Już chyba pisałam wcześniej o moim pomyśle, aby Simy miały trzy paski samopoczucia: pierwszy ukazywałby jak Sim czuje się obecnie, drugi jak dobrze lub jak źle wspomina swoją przeszłość, a trzeci czy patrzy w przyszłość z optymizmem czy raczej ma wobec niej złe przeczucia. Jeśli do tej pory spotkało go niewiele dobrego, będzie źle myślał o swojej przeszłości, chyba, że jest niepoprawnym optymistą. Uważam, że cechy cechami, ale fajnie byłoby w CAS-sie określić Sima jako optymistę, realistę lub pesymistę, co też miałoby swój wpływ na paski nastrojów.
Liczę na to, że galeria w grze zastąpi Store.
Co do dołeczków, to i tak Simy są gładkie bo mają taką wymuskaną cerę jak laleczki i dorysowane dołeczki w policzkach nic w tej kwestii nie zmieniają. Mimo wszystko podoba mi się wygląd czwórkowych postaci, wyglądają jak z odsłony The Sims 2 i pół, ale w pozytywnym sensie, mimo uproszczeń graficznych.

Oby tylko rozgrywka nie była jak z gry The Sims 2 i pół. Martwi mnie, że twórcy pokazują nam głównie CAS. Mam nadzieję, że aspiracje będą jakoś fajnie działać, a nie że np. każdy Sim z aspiracją rodzinną będzie miał identyczne pragnienia. Pragnienia powinny zależeć też od charakteru, sposobu bycia Sima. Nie wiem na ile głębokie będą czwórkowe postaci, ale skoro twórcy tyle mówią o świetnym AI i o tych emocjach, to liczę na to, że przynajmniej nie będą mogły tańczyć ze sobą na środku siłowni albo bić się na poduszki w restauracji.