Restauracja z zewnątrz bardzo mnie zaciekawiła. Z tyłu jednak, parawan i stoliki skryte pod nim za bardzo przypominają mi plenerową wyprzedaż w Biedronce... Z całym szacunkiem, sam zaczynam budowanie w The Sims 2 po czteroletniej przerwie

Co do tej altanki która jest jadalnią w plenerze, to jest ona do tego wielka. Czasami jak buduję, mój brat (buduje cudnie

) zwraca mi uwagę: na co ci taka wielka obora? Myślę, że tutaj ta sugestia przyda się, w pozytywnym tego słowa znaczenia

Wszędzie jest pusto, z nielicznych rzeczy zaciekawiła mnie podłoga pod stolikami, i pomysł na kuchnię. Naprawdę ciekawy, i do tego dobrany kolorystycznie, jednak trochę jej brakuje. Sądzę, że ciekawiej by to wyglądało, gdyby kuchnia była większa, a sam korytarz pozostał jaki jest, byłoby to zaplecze z półkami na sztućce itp. Oczywiście w miarę możliwości TS2

Coś jak... jak w MasterChef, w pewnym odcinku była kuchnia podobna kolorystycznie, gdzieś tam gotowali, i wyglądało to ciekawie pod względem zagospodarowania przestrzeni

Łazienka również pusta, i trochę mi szkoda, że nie pokazałeś męskiej... Z tego co widzę umywalki są ciemniejsze, a ciekawi mnie, jak prezentowałby się one mimo wszystko w
innym otoczeniu. Ale spoko, z góry też postaram się zobaczyć

A z tego co widzę, to przez te wielgachne, zakręcone (pokręcone!

) schody umieściłeś drzwi do męskiej toalety w niewygodnym miejscu. Podobnie zresztą do damskiej: w kącie pomieszczenia tego... przedsionka? Nawet nie wiem jak to nazwać. Wracając do kuchni, jak patrzą z góry, to ta kuchnia jest... prostokątna. Moim zdaniem znacznie lepiej prezentowałaby się, gdyby przestrzeń na kuchnię wyznaczał taki jakby kwadrat bardziej, a miejsce pozostałą część tego korytarza który jest kuchnią, a takie różne miejsce na sztućce itp. (jak zresztą pisałem już) Zaprezentowałbym to na zdjęciach, jednakże nie mogę:
http://scr.hu/3nwq/xm7cm 
Wracając do tematu obory, to zdecydowanie lepiej buduje się po mniejszych parcelach

Ja tą największą wykorzystałem jedynie do budowy ,,Parku Narodowego"

(a i tak chciałbym większą xD) W każdym bądź razie parcela na restauracje zdecydowanie za ogromniasta. Po bokach dałeś... podłogę czy coś takiego, co niszczy efekt, tym bardziej, że moim skromnym zdaniem szary i pomarańczowy to taka mieszanka wybuchowa. Myślę, że co do restauracji pięknie na zewnątrz prezentowała się ściana z cegieł tych co tam są, a jak nie, to chociaż coś... białego?

Jednak wtedy wypadałoby zmienić otoczenie. Z zewnątrz nie podoba mi się również kolor ram okien... czerwony? Trochę dziwnie to się prezentuje. Ale i tak z zewnątrz podoba mi się to miejsce chyba najbardziej

No i ta kuchnia... pomysł naprawdę ciekawy. Tylko kto wymyślił ci takie wielkie lampy. Nie wiem czy to skrót kamery TS, ale wydaje się, jakby sięgały prawie do górnej półki ze składnikami, co jest niepraktyczne. Co więcej, zdaje mi się, że ta pierwsza lampa sięga niżej niż góra drzwi, ale to chyba wrażenie

(miejmy nadzieję). W każdym bądź razie mam nadzieję, że nie masz przezemnie złych wrażeń, albo uważasz, że jestem chamem xD Ja staram się pomóc mimo wszystko

Restauracja ,,Czerwień" (widząc w niej potencjał ze względu na kuchnię [SAMĄ KUCHNIĘ]) oceniam 4/10
Co do kościoła, moim zdaniem jak na możliwości TS2, to kościół wygląda na prawdę bardzo dobrze. Choć popracowałbym nad dachem trochę... przynajmniej z tyłu, bo z przodu po prawej stronie wygląda jakby za tą wierzą były dwie następne... *drapu* Wszystko pozatym okej, może drzwi trochę się wyróżniają, ale, to szczegół. W środku jednak, patrząc, to te drzwi, ściany i okna wyglądają pięknie. Tak samo lampy... Podobają mi się również krzesła. Teraz odważyłem się przeczytać komentarze wyżej, i przyznam, że w przeciwieństwie do Liv lubię takie surowe klimaty... Wracając, właśnie dowiedziałem się, że to kapliczka a nie kościół xD W każdym bądź razie łuk nie pasuje do tej surowości w środku, ale ujdzie. Można by również spróbować zrobić ołtarz na podwyższeniu, nwm. przy pomocy fundamentów? Może by się coś wyczarowało

Ale i taki efekt również mnie zadowala. Pomysł na świerki czy inne drzewa iglaste ciekawy, prezentuje się dobrze kolorystycznie moim skromnym zdaniem, ale bez przesady... Jakieś 9/11 działki to drzewa! Zdecydowana przesada, przecież wystarczyła by malutka działeczka, pośrodku niej kapliczka, dookoła niej dróżka (taka jest przynajmniej u mnie w kościele, jak chodzi się dookoła kościoła, jest przydatna), a z tyłu, za dróżką mała przestrzeń na ten cmentarz

Można by spróbować tworzyć byle jakich Simów, zabierać ich na takie parcele, zabijać kodem boolProp testingCheatsEnabled true, a następnie w trybie edycji groby przenieść w odpowiednie miejsce

Tylko nie jestem pewien, czy groby będą na parceli publicznej, czy na ich działkach ;D Ale warto spróbowac, może akurat?

Reasumując, kapliczka z zewnątrz i w środku na prawdę mi się podoba, jednak zagospodarowanie działki, a co więcej wybranie jej wielkości jest na prawdę nie za ciekawe. Mimo wszystko coś podoba mi się ten budynek, coś w nim jest... 7/10 - ocena znokautowana przez zagospodarowanie i wybranie działki. Wkład do niej miał również dach. Ale to taki tyci, z pół punktu 8) To tyle ode mnie!

I mam pytanie... te ławki w kapliczce to dodatek?