View Single Post
stare 06.09.2014, 18:04   #59
figa

Reputacja: 11
Domyślnie Odp: The Sims 4 - wrażenia z gry, recenzje

Miałam okazję zagrać w TS4.
Właściwie podtrzymuję w większości moją ogólną opinię o tej grze.
1. Jest adresowana do nowego pokolenia simsomaniaków, widać to szczególnie po grafice, zmianach w interfejsie, to do mnie nie przemawia, w szczególności interfejs, owszem da się grać, znaleźć wszystko ale wygląda jakby go próbowali zmienić za wszelką cenę, co nie do końca im wyszło, w rezultacie mamy go na dole, na górze i jeszcze z boku. Przy sprzętach ze słabszą rozdzielczością zakrywa sporą część ekranu.

2. Mam zastrzeżenia co do działania kamery, niby jest ten tryb z Sims 3 ale np. przewijanie na krawędziach nie działa na dolnej części ekranu, zajętej przez interfejs, musiałam używać klawiatury. Nie wiem, może coś źle robiłam.

3. Zamknięty "atrapowaty" świat - przesada i przegięcie, niech sobie będzie podzielony ale z otwartymi dzielnicami a nie tak jak teraz, że aby pójść do domku obok musimy oglądać ekran ładowania albo na przykład będąc w siłowni nie da się pójść do pubu, który jest tuż obok.

4. Brak podstawowych rzeczy, które dotąd mieliśmy w podstawach serii The Sims (nie będę wymieniać, wszyscy wiedzą).

5. Ten sam wzrost nastolatków, młodych dorosłych itd. nie sposób ich odróżnić, brak słów.

6. Wielozadaniowość - tutaj miłe zaskoczenie, faktycznie jest obecna w grze i bardzo dobrze działa, daje wrażenie w miarę realnej symulacji rozmów i różnych innych zachowań, wykonywania więcej niż jednej czynności naraz. Pod tym względem jest zauważalna duża zmiana w porównaniu do poprzednich serii Simsów. Emocje także dają się zauważyć bardzo wyraźnie.

7. Kariery - jest ich mało i niezbyt ciekawe ale aby zdobyć awans wreszcie trzeba podjąć różne w miarę konkretne wyzwania, nie wystarczy tylko chodzić do pracy i rozwijać umiejętności.

8. Podtrzymuję dobrą opinię o CAS i trybie budowania.

9. Gra naprawdę dobrze działała, szybko i stabilnie, żadnego wywalania do pulpitu, zacinania, szaleństw cenzury.

Pomimo niewątpliwych zalet, gra ma istotne minusy, to nie są simsy, na które czekałam, w mojej ocenie nie są warte wydania więcej niż 50-70 zł.