View Single Post
stare 03.08.2007, 13:47   #94
magda m.
Guest

Domyślnie Odp: The sims 2 - Bon Voyage - nowy dodatek !!!

Relacja z pokazu gry:

Wszystko zaczęło się dwa miesiące temu, w maju, gdy nasza strona dostała maila z zaproszeniem, wpierw od EA w Polsce a następnie od EA w USA. Pomyślałam wtedy dlaczego nie? Taka szansa trafia się przecież raz w życiu i wypełniłam formularz zgłoszeniowy. Odpowiedz przyszła jeszcze tego samego dnia : Zapraszamy do wzięcia udziału w prezentacji nowego dodatku Bon Voyage w lipcu. I tak zaczęła się moja wspaniała przygoda. Przygoda , której nie zapomnę do końca życia.... 20 lipca b.r w Redwood City, w Californii w USA odbyła się prezentacja najnowszego dodatku Bon Voyage na PC a także Castaway na Wii, Play Station i Nintendo DS, Historii z Bezludnej Wyspy na PC. Ponadto wraz z 11 innymi przedstawicielami stron z Francji, Anglii, Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Czech, Stanów Zjednoczonych i Brazylii zwiedziłam cały campus EA oraz EA Sport. Zacznijmy zatem od prezentacji najnowszego, szóstego już dodatku do gry Bon Voyage, który ukaże się już 5 września tego roku w naszych sklepach. Mogę powiedzieć, iż pomimo dane mi było zagrać w tą grę tylko przez 2 godziny, to się w niej zakochałam na dobre.

GRA W MOICH RĘKACH
Kiedy gra trafiła do moich rąk, niesamowicie szczęśliwa zaczęłam oczywiście od wgrania nowej okolicy. Można przyporządkować jedno letnie otoczenie do danego sąsiedztwa lub od razu wgrać wszystkie trzy: Takemizu Village, Three lakes, Twikki Island ja wybrałam właśnie taka opcję - wybrałam wszystkie trzy od razu.

Takemizu Village - położone w malowniczej scenerii oferuje nam łagodne otoczenie, smaczne jedzenie, spokojne i relaksujące wakacje dla całej rodziny i przyjaciół. Naucz się lokalnych obyczajów i historii, ciesz się pięknymi widokami. Pobyt tutaj na pewno Cię nie rozczaruje.

Three lakes - jeśli masz ochotę piec na ognisku kiełbaski tuż pod gwiazdami, lubisz sporty takie jak strzelanie z łuku lub zawody w chodzeniu po palach to właśnie trzy Jeziora oferują Ci wspaniałe możliwości na otwartym powietrzu, którymi możesz się cieszyć. Delektuj się każdą chwilą na świeżym powietrzu.

Twikki Island - Jeżeli nigdy wcześniej nie byłeś na plaży to nie powinieneś przepuścić okazji odwiedzenia tej wyspy. Olśni Cię tutejsza kultura, fale bijące od morza oraz niesamowity wrak statku piratów. Przyjedź tu aby wylegiwać się na hamaku, zrobić zakupy oraz skorzystać z relaksujących masaży.

WYBIERAMY SIĘ NA WAKACJE
Wakacje lub też miesiąc miodowy możemy zamówić przez telefon. Można wybrać czy wyjedziemy od razu tego samego dnia czy tez w następnym tygodniu, określamy jak długo chcemy zostać na urlopie a także wybieramy osoby z którymi chcemy pojechać(rodzina, przyjaciele). Do nas też należy gdzie pojedziemy- wybieramy zatem miejsce naszej podróży(spośród otoczeń, które wcześniej wgraliśmy) i wybieramy hotel, gdyż w każdej miejscowości turystyczne czy to nad morzem czy w górach mamy kilkanaście opcji zakwaterowania do wyboru. Może to być ekskluzywny hotel lub kwatera czy namiot.
Płacimy za wakacje, które niestety są dość kosztowne i przeznaczone raczej dla Simów z grubym portfelem ( ja musiałam użyć kodu na dodanie pieniędzy aby wyjechać). Także wpierw trzeba zarobić np. na Własnym Biznesie a później wyjechać na urlop - tak jak w życiu.

Jeszcze w domu płacimy za przelot samolotem do miejsca pobytu, natomiast za zakwaterowanie zapłacimy po opuszczeniu hotelu.
Niestety nie możemy zabrać ze sobą noworodków ani zwierząt. Zostają one w domu i wymagają wynajęcia opiekunki co zwiększa koszty naszego urlopu.

Po przybyciu na miejsce należy wybrać sobie pokój (tak jak to robiliśmy w dodatku Na Studiach w akademiku) i się zameldować w recepcji. Możemy wybrać jeden pokój ale jeśli przyjedziemy z liczną rodzinką i kumplami to klikając na kolejne drzwi dodajemy dany apartament do naszego rachunku.
W czasie wakacji panel gry zmienia się i widzimy czas pobytu na wakacjach.
Atrakcje na urlopie w Takemizu Village.
Jedną z atrakcji w każdej miejscowości jest jedzenie - nowe potrawy, które nasz Sim może zamówić przez telefon i zostaną mu one dostarczone do pokoju lub też może się po prostu wybrać do restauracji i tam spróbować miejscowych specjałów tj. Pinapple Surprise (Ananasowa niespodzianka), Luau Ribs (żeberka Luau) i wiele innych.

