View Single Post
stare 19.04.2006, 18:10   #9
sasha fierce
Guest

Domyślnie

Cytat:
Napisał Alia
Szczerze? Czytając to miałam wrażenie, że oglądam "telewenezuelę", a aktorzy grają sztucznie i zbyt epatują emocjami. Amanda jest zbyt egzaltowana... Dialogi są nadto nienaturalne choćby sakramenckie bezbronne stworzenia...

Pomyśl jesli pokłócisz się z kumpelą będziesz jej prawić morały o krucjatach i sakramenckich czynach? No raczej nie... Wyzwiesz ją od szmat, suk. et caetera, et caetera. I odwrócisz sie na pięcie... Tak samo w FS.

Młodzi twórcy chcą się najczęściej popisać dojrzałymi zwrotami i bogatym słownictwem i to jest bład - bo zbytnie nasycenie potocznej mowy takimi literackimi zakrętasami czyni całą opowieść lekko komiczną.

Podobny błąd popełniał Moriquende vel BerQ i zamiast krwistego kryminału wyszła mu gotycka humoreska. Ale chyba nie o to mu chodziło.
Aby napisać dobrze scenę - wyobraź ją sobie i opisz. Potem postaw się w sytuacji bohaterów i zastanów czy użyłabys akurat takich, a nie innych zwrotów. Skoryguj i przeczytaj jeszcze raz. Potem daj do przeczytania koleżance. Niech ona powie co jej się wydaje sztuczne.
Alia, dziekuje Ci za ocene, przyjme ja sobie do serca, ale wydaje mi sie, ze zle mnie zinterpretowalas. Amanda ma byc bardzo dojrzala osoba, ktora wie czego chce. Chcialam wyrazic ja w sposob jaki sama ja wymyslilam, miala byc wlasnie osoba bardzo tworcza i bogatą w swoje słownictwo. Mimo, iz jak nie ktorzy mowia brzmi to sztucznie nie jest takie jak ,,gustownie" wypowiedzi Amandy.
Noi tutaj się przyczepie. Nie proboje wcale pisac dojrzale, tak pisze wszedzie. To jest moj sposob wyrazania emocji, moze dla nie ktorych wydaje sie to plastikowe, ale jak tak to przykro mi - nie umiem zmienic swojego stylu na potrzebe FS, az taka idealna to nie bede Bardzo dziekuje za wszystkie wypowiedzi i zapraszam do dalszego oceniania, jak sie bedzie podobac to dam moze po weekendzie (albo w sobote, moze nawet w piatek ;p) nastepny odcinek.

PS. Dziwi mnie, ze nikogo tak nie zniechecila ta szybka akcja, spodziewalam sie czego innego Aha i co do dialogow, to beda one przewazaly w moim FS.
PS2. Isi, od podstawowki mam problemy z pisawnia razem i osobno, musisz to przebolec, ale jak sie Word naprawi, obiecuje, ze wszystko poprawie.
  Odpowiedź z Cytatem