View Single Post
stare 23.11.2004, 14:00   #10
MarekS
Guest

Domyślnie

Przesadzacie z tymi kartami graficznymi, przynajmniej jeżeli chodzi o TS2. Z tego co zdołałem się zorientować to jestem szczęśliwym posiadaczem najsłabszej karty GeForce 2MX400 z 64MB RAM. Gra ustawiła mi wszystkie parametry na średni. Powłączałem wszystkie detale na full z wyjątkiem tekstur otoczenia, które zostawiłem na "średni", bo faktycznie obrót kamery nie był zbyt płynny, a różnica na ekranie (1024x768) różnice nie były zbyt widoczne. Na takich ustawieniach gra chodzi na dwóch komputerach: 1GHz i 2,8GHz. Różnica między nimi jest, owszem, ale przy przechodzeniu z menu do widoku okolicy, z widoku okolicy do rodzinki, przy ładowaniu dodatków przy tworzeniu rodzinki lub przy zakupach ciuchów - czyli tam, gdzie komp musi załadować dodatkowe elementy. W samej grze, przy kierowaniu Simami różnic w płynności gry praktycznie nie widać. Słabszy komputer ma 256MB RAM, mocniejszy 512MB. Stosując na słabszym dodatkowe zarządzanie RAMem dwa razy doszło do totalnego zawieszenia kompa (tylko reset "na twardo"), po wywaleniu menedżera RAMu gra elegancko działa.
Jeszcze raz podkreślam, że TS2 nie stawia jakiś specjalnych ekstra wymagań karcie graficznej. Problemy z kartą wynikają z nowego silnika gry i trybu obsługi grafiki (karty Riva) i konieczności aktualizacji sterowników. Chociaż ja na superstarych sterownikach też nie miałem żadnych problemów. Musiałem je zaktualizować przez Bajeczkę i jej problem z szarą i przeźroczystą wodą (badania trwają! ) i nie widzę żadnej różnicy między jednymi a drugimi. Na słabszym kompie ciągle są stare.
  Odpowiedź z Cytatem