Cytat:
Napisał bandito
ja mam radeona 9200 super edition series i jakoś gram na max detalach [....]
|
Jesteś mi winien 0,25 PLN za czyszczenie monitora. Dawno się tak nie uśmiałem!
Radeon 9200SE (niektórzy tłumaczą ten skrót "Slow Editoin" - poszukaj w słowniku)
Faktycznie jest to "Special Edition", z tym że jej "specjalność" polega na tym że ... ma mniejszą wydajność!!! Zazwyczaj szyna danych "obcięta" do 64bit (normalnie 128bit) i zmniejszone taktowania core/memory - co w sumie daje kartę nadającą się głównie do takich wymagających gier jak pasjans czy saper. Może trochę przesadziłem, ale naprawdę niewiele.
Nie wiem co to dla ciebie "max detale", ale zapewniam cię że sprawdzałem jak zachowuje się karta R9200SE w grze "The Sims 2" i wyniki były ... nieciekawe. Grać się da, w 1024x768 można ustawić "średni" poziom detali (ale nie oświetlenia i odbicia - to powoduje że gra chodzi w tempie 2-3FPS).
Podobnie (a nawet trochę gorzej, albo mi się zdawało...) zachowują się karty GF FX5200 , GF4MX (wszystkie), Radeon7000/9000, ....
Do grania na "full detalach" i z włączonymi wszystkimi opcjami grafiki trzeba mieć naprawdę mocnego kompa (coś w stylu P4 3GHz / GF FX5900 (pełny!!) / 512 MB ), a i tak gra będzie się "doczytywać" wieki przy starcie

(dysk też musi być szybki, a poza tym w grze jest kilka błędów).
Do normalnego grania (bez "zacięć" i wyłączania obić/świateł) potrzebny jest przynajmniej R9550 / 256 MB RAM / 2GHz procesor. Jeśli wystarczy nam rozdzielczośc 800x600, to da się grać na kartach GF4MX/R9200SE/FX5200 i procesorze poniżej 1,5GHz (pod warunkiem zmniejszenia szczegułów grafiki i wyłączenia odbić).
---
AT
PS. Jak chcesz sprawdzić wydajność systemu w grze Sims2 naciśnij jednocześnie ALT+Shift+S (w czasie gry). Pokaże się konsola z podanymi FPS i paroma innymi parametrami. Zamykanie tą samą kombinacją klawiszy.