View Single Post
stare 02.01.2006, 10:39   #242
Guralka
Guest

Domyślnie

Tak płaczecie, że aż wczoraj posprawdzałam
1. Wigilia i Nowy Rok to NIE MUSI być to samo. Nowy Rok to przyjęcie noworoczne a Wigilię możecie sobie zrobić jako przyjęcie domowe.
2. Świętego Mikołaja na pewno generują ciasteczka i nie wiem czy potrzeba jeszcze czegoś, ale na pewno przychodzi podczas przyjęcia domowego (Mikołaj ma aspirację dążenia do wiedzy, tak na marginesie )
3. Jeżeli na przyjeciu noworocznym NIE upieczesz ciasteczek Św. Mikołaja, to przyjdzie tylko Stary Rok (podobało mi się jak simy na jego widok waliły w garnki, rozrywka wtedy im skacze do góry)
4. U mnie jak daję oglądaj na renifera w dymku pojawia się renifer a nie flaming
5. Jak już ktoś powiedział, to nie jest dodatek z pelnego zdarzenia, ale faktem jest, że 44 zeta w MM to i tak dużo
6. Podobają mi się minterakcje przy stole typu prześlij całusa, albo rzuć jedzeniem
7. Nie podoba mi się, że kontaktów z Mikołajem lub Starym Rokiem nie ma w panelu
8. Za dużo interakcji też być nie mogło, bo ten dodatek jest uzupełnieniem również do podstawowej wersji (dlatego stoły świąteczne wyglądają praktycznie inentycznie jak stoły z obrusami w NŻ), bez żadnych dodatków.
9. nie wiem jak dorobić bałwanowi ręce :/
10. Potrawy wigilijne. Nie mogło być właściwie żadnych charakterystycznych. Nie tylko katolicy obchodzą Boże Narodzenie i Wigilię. Karp czy opłatek to część tylko polskiej tradycji, więc nie należało się tego wcale spodziewać. Kościół katolicki zniósł post bezmięsny w Wigilię bodajże dopiero 2 lata temu, natomiast w Wielkie Brytanii tradycyjnymi potrawami wigilijnymi jest kurczak, ziemniaki i pudding. Prawosławnie wcale nie jedza mięsa w Wigilię i jest ścisły post. Dlatego w tym dodatku nie ma żadnych specyficznych potraw typu karp w galarecie czy kutia. Jest tylko indyk, który jest tradycyjna potrawą świąteczną w USA. Zreszta cały ten dodatek jest tak nastawiony, żeby było jak najmniej powiązania z religią, bo w sumie żadna wiara nie jest zabawką i moim zdaniem nie nalezy jej mieszać do czegoś tak przyziemnego jak gra komputerowa i trójwymiarowe elektroniczne ludziki. Dlatego w grze tej jest tylko kilka charakterystycznych przedmiotów, które bardziej sa powiązane z jakąś tradycją, obejmującą szerszą kulturę

Narazie tyle

Ostatnio edytowane przez Guralka : 02.01.2006 - 10:59
  Odpowiedź z Cytatem