To na początek specyfikacja mojego komputera:
procesor: A6-3420M 1.5 GHz, 8GB RAM, grafika: AMD Radeon HD 7670M.
Gra działa na ustawieniach średnio-wysokich. Sims 3 działały mi tylko na średnich.
Nie zawiesza mi się gra, działa raczej płynnie, grafika zadowalająca, idzie się przyzwyczaić do tej 'bajkowości'.
Brak zmywarek, kominków (można tylko w ozdobach dachu dodać komin), basenów.
Trochę więcej ubrań w finalnej wersji niż było w demie, ozdób (kolczyki, naszyjniki, rajstopy etc.). Wg. mnie jest mało mebli. Bardzo mało. Ale tym się nie ma co martwić, bo o to już się fani postrają, że z czasem będzie ich mnóstwo.
Kamera dla mnie była strasznie nieintuicyjna, ale w opcjach gry można włączyć sobie tryb kamery Sims 3 co też zrobiłam. Widzę też, że dużo czasu zajmie mi przyzwyczajenie się do menu w trybie budowy, ogólnie jest trochę jakby więcej klikania, ale też jest sporo fajnych opcji.
Co do samej rozgrywki - simowie się nie zacinają tak jak w Sims 3, naprawdę popracowali nad systemem interakcji, simów na parcelach jest wiele, każdy z każdym rozmawia, raz piją drinki, innym razem tańczą, ale mam wrażenie, że za bardzo skupiają się w grupie.
Gdy rozmawiasz z innym simem sam na sam na 99% zaraz podleci jakiś inny sim i będzie się wtrącał do rozmowy.
Hmm... co jeszcze... Ogólnie to grałam na razie tylko 2h, zaraz wracam do gry, moja simka jest w ciąży, więc gdy pojawi się dziecko to może zacznie być ciekawiej. Póki co średnio rozgrywka mi się podoba, trochę mi się w tej grze nudzi, ani ciekawego miejsca by gdzieś pojechać, ani jakichś fascynujących zajęć nie ma.
Dodatkowo jakoś za szybko simowie zdobywają umiejętności, robią coś raptem jedną simową godzinę, a już zdobywają punkt umiejętności, choć działa to też w tą stronę, że mam wrażenie, że potrzeby szybciej wzrastają.
Na razie to tyle, jak pogram dłużej to może coś dopiszę.

Ogólnie spodziewałam się czegoś bardziej wciągającego, nie mogę sobie w głowie stworzyć jakiegoś scenariuszu dla moich simów, wszystko robię losowo.
Aha - polecam grę z włączoną wolną wolą. Czasem zabawne rzeczy się dzieją.

Ale nad tym tez popracowali, bo gdy sim jest choć trochę głodny i każe mu robić jedzenie to zanim zdąże nacisnąć 'zjedz' to sim z włączoną wolną wolą bierze sam talerz i zaczyna jeść. W trócje zazwyczaj wtedy szedł czytać książkę albo oglądać telewizję.
EDIT: Kominki są! Ale nie w trybie budowania tylko w ozdobach w trybie kupowania. Kto to wymyślił. O_o