Cytat:
Napisał AsiA150
Mam pytanie na jakich detalach teksturach i jakiej rozdzielczości proponujecie grąc na takiej konfiguracji:
- Intel Celeron 1,7 Ghz
- GeForce 2 mx400 64mb
- 256 DDR ram
- Windows XP
Niepamiętam już jaką to mam płyte główną wiem tylko że chyba dobrą.
|
Mało pamięci. Im wyższy dasz poziom detali (tekstury, oświetlenie itp.) tym częściej gra będzie doczytywała dane z dysku. Powiedzmy że 800x600 i
średni poziom wszystkiego będzie chyba optymalnym ustawieniem. Jeśli mogę coś podpowiedzieć:
- wydajność twojego kompa wzrośnie o 25-30%(!) po dołożeniu jeszcze jednej pamięci 256MB (nie 512 w jednym kawałku, tylko właśnie 2x256 - płyty pod Intela mają przeważnie dobrą obsługę "Dual Channel" dla pamięci)
- przy 256MB RAM dobrze by było wyłączyć ten "śliczny" interfejs LUNA (piękne, kolorowe menusy itd) -> Gadu_Gadu też używa strasznie dużo pamięci (do 150M
Cytat:
Napisał Adziczka
[...] simy mi chodza dobrze ale tak co np 30 simowych minut przycinaja sie troszke na dwie sekundy tak jak chodza strasznie przerywają. Gram na najnizszych teksturach a mam new karte i w ogóle to moje dane :
Windows XP
512 RAM
Karta: Radeon 9250
Procek: (AMD) Athlon
Całkowita pojemność dysku: 40 007 729 152 bajtów
Wolnego miejsca: 20,9 GB
I jeszcze cos takiego ze jak gram dluzej niz dwie godziny to sie scinaja tak na maksa jak np jezdze myszka itd.
|
Ustawienia systemu, w tym pierwszym przypadku pewnie "Indeksowanie plików", a to drugie (po dwóch godzinach) to już wina gry -> nie "wyładowuje" z pamięci nieużywanych tekstur i animacji.
Na podobnym kompie (A1700+ / 512MB RAM / Radeon 9000PRO) zdarza mi się grać (... no powiedzmy ... gra w każdym razie jest włączona) nawet kilkanaście godzin w 1024x768 i przy ustawieniach "max" detali, a żadnego spowolnienia nie widzę. Tyle że system jest windows2000, dość dobrze utrzymany
Cytat:
Napisał Kama2002
Czyli Twoim zdaniem co powinno pomóc? Defragmentacja wystarczy czy może jakiś formacik?
|
Defragmentacja nie zaszkodzi, ale przydala by się też optymalizacja systemu.
- wyłączenie zbędnych "bajerów"
- zmiana Gadu-Gadu na coś co nie zjada 100MB pamięci
- ... a poczytajcie sobie tam:
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=56399
Tylko nie wszytko naraz!!! I myśleć co się robi, bo niektóre sztuczki opisane w poradniku są
wyłącznie dla
zaawansowanych użytkowników kompa!!!