View Single Post
stare 01.11.2015, 12:00   #26
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53
Domyślnie Odp: Architektura i dekoracja wnętrz

Z zewnątrz bardzo fajnie, tylko nie rozumiem tego zachwytu nad parcelami 1x1.
Rozplanowanie przestrzeni najlepsze z możliwych jak na moje oko, ale szkoda, że nie dałeś rzutów. Zamiast tej cytrynowej cegły imo lepszy efekt dałyby kremowe, gładkie ściany z białą listwą. Przy aneksie kuchennym prosi się o backsplash (wbij w google grafika "sims 2 backsplash" i sam się przekonaj Albo właśnie tam dać cegłę.
Sama kolorystyka zaś... Typowy, jaskrawy maxis match mnie nie przekonuje, więc jeśli chcesz iść w ten styl, to moje rady Ci się nie przydadzą (ale z naszego forum Hebe sobie z nim radzi). Wydaje mi się, że cała rzecz polega na tym, żeby wszystkie kolory, jakie ze sobą zestawisz, pasowały do siebie. I nie powinno być takiej zupełnej dominacji. W moim stylu to jest tak, że jeśli dam jako tło białą ścianę, to wszystko wokół jest ciemne lub/i kolorowe. Jeśli postawię czarną kanapę, to poduszki będą niebieskie albo zielone (trzymam się chłodnej palety), ale niewykluczone, że pojawi się tam coś w neutralnych kolorach, żeby wprowadzić równowagę. Skupiam wzrok na białej ścianie, ale widzę na niej czarno-białe obrazki w kolorowych ramkach. Patrzę na czarną kanapę, ale na niej leżą kolorowe poduszki, a podłoga ma neutralny (ziemisty) odcień.
U Ciebie niby jest ten kontrast, ale zdecydowanie prościej i tym samym efektywniej on wygląda jeśli robisz go na zasadzie jasne-ciemne i kolorowe-neutralne. Nie może to wyglądać ciężko - wchodząc z żółto-pomarańczowego korytarza do ciemnej sypialni można postradać zmysły. Uważam też, że liczba kolorów i odcieni w jednym pomieszczeniu powinna być ograniczona. Meble w 2-3 kolorach; jeśli pościel kolorowa, to ściany stonowane, w odcieniu niezbyt odbiegającym. Jeśli ściany będą białe albo neutralne w ogóle, można szaleć z kolorami i na odwrót - ściany kolorowe, reszta stonowana. W takich pomieszczeniach dużo łatwiej robi się też zdjęcia
Jeszcze jedna ważna sprawa - na czas robienia zdjęć włączaj oświetlenie nawet jeśli to środek dnia.
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem