Ja nie staram się popierać żadnej ze stron, ale muszę tu przytoczyć pewien cytat - władza jest dla ludzi, a nie ludzie dla władzy. Jeśli użytkownicy się nie zgadzają, to spróbujcie zrozumieć ich postawę. Wiadomo, że jak ktoś klnie i podaje argumenty z dupy wzięte, to że jego nie warto słuchać. Ale są osoby, które tutaj mówią z sensem na ten temat i myślę, że nie musicie się od razu oburzać, że "jak to, użytkownicy negują naszą decyzję?!", bo mają do tego pełne prawo.
Według mnie, to fajnie, że adminką została taka Charionette, po której widać, ze się stara i jest przemiła, czy kędziorek, która naprawdę mówi z sensem i ją za to podziwiam, ale nie rozumiem awansu Ilony. Wcześniej sama zrezygnowała, niech będzie, ale to nie zmienia faktu, ze w ankiecie polała się na nią fala hejtu, a teraz zostaje adminką? W tej sytuacji nasuwa mi się na myśl pytanie, to po co była ta ankieta? Żebyście mogli zobaczyć, co userzy o was sądzą i to zignorować?
Taka postawa nie prowadzi daleko. Bo jeśli tak będzie dalej, to na pewno pewna część osób zdecyduje się odejść z forum. A wtedy nie będziecie mieli forum do zarządzania, bo to userzy tworzą forum. Nie mówię, że macie konsultować z nami każdą swoją decyzję, ale weźcie nasze zdanie pod uwagę, bo to jest irytujące. Userzy jedno, administracja drugie.
Faktycznie szokuje ilość administratorów, bo jest ich zdecydowanie za dużo. Rozumiem sprawy wewnętrzne, ktoś może nie mieć czasu itp, ale właśnie tego wymaga stanowisko admina - czasu i poświęcenia. Jeśli ktoś się nie wywiązuje z obowiązków, to się go zwalnia, a nie zatrudnia kogoś, żeby mu pomógł.
Wracając jeszcze do tematu "userzy jedno, admini drugie/użytkownicy negują decyzję administracji, ta się oburza" - z tego co się orientuję, to na forum nie ma jakiegoś ustroju totalitarnego, że wszyscy
muszą się podporządkować adminom, bo jak nie to ban. Bo gdyby tak było, to znów, nie byłoby forum do zarządzania.
Z drugiej strony, ja się trochę tak czuję, jakby coś mi groziło za wypowiedzenie się w sprawie jakiś zmian na forum, bo od razu jest jakaś dziwna fala agresywnych odpowiedzi ze strony zarówno adminów jak i niektórych userów. Ludzie, trochę kultury! Nie jesteście na wojnie, to tylko forum, a zachowujecie się, jakby chodziło o wasze życie. Kieruję to zarówno do adminów, jak i zwykłych userów. Nie musicie kląć czy obrażać innych, bo ja myślę, że jeśli naprawdę chcielibyście do kogoś dotrzeć, to wystarczyłoby przytoczyć solidne argumenty zamiast kląć i robić nie wiadomo co.
Podsumowując:
- admini, błagam, postarajcie się choć trochę wysłuchać zdania zwykłych, szarych użytkowników. To oni tworzą to forum, którym zarządzacie, więc swoje decyzje podejmujcie mając ich na względzie. Forum to wspólnota, nie działajcie tylko na swoją korzyść.
- userzy, olaboga, opanujcie się trochę. Forum to nie strefa gazy, że musicie podejmować jakieś radykalne kroki. Poprowadźcie rozmowę na pewnym poziomie, to na pewno bardziej dotrze do adminów niż przeklinanie i obrażanie.
Uważam, że dobrym pomysłem byłoby zrobienie ankiety, kogo wybrać do administracji. Nie chodzi o ankietę słowną, bo jak widać, taka nie daje skutku, ale taką ze zwykłym głosowaniem, etapowo. Tak jak FA. Najpierw nominacje, każdy nominuje kandydatów, potem ankieta z wyborem, i na końcu przydzielenie funkcji. Każdy ma prawo do jednego głosu, bez względu na stanowisko na forum. To jest apel do adminów, pozwólcie userom trochę wam pomóc, nie podejmujcie wszystkich decyzji "w ukryciu". Nie mówię, że każda wasza decyzja ma być ustalana z userami, bo wiadomo, ze wtedy utworzy się konfilkt taki jak ten, ale raz na jakiś czas wam nie zaszkodzi.
A więc wszyscy, ogarnijcie się trochę, to nie jest sprawa życia i śmierci...
@down: