[img]http://i43.************/257dbh1.jpg[/img]
UWAGA! W artykule pojawiają się przekleństwa, które mogą niektórych razić. Niestety, czasami nie dało się ich ominąć, za co przepraszamy.
W tym numerze postanowiliśmy poruszyć pewien temat bliski naszemu sercu i, jak mamy nadzieję, waszym również. Mianowicie, mamy do was pewne pytanie: czy kiedykolwiek rozmawialiście kiedyś z kimś przez Internet, ale mieliście problem ze zrozumieniem, gdyż wasz rozmówca używał tak wielu skrótów, że się pogubiliście?
Tak, my też.
Dlatego teraz, po długim przeszukiwaniu Internetu w jego najgłębszych zakamarkach,
przedstawimy wam swego rodzaju „poradnik” na temat tego, jak rozmawiać po... internetowemu.
LOL - jeśli myślicie, że skrót ten oznacza „Lots Of Love” (ang. mnóstwo miłości) i napisaliście kiedyś do kogoś „tak mi przykro, że twój dziadek zmarł, LOL” to... tak bardzo się mylisz, że aż my napiszemy o tobie: „LOL”. Otóż skrót ten oznacza „Laugh Out Loud” (ang. śmiać się głośno). Śmiej się dalej ze śmierci dziadka tej osoby! A my życzymy udanej konwersacji!
FML - skrót ten używany jest zazwyczaj przez 13-latki skrzywdzone miłością (chyba Myszki Miki), przez co tną się gumką. „F*ck My Life” (ang. p*eprzyć moje życie) jest niezwykłą puentą dla ich jakże smutnych wyżaleń na fejsbuczku. Tak nam przykro... że aż wcale.
FAP - serio? SERIO? Czy naprawdę są na świecie ludzie, którzy nie wiedzą, co oznacza „FAP”? Ok, pomińmy moich rodziców, jestem za. Od skrótu „FAP” wywodzi się jakże piękny nie-wyraz „fapować”, co oznacza... masturbować się, a FAP to onomatopeja, dźwięku jaki można usłyszeć podczas tejże czynności. Wciąż nie jesteśmy pewni, czy tę gazetkę czytają osoby poniżej wieku 18 lat, więc jeśli są tu takie, to czytacie to na własną odpowiedzialność!
FAB - skrót podobny do „FAP”, a jednak, jak różny. Na pewno przynajmniej część z naszych czytelników chociaż raz czuła się „FAB”. Jest to skrót pochodzący od angielskiego słowa „Fabulous”, co oznacza „wspaniały”. Mogę się więc założyć, że wszyscy czytelnicy fotostory czekają z zapartym tchem na powrót „FAB Czwórki”.
TBH - myślę, że to musi znać każdy użytkownik internetu, gdyż, jako jeden z niewielu, ten skrótowiec jest PRZYDATNY. Tak, zgadza się, dobrze widzicie. „To Be Honest” (ang. szczerze mówiąc) może być użyte w każdej konwersacji jako podkreślenie szczerości naszej wypowiedzi. I dobrze, szczerość się ceni! Pomyślmy chociażby o szczerym złocie...
ASL (A/S/L) - pewnie niektórym skrótowiec ten skojarzy się z jakąś rzeczą związaną z
nowoczesnymi technologiami. Podrywu. Pisząc „ASL” do obcej osoby pytacie ją o jej wiek, płeć i lokalizację. Konkretniej, zadajecie pytanie brzmiące „Age/Sex/Location”. Jeśli dostaniecie tego typu wiadomość, nie odpowiadajcie „16/Yes/Poland”.
GOAT - nie, nie chodzi nam o kozę. Faktycznie, nazwa tego zwierzęcia po angielsku to „goat”, lecz mowa o slangu internetowym, gdzie nic nie jest tym, czym się wydaje. Więc gdy ktoś napisze do was, że coś jest GOAT, to nie ma na myśli, ze coś jest kozą, a to, ze dana rzecz jest najlepsza kiedykolwiek („Greatest Of All Time”).
OMG – chyba nie trzeba przedstawiać. Chodzi oczywiście o „Oh My God”, czyli „O Mój Boże”. Często spotykany skrótowiec, więc dziwne, jeśli ktoś go nie zna.
THX – jeśli spotkaliście się z THX, to znaczy, że ktoś chce wam podziękować. Otóż po rozwinięciu oznacza to „Thanks”. Bardzo użyteczne! Zalecamy używać w celu zachowania uprzejmości w Internetach!
ROTFL – można powiedzieć, że to brat LOL. Również rozchodzi się o śmiech, jednak o wiele bardziej intensywny. O ile w LOL spotykaliśmy się ze zwykłym śmianiem się z czegoś, tak ROTFL oznacza „Rolling On The Floor Laughing”, czyli turlanie się ze śmiechu po podłodze.
IMO/IMHO – często spotykane nawet na naszym forum. Używane w sytuacji wyrażania własnej opinii („In My Opinion” lub „In My Humble Opinion”). Jedno z podstawowych sformułowań używane potocznie we wszystkich czeluściach Internetu.
EOT – zazwyczaj, gdy rozmowa schodzi na zły tor i rozpoczyna się spam, ktoś może użyć stwierdzenia EOT, co oznacza „End OffTopic”. Spotkaliśmy się z innym użyciem tego sformułowania, które oznacza „End Of Topic”, czyli koniec tematu – używane, gdy użytkownik chce zamknąć rozmowę, bo jego problem został rozwiązany.
BTW – oznacza „przy okazji”, czyli „By The Way”. Bardzo często stosowany i powszechnie znany nie tylko na forach internetowych, ale także w mowie potocznej.
Z/W – o zgrozo! Mam nadzieję, że wszyscy wiedzą co to znaczy! Jeśli ktoś teraz drapie się w głowę, to chyba spędził ostatnie 15 lat pod kamieniem. Już nie trzymam nielicznych w niepewności, Z/W, to nasz rodzimy skrót od „zaraz wracam”. Oczywiście stosowany tylko wśród Polaków. Znany od tak dawna, że nikt już się nad tym nie zastanawia. Często spotykane przy Z/W jest też J/J, czyli „już jestem”.
Mamy nadzieję, że teraz już nie będziecie mieć problemu z rozszyfrowaniem niektórych słów. W niektórych społeczeństwach występuje ich o wiele więcej, czasami nawet bardzo skomplikowanych. Te podane wyżej są podstawą dla jakiegokolwiek istnienia w Internecie. To tyle od nas, trzymajcie się mocno.
Meryam & kalafjor