View Single Post
stare 20.12.2004, 00:05   #6
MarekS
Guest

Domyślnie

Z doświadczenia i praktyki mogę powiedzieć, że olbrzymia większość błędów tego typu wynika z niedostosowania kompa do wymogów gry, o których producent nie informuje (może nie zdaje sobie z tego sprawy, albo zakłada "klasyczną konfigurację kompa). To musi byc błąd w samym formacie plików "packege", lub towarzyszących im plików XML i wynika to bardziej z mechanizmu gry niż z winy sprzętu. Zanim zaczniecie grac należy upewnić się, że pamięć wirtualna kompa jest przynajmniej 2 razy większa niż rzeczywista pamięć RAM (najlepiej ok 1G ). Niestety ustawienie dające systemowi w zarządzanie wielkość tej pamięci zawodzi bardzo często - szczególnie przy dłuższym graniu bez resetowania gry. Nie jestem w stanie tego udokumentować - jest to tylko wynik moich obserwacji. Pojawienie się błedu aplikacji lub zawieszenie się gry podczas np. przechodzenia z jednej okolicy do drugiej z reguły skutkuje błędem w zapisie pliku i przynajmniej jeden z plików (domek lub rodzinka) staje się przeszkodą nie do pokonania. Można - ale wcale niekoniecznie - odzyskac jeden z nich ale tylko w początkowym okresie występowania błędu. Potem niestety nic nie pomoże.
Przy tego typu błędach sterowniki karty graficznej nie mają praktycznie żadnego znaczenia, nie są bezpośrednim powodem powstawania takich błędów, ale nie znaczy to, że nie mają żadnego wpływu na nie. Ja po prostu czegoś takiego nie stwierdziłem. Pomijając oczywiste błedy w samej grze, szukałbym problemów w posługiwaniu się elementami "shackowanymi", a nawet w nadużywaniu w samej grze kodów. Kod ingeruje w teoretycznie nieustawialna strefę gry i może (chyba tak niestety jest) doprowadzić do uszkodzenia zapisu. Najgorsze jest to, że wcale nie musi sie to objawić natychmiast lecz dopiero po powstaniu pewnej określonej syruacji. Dlatego po każdym użyciu kodów radzłbym zapisać stan gry i odpalić ją jeszcze raz.
Nie twierdzę, że tak jest - to są tylko moje przypuszczenia po obserwcji modyfikowanych plików.
SimPe jest tylko jednym z edytorów, ale pamiętajcie o tym, że autorzy nie gwarantują poprawności jego działania.

Ostatnio edytowane przez MarekS : 20.12.2004 - 00:08
  Odpowiedź z Cytatem