View Single Post
stare 11.02.2014, 21:21   #288
Björk
Admin Emeryt
UWAGA Konto Nieczynne

Reputacja: 19
Domyślnie Odp: Księga Skarg i Zażaleń

Dowiedziałam się, że niektóre osoby proszą o wyjaśnienie bana rudzielca w częsci "za plagiat".
Opiszę więc Wam sytuację:

Ktoś zgłosił, że jeden z simów wystawionych w temacie przez Rudzielca jest bardzo podobny do sima stworzonego przez Viperę.

http://i.imgur.com/jxgBIt1.jpg - na tym zdjęciu po prawej jest sim Rudej, po lewej sim Vipery.
http://imageshack.com/a/img703/4785/ma2v.gif - tutaj animacja nakładających się na siebie zdjęć obu simów.

Poprosiliśmy moją znajomą, która interesuje się simami o porównanie obu simów i dostaliśmy następującą odpowiedź:
"(...)to ta sama twarz z niewielkimi modyfikacjami. Podobieństwo dotyczy kształtu oczu, brwi i odległości między nimi, jak również nosów, ust, brody i całej żuchwy. Zasadniczą różnicą między nimi jest skin, makijaż oczu, fryzura i lekka zmiana w kształcie kości policzkowych".

MOIM ZDANIEM podobieństwo w kształcie oczu, ust, podbródka i brwi jest duże, jednak simy NIE SĄ identyczne.
Wyobraziłam sobie taką sytuację: Jeżeli miałabym talent do tworzenia simów i udałoby mi się zrobić perfekcyjną i identyczną jak w rzeczywistości simkę Miley Cyrus, a później zobaczyłabym, że ktoś ją pobrał, zmienił ciuchy i fryzurę oraz umieścił jako swoją - bardzo bym się kłóciła o to, że to ja pierwsza taką simkę stworzyłam. I mimo różnic w ubiorze oraz fryzurze uparcie twierdziłabym, że to plagiat.
Z drugiej strony - możliwe, że ktoś siedział, mierzył na trójwymiarowych modelach proporcje twarzy Miley i mógł simkę odwzorować z taką samą pieczołowitością, z jaką zrobiłabym to ja.

Nie wiem, jak to bywa z celebrytami z simowych FS. Możliwe, że oba simy były tworzone na tym samym szablonie twarzy, mają te same szablonowe usta i oczy. Nie będę przed Wami zgrywała wszechwiedzącej.
Szczególnie, że zarówno w The Sims 3, jak i w The Sims 2 tworząc sima klikałam pierwszą twarz, dawałam pierwsze oczy, nos itd. Więc moje simy siłą rzeczy są wszystkie do siebie podobne.

Tutaj pozwolę sobie zacytować kolejną osobą, która myśli podobnie:
Cytat:
Edycja twarzy w TS2 jest mocno ograniczona. Różnice między simami w jakichś 80% sprowadzają się do umiejętnego używania masek na twarz, makijaży itp. Zrobić kompletnie różne simy w TS2 samymi suwakami to naprawdę ogromna sztuka. Nie da się uniknąć podobieństw, simy zawsze będą podobne do siebie, głównie w środkowej części twarzy - oczy, nos. Każdy twórca ma jakiś swój znak rozpoznawczy, swój styl, ale prawda jest taka, że podobieństwo zawsze się znajdzie, to nieuniknione. Taka jest niestety ta gra. Bardzo łatwo kogoś oskarżyć o plagiat w tym wypadku.
Ponadto ta osoba, także pobrała sima stworzonego przez Viperę i po tym, jak zobaczyła go w Warsztacie
Cytat:
(...)zaobserwowałam wtedy, że ta postać ma niesamowicie zdeformowaną twarz. Po prostu maksymalnie zmodyfikowaną. Do czego zmierzam? Do tego, że na podstawie simów Vipery nie ma możliwości stworzyć nowego sima. NIE MA. Nie da rady ich przerobić w żaden sposób, bo one są tak zdeformowane, że wszelka edycja twarzy jest już niemożliwa. Ruda nie mogła przerobić Leizara na swoje potrzeby, nie dałaby rady, nawet jakby się starała. To czysty przypadek, że te dwa simy są do siebie podobne.
Dostaliśmy takie zgłoszenie i nie możemy go ignorować, tylko dlatego, że dotyczy Rudzielca.
Bany dawałam ja, zmęczona atmosferą, jaka zaczęła tu panować.
I JA dałam rudzielcowi bana, nie za ten "plagiat" tylko inne sprawy wymienione w poście powyżej.
Jednakże biorę też pełną odpowiedzialność, za to, że opisałam sytuację z tymi simami.
A ponieważ ktoś mnie poprosił, by dopisać to do powodu bana i zrobiłam to - przepraszam.
Usuwam, bo Rudzielec w chwili obecnej nie ma nawet jak się obronić przed tymi oskarżeniami.
Nie będę na siłę się wybielała i udawała, że sprawy nie było - edytując posta powyżej.
Aczkolwiek wiedzcie, że ten niniejszy post jest MÓJ i nikt inny z administracji nie miał na niego wpływu.
Także biorę za niego pełną odpowiedzialność.

