Wezwij łapaczy klaunów, jeśli dostrzegłeś Sunny'ego*, Tragicznego Klauna! Sunny to powracająca postać z The Sims, która po prostu nie potrafi się rozchmurzyć".
* - nie orientuję się, czy to imię było w polskiej wersji tłumaczone - jeśli ktoś jest lepiej poinformowany, to prosiłbym o cynk;
#4 - Smażony Ser
"Nie da się tak po prostu zostać "Simem od Smażonego Sera"*. (Tym, który życzy sobie jeść smażony ser przez cały dzień.) Trzeba mieć [odpowiednią] aspirację, aby stać się jednym z nich, lub zaopatrzyć się w Kulę NowyTySenso.
* - w oryginale jest nawiązanie do znanego mema: One does not simply...
#5 - Bella Ćwir
"Pewnego razu, Wacław i Jokasta Kawaler mieli dziewczynkę. Dorosła ona nieco w stylu gotyckim i wyszła za mąż za Mortimera Ćwira. Krążą plotki, że jest najlepiej ubraną dziewczyną w okolicy".
#6 - Mroczny Kosiarz
"Hurra! Widzisz Mrocznego Kosiarza. A, chwila. To nie jest dobry znak. Mroczny Kosiarz pojawiał się, gdy Sim umierał... co zdarzało się całkiem niejednokrotnie".
#9 - Towarzyski Króliczek
"Wszystko ok, stary? Tylko ktoś z niskim paskiem towarzystwa może zobaczyć Towarzyskiego Króliczka. Daj mu przyjacielskiego buziaka albo wdaj się w bójkę, żeby poprawić sobie humor".
- nie kojarzę opcji "przyjacielski buziak", ale to w sumie moje wolne tłumaczenie; w TS2 był bodajże "rodzinny pocałunek" i to chyba o tę interakcję chodzi;
#10 - Gnom Ogrodowy
"Ćśśśś. Na paluszkach. Ten mały gostek może i wygląda przyjaźnie, ale podczas ataku potrafi mocno nadepnąć ci na stopę. Czemu? Bo tak*".
* - znów nawiązanie do angielskiego mema, tym razem do Because reasons;
#11 - Króliczek Lodówkowy
"Jeśli takiego nie dostałeś, jesteśmy zmuszeni nasłać na ciebie złego gnoma ogrodowego. Króliczek Lodówkowy był widziany po raz pierwszy na kartonie soku* i od tamtej pory przemyka przez serię The Sims".
* - na polskiej Simspedii podany był karton soku, w oryginale jest frozen box of food, ale bardzo możliwe, że to jednak to samo xD
#12 - Gumowa Kaczuszka
"Słychać trąbienie! To Książę Kwacz z Wannostanu! Możesz znaleźć to gumowe cacko podczas łowienia ryb lub szperając w śmietnikach. Ach, no i w supermarkecie".
#16 - Żółwia Gorączka / Żółw
"Uważaj na Turtle Mana*, mamy w mieście nowego bagnistego specjalistę. W The Sims jest osiem rodzajów żółwi, ale jesteśmy trochę uprzedzeni do Kaczugi Indyjskiej".
* - nie mam pojęcia, do czego aluzją jest Turtle Man, więc zostawiłem to w spokoju... Ale jeśli ktoś ma bogatszą wiedzę na ten temat, to prosiłbym o doinformowanie mnie
#17 - Plakat ASDF
"Zespół programistów The Sims często używa ASDF jako popularnego nazwiska rodzin w
The Sims. Nie należy tego mylić ASDSF, które jest wynikiem ipsania zbyt syzbko".
(literówki celowe, gdyby ktoś miał wątpliwości... xd)
#18 - Króliczek Lodówkowy II
"
"Ale ja już znalazłem Króliczka Lodówkowego". NIEPRAWDA. Króliczek Lodówkowy jest wszędzie... po prostu czai się wokół i jest cudowny".
#19 - Nie Biegaj z Nożycami
"Miliony Simów ginie każdego roku od nożyc. Pomyśl zanim pobiegniesz".
- oj tak, bo inaczej możesz dostać zawału :>
#22 - Statek Kosmiczny
"Pamiętasz w
The Sims: Zwierzaki, kiedy ten statek kosmiczny się rozbił, a następny statek kosmiczny przybył z reflektorem, żeby znaleźć tamten rozbity statek? To były BANANY".*
* - mam wrażenie, że twórcom chodziło o Dziwnowo z TS2, bo nie kojarzę żadnego UFO w jedynce (albo znów czegoś nie wiem).
#23 - Gdy Świnie Mogą Latać / Latająca Świnia
"Okeeej, nawet nie wiemy, jak ty to zobaczyłeś. Musisz naprawdę lubić serię The Sims. Latająca świnia pojawiła się po raz pierwszy na wieży ciśnień w The Sims 2. Teraz jest czymś w rodzaju rzeczy".
#24 - Miś Szumiś / Pluszowy Miś
"Ty mały smyku. Zauważyłeś Misia Szumisia. Misie są doskonałymi towarzyszami do snu. Ich aerodynamiczne ciałka są idealne do umizgiwania się".
I to było wszystko, chociaż pewnie i tak prawie nikt tego nie przeczyta

Za ewentualne literówki z góry przepraszam, ale dostaję oczopląsu od nadmiaru tekstu... xD
I jeszcze tak btw, na Twitterze odkopałem takie zdjęcie:
https://pbs.twimg.com/media/BU5LiiYCMAA2BAz.jpg Ale nie wiem, czy traktować to jako aluzję do "ubrania" niemowląt w TS4, bo tamta osoba napisała, że to dla jej synka. W każdym razie, fajnie to wygląda
EDIT: Agor-ia, NoweSimsy - cieszę się :3