View Single Post
stare 21.11.2004, 09:52   #124
MarekS
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał bandito
przyszedł mi do głowy pomysł związany z tuningiem ram i systemu przez co komp będzie wydajniejszy należy ściągną Tweak-XP Pro am sorry nie wiem skąd możecie go wziąść ja ma od kolegi następnie gdy będziecie grać w jaką kolwiek gre włączajcie tweaka i optymalizujcie ram przez co będzie więcej miejsca gdy to dla tych co mają 256ram a ci co ma ją 512 chyba nie mają tego problemu jęsli macie czyli za mało wolnej pamięci jeśli macie wolnego miejsca 80mb to gdy zoptymalizujecie zwloni wam się od 140-210 wdety wszystko chodzi płynnie i możecie grać na maksymalnych detalach rozdzielczośc polecam 1024 na 768pikseli ja już to zrobiłem i przetestowałem to na procesorze 1600mhz i 256ram wypróbowałem to najpierw na unreal tournament 2004 grałem na highest czyli na najlepszych detalach i gra chodzi idealnie więc polecam i usuwajcie niepotrzebne programy które spowalniają kompa typu gamespy arcade życze miłego grania
Tweak XP nie jest programem do optymalizacji pamięci! Owszem ma taką opcję ale niezaspecjalnie nadaje się do działania w tle. Jest to program pozwalający zmienić pewne ustawienia Windowsa bez konieczności grzebania w rejestrze systemu. Do samego działania w tle potrzebuje 25-30MB pamięci, więc nienajlepiej nadaje się do takich celów. Są programy do zarządzania pamięcią, np. tutaj (ostatnia pozycja jest darmowa i w trakcie pracy zajmuje mniej niż 1MB RAMu):
http://www.tweaknow.com/download.html
ale ich przydatność do gier jest co najmniej dyskusyjna. W chwili gdy taki program zaczyna czyszczenie RAMu usuwa z pamięci wszystko to, co w danej chwili nie jest używane - gra jest wtedy programem drugorzędnym, działającym w tle w związku z tym zostaną usunięte dane nieużywane w danej chwili przez nią. Efekt będzie taki, że po oczyszczeniu RAMu gra musi ponownie wczytać te dane. Nie jestem pewien, czy to przyspieszy jej działanie :\ . Wszelkie tego typu programy mają zastosowanie głównie przy pracy z pakietami biurowymi i programami graficznymi, które bardzo lubią zaśmiecać RAM.
TS2 nie stawia dużych wymagań karcie graficznej ale komputerowi (przede wszystkim pamięci, w mniejszym stopniu procesorowi) dlatego sztuczne wymuszanie czyszczenia RAM nie poprawi - jeżeli nie pogorszy - działania gry. :\
Umówmy się odnośnie jednego: Jeżeli jesteśmy pechowymi właścicielami Trabanta (taki plastikowy samochód z dawnego NRD) to nigdy nie zrobimy z niego Mercedesa chyba, że wymienimy w nim wszystko łącznie z nadwoziem i zawieszeniem - ale wtedy nie będzie to Trabant.
  Odpowiedź z Cytatem