No to może teraz ja
( piszę to co mi się nie podoba, ale to nie zawsze są błędy )
- W jednym z domów
stojących blisko siebie na niewielkim osiedlu mieszkał... – po co „blisko siebie”? To zdanie jest długie już bez tego. Też lubiłam pisać rozwlekłe zdania, ale wreszcie ktoś mi powiedział, że krótsze czyta się łatwiej i przyjemniej.
- Zaledwie zdążył przeczytać pierwsze
trony kiedy poczuł że musi ją przeczytać do końca. - literówka
- jest kilka powtórzeń ( pożyczyć, przeczytać )
- Nowa lektura tak wciągnęła Davida że godzinami leżąc pod ulubionym drzewem czytał
nie dając żadnych znaków swego istnienia. – to jest trochę dziwne. Mogłoby być „żadnych oznak życia” ale to też dla mnie jest takie średnie
- David tak pokochał świat niezwykłego chłopca, szkołę magii i czarodziejstwa, że
wiele razy wolałby żyć tak jak on. – „wiele razy marzył, by żyć tak jak on” byłoby lepsze i bardziej poprawne
-
na prawdę – to się pisze razem: naprawdę
- Wyszedł z pokoju
wolnym zaspanym krokiem. Schodząc
powoli schodami rozglądał się wokoło. – już jest raz "wolnym" "Powoli" jest tu niepotrzebne
- David miał już zamiar wrócić do pokoju, gdy nagle w kominku rozbłysnął płomień
! towarzyszącym mu charakterystycznym huknięciem – zjadłeś „z”
- Był tak przerażony że
nie mógł się poruszyć, był cały
sparaliżowany. – to jest to samo
- odpowiedział jedne z chłopców o czarnych, potarganych włosach w czarnej bluzie z
białymi paskami na rękawach – nie jest konieczne i chyba lepiej wyglądałoby bez tego
- powiedziała dziewczyna o brązowych
i kręconych włosach – wiem, że się czepiam

ale ja bym skreśliła „i”
- Kim jestem?
........... – po co tyle kropek?
- ...tak na prawdę książkę
napisała jedna z czarownic, która
opisała dotychczasowe wydarzenia w Hogwarcie. – jak dla mnie za dużo czasowników. Może „opisując dotychczasowe wydarzenia w Hogwarcie” ? Albo lepiej: Tak naprawdę jedna z czarownic pisząc tą książkę opisała...
- czasem zapominasz przecinków
- dialogi zaczynaj od dużej litery
To chyba tyle z moich uwag
To co mi się podobało... Tu nie będę się tak rozpisywać, ale nie dlatego, że było tego mało. Powiem tylko, że dość dobrze piszesz, tekst jest zrozumiały, nie trzeba czytać po kilka razy tego samego zdania. Powtórzeń jest bardzo mało, błędów ortograficznych nie zauważyłam ( nie jestem dobra z ortografii

Zdjęcia są ładne.
A pomysł? Mi osobiście nie przypadł do gustu tak jak pozostałym czytelnikom. Wolałabym coś całkiem nowego. Bo nie jest to ani prawdziwy Harry Potter, ani twoje własne dzieło. To trochę tak jakbyś korzystał z tego co stworzyła Rowling... Albo nawet nie trochę.
Ale jednak jestem ciekawa co zdarzy się dalej i na pewno jeszcze tu wrócę

Pozdrawiam