Podsumowując:

Simy są podobne, ale nie identycze i może być to celowe działanie, ale może być to zwykły zbieg okoliczności.

W atmosferze wzajemnej niechęci i nagromadzonych trudnych emocji - nie widzę sensu ciągnięcia tej sprawy dalej.
Być może osoba, która zgłosiła tą sprawę - poczuje się urażona, że nie jest jasno powiedziane "to plagiat".
Być może Rudzielec i jej sympatycy również pozostaną urażeni, że nie jest jasno powiedziane "Rudzielec jest niewinna".

Nie otworzę dyskusji na ten temat, bo wyobrażam sobie, że część osób napisze: "Rudzielec jest niewinna", część "Rudzielec jest winna", a część prawodpodobnie nawet się tym nie zainteresuje i nie przyjrzy sytuacji.
A mam już dość wybuchających kolejnych kłótni.

Jeżeli wyciągniecie jakieś wnioski z tej sytuacji - proszę - zachowajcie je dla siebie, bo i tak w chwili obecnej wydaje mi się, że nikogo do niczego nie przekonacie. Mówię tu o obu stronach konfliktu.

Nie zdejmę banów nikomu. Tak, jest to wykorzystywanie pozycji Administratora. Nie będę temu zaprzeczać. Nie będę tez udawać, że mam jakieś niezbite dowody na "winę" zbanowanych.
"Winę" napisałam w cudzysłowie, ponieważ wedlug mnie tu nie chodzi o winę. Chodzi o intencje i emocje pomiędzy niektórymi użytkownikami.
Ale nie widzę możliwości dogadywania się kogokolwiek z kimkolwiek, skoro tak wiele spraw narosło i każdy zakłada, że tylko on ma rację.
Dodatkowym argumentem niechaj będzie ban Perplexa. Nie jest tak popularny, jak Rudzielec, więc jakoś nikt się nie wstawia za nim, że to strasznie niesprawiedliwe, że dostał bana za zakłócanie spokoju na forum.
Więc proszę - nie piszcie do mnie - odbanuj rudzielca i Alcia. Taką decyzję podjęłam. Wydaje mi się, że inaczej się nie da.
Że tak brzydko powiem - różne sprawy będą się ciągnęły, jak "smród po gaciach" i chyba już na zawsze pozostaną podłożem konfliktów. Wybrałam "mniejsze zło".

A chyba tylko po to, żeby sama sobie zaprzeczyć, byście zobaczyli, że także zmieniam zdanie: możliwe, że za rok wyjdzie na jaw, że za wszystkimi konfliktami stoi tak naprawdę niewidoczny użytkownik xsimka759x, który podburzał wszystkich przeciwko sobie. Może się także okazać, że naprawdę źle dobierałam osoby do administracji i to one w gruncie rzeczy strasznie mieszają.
Może się okazać tysiące różnych rzeczy - jak to bywa w życiu.
Jednakże bany zostają, Księga skarg i zażaleń pozostaje zamknięta, a każdy kto upubliczni rozmowy z gg, albo będzie robił jakieś sugestie, że ktoś kogoś gdzieś obgaduje zostanie w zależności od kalibru sprawy ukarany w odpowiedni sposób.

Proszę też o niepisanie "petycji" "ŻONDAMY UWOLNIENIA SKAZANYCH" - bo kolejnej prowokacji po prostu nie zniosę.

Nie zamykam się na dyskusję. Nie zależy mi na tym, by kłócić się z kimkolwiek, ale zarówno ja, jak i wiele użytkowników forum potrzebujemy spokoju.

Dlatego podjęłam decyzje takie, jakie podjęłam.

Ostatnio edytowane przez Björk : 11.02.2014 - 21:43
Björk jest offline   Odpowiedź z Cytatem