View Single Post
stare 05.02.2007, 18:29   #3
rosex

Reputacja: 10
Domyślnie

No sorry, ale to fotostory jest beznadziejne. Chyba jeszcze gorsze niż poprzednie. Po pierwsze to już sam temat odpycha, bo kogo ma ciekawić 'najzwyklejsze' życie? Jakieś nudne perypetie równie nudnej rodziny jakoś mnie mało interysują. Nie widzę żadnej przyszłości, jeżeli chodzi o fabułę. Po drugie okropne błędy również nieźle dają po oczach. No i przyczepię się do znaków interpunkcyjnych, bo strasznie mnie to wkurza jak ktoś daje podójne '??' i '!!'. Założe się, że masz gg, ale tu, na forum nie pokaże Ci się taki fajny (?) znaczek ze skaczącym czy przesuwającym się pytajnikiem bądź wykrzyknikiem. To jest beznadziejnie głupie. I nie przezwyczajaj się tak pisać. To jest strasznie wkurzające i nikomu nie potrzebne, bo po co Ci aż dwa pytajniki/wykrzykniki? Po drugie to niektóre teksty to aż z nóg zwalają, np.
Cytat:
Masz rację kochanie. Ale w gazecie czytałem, że miała 2 małe bachory.
Jaki porządny, dorosły człowiek by się tak wyraził. To zabrzmiało jakby ten ktoś był niewiadomo jakim wsiórem, który nie umie się normalnie wyrażać.
Cytat:
-Mogę dziś nie iść do szkoły, bo obawiam się, że może być klasówka z Polskiego. Proszę.
-No dobrze. Ale obiecaj,że tylko dziś więcej razy nie bo nauka jest potrzebna i musisz się uczyć żeby mieć dobre wykształcenie.
Żeby tylko moja matka była taka dobra. Bez komentarza -.-
Cytat:
-Walłam się głową o podłogę.
Lol. Tu też się powstrzymam.
A i jeszcze jedno co mnie wkurza.
Cytat:
-Kochanie.Czytałem w gazecie,że nijaka Balbina B. powiesiła się.-Robert
-.Znam ją. Gdy mieszkałam w mimowie opowiadała,że nie może już sobie poradzić wychowując 3 dzieci. – Anna
-Ale to chyba nie powód do powieszenia się? Podobno miała 30 lat.-Robert
Nie pisze się tak w opowiadaniu (o ile można to nazwać opowiadaniem, bo to jest jakiś denny dialog). Powinno być coś w stylu '... - powiedział Robert', 'odparła Anna', itp. No oczywiście należałoby to jeszcze wzbogacić przymitonikami lub opisami czynności używając imiesłowów.
Nie wiem ile ty masz lat i nie chcę w to wnikać, ale nie sądzę, by Twój wiek dobry, aby zacząć pisać opowiadania. Tj. możesz je sobie pisać w swoim prywatnym notesiku zamkniętym na 3 kłódki, ale szczerze wątpię, żeby ktokolwiek chciał je czytać. Wybacz, ale może trochę lepiej poczekać, albo przynajmniej postarać się zapoznać trochę z tematem. Radzę przeczytać co nieco na temat form wypowiedzi, a szczególnie takich, którymi chcesz się zająć, czyli opowiadanie. Chodzi mi o to, że jeżeli chcesz pisać musisz znać jakiekolwiek podstawy, a ja ich tutaj nie widzę. Bo po pierwsze, żeby zamieścić opowiadanie gdziekolwiek to musi to jakoś wyglądać (a tutaj nie dość, że nawala interpunkcja, to jeszcze sylistyka, ortografia, i te błędy fleksyjne). Zauważyłam strasznie dużo literówek co sprawia, że nie czyta się zbyt pzyjemnie. Warto czasem sobie pisać w Wordzie, bo on mniej więcej sprawdza wyrazy i zapobiega takim błędom. No cóż, nie wydaje mi się, żeby pisanie przez Ciebie fs jest dobrym pomysłem. Trzeba się trochę podszkolić.
rosex jest offline   Odpowiedź z Cytatem