Admin Emeryt Admin Kumpel
Reputacja: 18
|
Odp: FTS Newsletter 24 [26]
The Sims Polska On Top to przegląd najciekawszych propozycji naszych uzdolnionych użytkowników z kilku ostatnich miesięcy. Zapraszam do czytania!

Jakiś czas temu napisałem na forum o moim pomyśle, aby sami autorzy przesyłali opisy swoich simowych opowiadań do gazetki. Teraz chciałbym zaprezentować jego rezultat. Czy się udało? Według mnie tak, ale nie mnie to oceniać
„ Zerwane płatki kwiatów”, autorka: Daisy
Cytat:
Napisał Daisy
Historia, która zaczyna się niewinnie, zwyczajnie i przewidywalnie z czasem okazuje się kąskiem, który każdy musi schrupać. Susana – główna bohaterka zupełnie sama i zagubiona w nowym mieście poznaje nowych przyjaciół i być może miłość swojego życia. Jeden wieczór jednak całkiem odmienia jej życie - cudem unika śmierci i mogłaby spokojnie żyć nadal gdyby nie los, który z każdym jej krokiem oplata ją w swoje niewidzialne nici i ciągnie ku nieuchronnej tragedii. Czy uda jej się osiągnąć szczęście i spokój? Czy miłość, która stanęła na jej drodze jest szczera i dobra, czy tylko ciągnie ją ku zagładzie? Czy policyjne śledztwo doprowadzi do tragedii? Dramatyczne zwroty akcji, obraz przyjaźni i miłości, zazdrość i kłótnie, intrygi i morderstwa a przy tym duża dawka humoru to mieszanka, która przeplata się w każdej części tego opowiadania.
|
Różowy komentarz:
Cytat:
Napisał Pink Panther
Kryminał w The Sims 3? Świetny pomysł, z którym równie świetnie poradziła sobie Daisy. Jak autorka sama przyznała, zainspirowała się opowieściami z gry innych użytkowników. Nie zaczerpnęła jednak z pozostałych OJSG gotowego pomysłu, lecz postanowiła wymyślić ciekawą fabułę, z którą każdy powinien się zapoznać, bo naprawdę warto.
|
Komentarze czytelników:
Cytat:
Napisał Diana
Wcale nie czytało się nudno pomimo braku jakiejś specjalnej akcji.  W następnym odcinku na pewno wydarzy się coś emocjonującego, nie mogę się doczekać! 
|
Cytat:
Napisał Juliet
(...) opowiadanie umie wzbudzić we mnie różnorakie emocje, to jest niesamowite!
|
Cytat:
Napisał Isabell
Moim zdaniem Powinno to być w FS. Mimo to nie przestanę czytać tego OJSG. Najlepsze opowiadanie ever!
|
„ Maskarada”, autor: Caesum
Cytat:
Napisał Caesum
Dwudziestoletnia Lynette Leatherby, córka znanego wynalazcy Richarda Leatherby, dostaje tajemniczy list od swojej dawno niewidzianej matki, Antoinette. Zostaje zaproszona na spotkanie do Ravensdale Manor - starej, rodzinnej posiadłości w Wielkiej Brytanii. Choć treść listu jest zwięzła, Lynette nie może oprzeć się wrażeniu, że coś jest nie tak. Ciekawość powoduje, że wraz z przyjaciółką, Jennifer McQuillen, wchodzi na pokład statku RMS Olympic i wyrusza w podróż na wyspy brytyjskie. Nie wie jeszcze, że wraz z postawieniem stopy w posiadłości zostanie wciągnięta w wir wydarzeń, które mogą być brzemienne w skutki dla całej rodziny.
|
Różowy komentarz:
Cytat:
Napisał Pink Panther
„Maskarada” to opowieść dla osób, które lubią czytać o bogatych, dostojnych kobietach ze szlacheckim pochodzeniem. Zaczyna się na bliźniaczym statku Titanica – RMS Olympic, lecz już od II rozdziału akcja przenosi się na ląd. Główna bohaterka, Lynette, decyduje się bowiem rozwikłać zagadkę listu od swojej matki.
|
Komentarze czytelników:
Cytat:
Napisał Drewno
Piękny,piękny odcinek! Kiedy się go czyta prawie słychać ten deszcz i czuje się nadchodzącą burzę!
|
Cytat:
Napisał Searle
Robi się coraz ciekawiej i coraz bardziej mrocznie 
|
Cytat:
Napisał Merszyt
Mi się najbardziej podobają te dokładne opisy.
