View Single Post
stare 04.05.2014, 08:34   #6
Piwusia

Reputacja: 10
Domyślnie

Mamełe, seria The Sims nigdy nie była ukierunkowana na realistyczną grafikę i dobrze, bo nie tego od niej oczekuję; styl graficzny ma być po prostu ładny, zabawny i przejrzysty. Nie zgodzę się, że Simy są szufladkowane z powodu grafiki, a raczej z powodu założeń tej gry. Tworzenie postaci, meblowanie domków, prowadzenie rodzinek sprawia, że wiele osób myśli o serii jako o grze TYLKO dla dzieci, albo TYLKO dla kobiet. Fakt, nieco zbyt słodka graficzka tylko utwierdza takich ludzi w ich przekonaniu. To, że rozgrywki nie można ukończyć również odrzuca od gry miłośników typowych strategii. Ta gra będzie przyciągała osoby, które widzą w Simach coś więcej, a mianowicie - potężne narzędzie do tworzenia własnych scenariuszy i wirtualnej, simowej rzeczywistości i które odnajdują się w grach typu sandbox. Poza tym serią nieodmiennie zainteresowani są ludzie, którzy są z nią od początku. To nieprawda, że jeśli komuś zaczęła przeszkadzać grafika, to znaczy, że "wyrósł" z Simów. Po prostu z każdą cześcią grafa wydaje się być tworzona pod młodszą część growej publiczności i to może razić osoby, które pamiętają dziki, ironiczny i przejaskrawiony styl jedynki czy stonowaną, subtelną kolorystykę dwójki. Z kolei sama rozgrywka i schemat wydawania Simsów jest niezmieniony od lat; każdy sam musi zdecydować czy przeszkadza mu dokupowanie dziesiątek dodatków do gry i czy nie znudziło mu się kierowanie życiem Simów. Obstaję przy tym, że stylistycznie czwórka nawiązuje do dwójki; postacie są smuklejsze niż w The Sims 3 i nieco podobne do dwójkowych. Jest to widoczne zwłaszcza gdy na Simy z dwójki nałoży się dodatki w stylu Maxis Match. Jednak nawet bez tego da się zauważyć pewne podobieństwo, z tym, że czwórka przejęła raczej kolorystykę trójki niż dwójki, co nie każdemu może odpowiadać. Na szczęście czwórka odgrodziła się od plastelinowej okrągłości trójkowych postaci. Mi tam Simy z czwórki coraz bardziej się podobają, choć na początku nie byłam do nich przekonana. Bardzo podoba mi się Simka na powyższym zdjęciu (Księżniczka Leia ), ma ładną twarz, ubranie i nawet makijaż (na poprzednich zdjęciach Simki były jeszcze bez makijażu). Męskie postaci też wyglądają ciekawie i różnorodnie, tylko dziecko takie trochę sztywne, ale zobaczymy. anie_1981, ja tak czasem mówiłam o grafice z trójki, że jest jak ze Shreka, przynajmniej jeśli chodzi o postacie samych Simów. Pozdrawiam.

Ciekawi mnie ten napis na zdjęciu "May the 4th be with you". To oczywiście nawiązanie do SW, zamiast "Niech moc będzie z tobą", mamy "Niech czwórka będzie z tobą". Możliwe, że napis ten zawiera jeszcze inną wiadomość, a mianowicie taką, że czwartego maja czyli dziś dostaniemy jakieś nowe info, w końcu są w tym komunikacie słówka "May the 4th" - "czwarty maj". Możliwe, że to taka gra słów i w zasadzie tak to wygląda. Fajnie by było, gdyby nie okazało się to przypadkowe i gdyby rzeczywiście coś czwórkowego dzisiaj wypłynęło na światło dzienne. :p

Ostatnio edytowane przez Charionette : 04.05.2014 - 09:39 Powód: post pod postem
Piwusia jest offline   Odpowiedź z Cytatem