Co do małych dzieci i tego, że nauczanie ich chodzenia, mówienia i kupkowania do nocnika nic nie daje na przyszłość, więc jest to nudny wiek, nie różniący się od niemowlaka...
Tak się składa w TS3 (oprócz tego, że jak dzieciaka podstawowych rzeczy nauczysz, to cechy wybierzesz) może nastolatek, dorosły i emeryt czytać książki. Moje dzieci, w wieku szkolnym, jak pierwszy raz złapią za pędzel, to z miejsca mają np. 3 poziom umiejętności. Siądą do pisania książek - 5 poziom. I jest to wyjaśnione tym, że to dlatego iż "przeczytały tyle książek w dzieciństwie". Poza tym mamy takie urządzenia jak ksylofon (umiejętności muzyczne) i układankę z klockami (logika). Mogą też się bawić przy stoliku z klockami (majsterkowanie). I wymieniłam tu TYLKO rzeczy, które są w podstawce, bo jak inni użytkownicy wspominali - jest kojec uczący charyzmy i logiki(?) oraz mnóstwo interakcji, które dochodziły z dodatkami (np. taplanie się w oceanie), więc powtarzać nie będę.
Podsumowując - jak się postarasz, to dziecko, idąc do szkoły, będzie miało komplet kilku umiejętności odblokowanych. Trzeba tylko przedłużyć ten czas małego dziecka, bo inaczej wszystkiego nie zdążysz przeczytać.
Obawiam się poza tym, że informacja "niemowlaki będą miały nogi" oznacza tyle, że nie będą tak zmumifikowane jak w trójce, tylko jak inna użytkowniczka wspomniała - będą majtać nóżkami jak w dwójce. Więc może się okazać, że niemowlaki nie zastąpią małego dziecka. Fajne będzie rozdrobnienie wieku Sima na pomniejsze etapy (niemowlak, małe i duże dziecko, młody i stary nastolatek, młody i dorosły oraz emeryt), kończące/zaczynające się czymś charakterystycznym, ale szkoda, że tego nie będzie w podstawce... A może i w dodatkach niekoniecznie się pojawi (bo skoro nastolatek jest, to po co robić drugiego nastolatka?).
Ja bym z chęcią zobaczyła dodatkowy wiek, np. między dzieckiem szkolnym, a nastolatkiem, dziecko (no dobra, młodzież) idące do gimnazjum. Nastolatek byłby wtedy licealistą.
Trzeba zwołać chętnych, wolontariackich programistów z całego świata, co by własne Simsy napisać