|
„ Ravencrest”, autor: Caesum
Cytat:
Napisał Caesum
Bella Ćwir zawsze była osobą tajemniczą, a od czasu, gdy porwali ją kosmici, stała się tematem rozmów w całym Miłowie. Nikt nie wie jednak, że ta sama Bella pojawiła się w zamkniętej górami dolinie Ravencrest, w małym miasteczku, które dopiero co zaczyna się rozbudowywać. Czy Bella odnajdzie tam spokój ducha? Czy może spragniona miłości dusza rzuci się na pierwszego lepszego przedstawiciela płci męskiej? Jak zareaguje na to rodzina Belli, która zrządzeniem losu znalazła się w dolinie?
|
Różowy komentarz:
Cytat:
Napisał Pink Panther
Caesum, mistrz Fotostory, zawitał do działu OJSG. Czy poradził sobie z pisaniem luźnych opowieści zamiast rozbudowanych opowiadań? Oczywiście, że tak! Autor w swoim OJSG pokazuje czytelnikom całkiem inne spojrzenie na sprawę zaginięcia Belli Ćwir, wplątując w historię całkiem nowe miasto i tajemniczą czarownicę, nie zapominając o zabawnych wtrąceniach.
|
Komentarze czytelników:
Cytat:
Napisał Libby
Fajnie piszesz, z poczuciem humoru. Ciekawa historia Belli.
|
Cytat:
Napisał Aleksander
No cóż, poznajmy historię Ćwirówny w twojej wersji.
|
„ Moonlight Falls”, autorka: Myrtek
Cytat:
Napisał Myrtek
Początek jest niewinny:
Młoda dziewczyna po śmierci rodziców zmuszona jest zamieszkać ze swoją babką w małym miasteczku. Średnio radzi sobie z tak wieloma zmianami wniesionymi do jej życia. Udaje jej się jednak poznać wartościowych ludzi, w tym gracza szkolnej drużyny futbolowej, Damiena Cliffa. Niewinna znajomość przeradza się w miłość. Z czasem poznaje mroczny sekret chłopaka, lecz i to nie przeszkadza jej w pozostaniu przy jego boku. Sytuacja się komplikuje, gdy babcia Faye znika w biały dzień, a dziewczyna zostaje nocą zaatakowana przez nieznanego krwiopijcę. Podczas poszukiwań swej opiekunki poznaje prawdę o samej sobie. Świadomość, że nie jest się nawet człowiekiem, lecz Virgą sprawia, że Faye nie ma nic do stracenia.
Choć trójkąt najsławniejszych postaci nadnaturalnych może uchodzić wręcz za epigoński, okazuje się wreszcie niebanalną opowieścią o sile pokonywania strachu i dążeniu do celu. Początek nie powala na kolana, to Fotostory wymaga przede wszystkim cierpliwości. Pierwszy sezon pełni funkcje prologu, który ma wprowadzić czytelnika w świat tajemnic, które kryją mieszkańcy Moonlight Falls. Po tym prowadzonym od wielu miesięcy opowiadania nie można się niczego spodziewać. Jeśli myślisz, że bohaterka podejmie taką, a nie inną decyzję, jesteś w błędzie. Uparta panna Morgan zrobi wszystko na przekór Twojej woli. Najczęściej zadawanym pytaniem przez czytelników jest "Czy przeżyje". Jeśli wgłębisz się w losy tego niepozornego dziewczęcia gwarantuję, że po kilku odcinkach już niczego nie będziesz pewien.
|
Różowy komentarz:
Cytat:
Napisał Pink Panther
Może wydawać się, że połączenie tylu istot nadnaturalnych jest ryzykowne. Faktycznie, trzeba zrobić to rozważnie, aby nie przesadzić. Jednak efekt jest nieziemski (i to w dosłownym tego słowa znaczeniu). Świetnym tego przykładem jest właśnie opowieść Moonlight Falls. Co prawda jest to obszerne Fotostory i nowym czytelnikom zajmie trochę czasu przeczytanie wszystkich odcinków, ale jestem pewien, że dzieło myrtka spodoba się każdemu, nie tylko fanom opowieści z elementami fantasy.
|
Komentarze czytelników:
Cytat:
Napisał Zielona Herbata
Ale się dzieje, kurczę! Zdjęcia a'la kadry z filmów są przepiękne.
|
Cytat:
Napisał Chameleon001
Czytam Twoje historie już od pewnego czasu i za każdym razem siedzę zaintrygowana
|
Cytat:
Napisał Merszyt
Historia jest bardzo ciekawa. Dużo się dzieje i ciągle zdarza się coś niezwykłego.
