Cytat:
Napisał sims_rules
wiem ze 'dobre' to pojecie wzgledne, ale na jakim systemie beda najlepiej chodzi c gry. chcialabym zeby simsy mi ladnie smigaly na max detalach i dobrej rozdzilczosci. i prosze o konkrety, [...]
|
To nie jest problem konfiguracji do tej jednej gry, tylko ogólnie kupowania takich a nie innych podzespołów do kompa. Sims2 nie jest jakims ewenementem jeśli chodzi o wymagania sprzętowe, ale też "lubi" mieć dobry sprzęt żeby pokazać co potrafi. Ze względu na specyfikę tego gatunku gier nie jest wymagane 50-60 FPS w dowolnym momencie (przy "full" detalach), ale sprzęt którzy spełnia wymagania gry "na styk" jest po prostu ... nieekonomiczny. Za parę złtych więcej można mieć coś , co wystarczy do grania przez co najmniej rok. Jaka to różnica przekonali się ci którym udało sie kupić GF3 - do dziś te karty spokojnie pozwalają grać w rózne "hiciory", pomimo że brakuje im obsługi DX9. Tyle że były droższe niż Gf4/MX , przeważnie o 100-150 zł.
Konkrety? Karta ze sprzętową akcelaracją DirectX 9 / 512MB RAM / dowolny
współczesny procesor ++
naprawdę szybki dysk .... To tyle z praktyki, ale ze szczegółami będzie ciężko. To wszystko jest ze sobą powiązane: szybki procesor do pewnego stopnia "nadrobi" to czego nie może wykonać słaba karta graficzna (... ale kosztem jakości wyświetlanego obrazu, o to "zadba" silnik graficzny gry), brak pamięci zostanie "wyrównany" zwiększoną pracą dysku (i tak przy zmianie planszy jest ładowane duuużo MB )... tak to wygląda. W zasadzie dość komfortowo gra się na czymś takim:
dowolny P4 powyżej 2,5GHz
(AMD Athlon powyżej 2500+, Sempron w zasadzie też daje radę)
grafika - ??? niektórzy twierdzą że już na GF2MX mają płynne wyświetlanie o dobrej jakości, widocznie ja mam pecha. Wszystko powyżej Radeona 9000 i GF FX 5200 powinno zapewnić poprawne działanie gry, pod warunkiem że nie jest to jakaś wersja "Slow Edition" (czyli
pełne wersje, żadne "64bit" i co najmniej 128MB pamięci na karcie). Jest jeden problem - wyższy numerek w oznaczeniu karty
nie oznacza że karta jest szybsza. Producenci celowo wprowadzają takie zamieszanie, a klient nie mający dobrego rozeznania łatwo pada ofiarą "uczciwych innaczej" sprzedawców. W koncu ktoś musi kupić kiepskie karty graficzne, nie wszystko da się upchnąć w hipermarketach.
Mnie się podoba(-ło) działanie gry na Radeonach 9550/9600 , ale to już lekka przesada (... za to jakie odbicia ... cienie ... płynny zoom ...) no i GF 5700 / 5900 (też przesada, za drogie do takiej gry).
Jedna uwaga: mam na dysku takie parcele, przy których Raden9600 / P4 2,6GHz / 1GB RAM z lekka wymiękają ... Ta gra pozwala na tworzenie obiektów wyrażnie przekraczających możliwości typowego kompa. (da się grać na takiej parceli, ale momentami gra wyświetla z prędkością 2-3 klatki na sekundę). Jak ktoś nie wierzy, to proponuję włączenie panela kontroli grafiki (CTRL+Shift+
S w czasie gry, wyłączenie ta sama kombinacja klawiszy) przy załadowanej parceli z kwiatkami / drzewkami / ~20 NPC / i 4-poziomowym budynkiem w pełni umeblowanym i udekorowanym czym się dało ... przy 1Gb RAM po około 5 minutach dysk się "uspokoił", tak że potem dało się grać
prawie normalnie (nie licząc przejść z poziomu na poziom w budynku).
Cytat:
i jeszcze jedna prosba: doceniam SimsOmaniak Twoja wiedze na temat kompow, ale ja nie dokonca rozumiem twoje slownictwo, wiec jakbys mogl wyrazac sie tak, zeby tez ci mniej kumaci cos zrozumieli .
|

Staram się ... ale są drobne problemy z dopasowaniem . Postaram sie pisać jak dla ludzi mających zerowe pojęcie o kompach, ale uwierz że po kilku godzinach czytania/pisania ... gdzie indziej / w innych językach / mam z tym problem. Ale będę grzeczny, obiecuję