Odp: Co sądzisz o tym forum?
skasujcie dział "dyskusje na poważnie" i otwórzcie go na nowo. Zaraz zobaczycie jak się starzy wyjadacze odezwą.
Teraz na poważnie. Idea forum internetowego umiera i została wygryziona przez Facebooka, podobnie jak czaty i Gadu-Gadu (obecnie na mojej liście znajomych online jest tylko moja matka) i trzeba pogodzić się z tym, że fora też znikną z internetów. Każdy zamyka się w swoim kręgu znajomych i rzadko kiedy należy do jakiejś grupy związanej z jego zainteresowaniami, gdzie dyskusje nadal się toczą (zależnie od grupy, albo jest to szczątkowe słodzenie wszystkim dookoła, albo dyskusje na pełnej kuwie). Tak jak czat FB zastąpił Gadu-Gadu, tak grupy zastąpiły fora dyskusyjne.
Zniknięcie starszej społeczności to nie jest problem tego, że dorośli nie potrafią się bawić. Łącząc studia, pracę i rozwijanie hobby zwyczajnie nie mam czasu, żeby grać w gry komputerowe, a co dopiero dokumentować ten rodzaj rozrywki i jeszcze się nim dzielić na forum. Ja bardzo chętnie tworzę różne rzeczy w Simsach, ale nie wrzucam swoich domków z The Sims 1. Bo i dla kogo?
|