|
Jeśli chodzi o simowe filmy, myślę, że na szczególną uwagę zasługuje najnowsze dzieło forumowego mistrza simowych filmów, czyli “ Reborn” Dona Lotario. Produkcja ta utrzymana jest w mrocznym, tajemniczym klimacie. Nie dowiadujemy się niczego o głównej bohaterce. Wiemy jedynie, że ucieka ona przed jakimś mężczyzną (który niesie na plecach kosę, więc być może jest to śmierć). Zakończenie jest dosyć intrygujące, tym bardziej, że film będzie kontynuowany.
Cytat:
Napisał Liv
Trzyma w napięciu aż do ostatniej sekundy! Strasznie spodobała mi się dynamika przejść poszczególnych scen.
|
Cytat:
Napisał orka Helena
Boooskie efekty specjalne. Sama historia jest tajemnicza, zaskakuje.
|
Cytat:
Napisał Polly
Świetne efekty i montaż, widać, że pracował nad nim ktoś, kto zna się na rzeczy.
|
Czy są tu jacyś fani Nirvany? Chociaż nie trzeba być wielkim fanem. Wydaje mi się, że teledysk Polly do utworu „ Smells like teen spirit” wykonany w The Sims 2 powinien się spodobać każdemu
Cytat:
Napisał wikta.
Teledysk jest utrzymany w świetnej kolorystyce 
|
Cytat:
Napisał Searle
Świetnie się słuchało i świetnie oglądało.
Kurt jak malowany 
|
Cytat:
Napisał Sheil
O Jezusie, to jest genialne 
|
W dziale z domami z trzeciej części gry zadebiutował ostatnio ryjek, publikując wiele swoich budowli. Jednak według mnie na szczególną uwagę zasługuje dom „ Eco-modern”. Już sama nazwa wskazuje nam, że będzie to połączenie nowoczesnego domu z elementami roślinnymi. Czy jest to mieszanka wybuchowa? Na pewno nie dla ryjka!
Cytat:
Napisał Kłębuszek
Ja akurat nie przepadam za takim stylem, ale i tak mi się bardzo podoba! A kuchnia jest piękna.
|
Cytat:
Napisał Daisy
Najbardziej podoba mi się basen z widokiem na morze.
|
Cytat:
Napisał Searle
To Twój, jak do tej pory, najlepszy projekt.
Bardzo ciekawy pomysł i jeszcze lepsza realizacja 
|
Również forbidden pokazał niesamowity dom. Jak sam napisał, inspirował się Tarą z "Przeminęło z wiatrem".
Cytat:
Napisał Searle
Bardzo fajny dom. Myślę, że bardzo dobrze wyszedł Ci ten projekt.
|
Cytat:
Napisał Libby
Duży plus za to, że pomyślałaś, żeby dodać pomieszczenia dla służby i robotników.
|
Forbidden zapowiedział także nowy projekt, który zatytułował „Halliwell Manor”. Ma to być dom jego marzeń. Do tej pory zobaczyliśmy tylko jedno zdjęcie.
W dziale The Sims 2 świetnie poradził sobie FresH z domkiem w stylu vintage. Jest to również świetny przykład tego, że zasada „małe jest piękne” sprawdza się nawet w grach komputerowych!
Cytat:
Napisał Björk
Podobają mi się takie małe proste domki.
Co jest ważne jest funkcjonalny i po prostu ma swój urok.
|
Cytat:
Napisał Daisy
Ogólnie cały dom mi się podoba i z przyjemnością wprowadziłabym tam moich simów, jest jasny i przyjemny.
|
Cytat:
Napisał Bulletproof Heart
Najbardziej spodobała mi się kuchnia - jest niewielka ale przemyślana i nie jest przesadnie zagracona.
|
Pozostając w temacie domów, ostatnio popularne stało się prezentowanie niedokończonych projektów na blogach. Modę tę zapoczątkowała marandile na swoim blogu, a w jej ślady poszedł Qwerty. Zachęcam do obejrzenia i skomentowania ich domów „in progress”
Na dziś to już wszystko, jednakże to, co zostało tutaj zaprezentowane, to tylko kilka najciekawszych propozycji. Drodzy użytkownicy, oglądający wszystkie forumowe twory, pamiętajcie, że największą nagrodą za wysiłek twórców będzie komentarz pod ich pracą!
Pink Panther
|