Jeśli chcemy zmienić miejsce naszego noclegu w obrębie jednej parceli rekreacyjnej to możemy to zrobić klikając na nią - nasz Sim uda się tam piechotą lub taksówką. Jeśli zaś całkowicie chcemy zmienić otoczenie np. z górskiego na morskie to musimy się wpierw wymeldować w recepcji i wybrać miejsce kolejnego pobytu dzwoniąc po taksówkę.

Kolejna atrakcją poza jedzeniem jest oczywiście kupowanie pamiątek z wakacji - zrobimy to w miejscowym sklepiku. Można wybrać przedmiot, który trafi do wyposażenia Sima. Czasem możemy otrzymać specjalne nagrody, które także zabierzemy ze sobą. W domku koniecznie powinniśmy zakupić specjalną półkę na której umieścimy pamiątki z naszych niezapomnianych wakacji.

INNE ATRAKCJE URLOPOWE TAKEMIZU VILLAGE
Najciekawszym nowym przedmiotem jest Spiritual Shrine of old blessing (w wolnym tłumacz. Duchowy Relikwiarz starych zaklęć). Jest to coś przypominające studnię życzeń z czterech pór roku ale możemy go zdobyć po prostu go zakupując. Rzucamy monetą i czekamy na efekty. Należy jednak być ostrożnym mogą nas spotkać niespodziewane sytuacje tj. atak roju pszczół, uczulenie w czasie którego Sim się drapie, przyłączyć się do gry, wybrać nową karierę lub też nauczyć się sztuki walki Tai Chi.
Ten obiekt jest bardzo zabawny i naprawdę warto trochę z nim "poeksperymentować".

Inna atrakcją jest specjalna mata na której możemy medytować, możemy ja zamiatać lub podziwiać po prostu. W każdym luksusowym hotelu mamy możliwość skorzystania z relaksującego masażu. Mamy do wyboru : masaż Szwecki lub masaż z gorącymi kamieniami. Jest też opcja nauki tych masaży. W każdym kurorcie powinniśmy także skorzystać z możliwości nauki miejscowego pozdrowienia.

THREE LAKES - OTOCZENIE GÓRSKIE
Jeśli lubisz wycieczki w górach, biwakowanie i spanie w namiocie ta okolica ma dla Ciebie wiele do zaoferowania.
W górskim otoczeniu mamy do wyboru mniej ekskluzywne kwatery albo wybieramy namioty. Jednakże postępujemy podobnie jak przy meldunku w hotelu. Któż nie chciałby siedzieć przy ognisku pod gołym niebem, szukać skarbów i udawać się na wyprawy.
Tak jak Takamizu możemy spróbować miejscowego jedzenia, nauczyć się powitania a także specjalnego górskiego tańca. To jednak jeszcze nie wszystko. Sim lubiący sporty może wypróbować swoich sił biorąc udział w specjalnych zawodach na drewnianych palach - wygrany może liczyć na nagrodę nie tylko rzeczową - może to być chociażby całus od jakiejś Simki. Jest też opcja rzucania siekierą do tarczy.

Zmęczony pracą w biznesie lub we własnym ogródku Sim może zrelaksować się na hamaku (na którym należy nauczyć się prawidłowo leżeć - a Simy często z niego spadają i wygląda to zabawnie). Można na nim spać, leżeć albo się bujać. Można tez skorzystać z sauny. I od razu lepiej. Wtedy najlepiej jest zrobić kilka fotek z wakacji. Ta nowa opcja pomoże Ci w układaniu Twojego fotostory lub albumu z urlopu.
Zaś wieczorem można usiąść przy ognisku, przy którym można ograć dłonie, piec kiełbaski lub po prostu posiedzieć przy nim wraz z przyjaciółmi.

Najciekawszą jednak przygodą wydaje się szukanie w ziemi ukrytych skarbów. Kopiemy w ziemi( Dig for treasure) aż znajdziemy coś ciekawego - czasem można znaleźć starą kość, kamień, kuferek ze skarbami, przedmioty zgubione przez innych Simów, można też dokopać się do wody. Jednakże naszym celem jest znalezienie mapy - nie jest to proste (ja nie zdążyłam jej zdobyć, wszystko inne wykopałam). Mapa zaprowadzi nas w góry gdzie możemy spotkać Big Foot - Wielka Stopę stwora przypominającego nam trochę yeti trochę owłosiona małpkę. Jeśli się nam uda z nim zaprzyjaźnić możemy zabrać go ze sobą do domu i w pełni oswoić a będzie spełniał wszystkie nasz zachcianki - na wczasach może nam zrobić masaż albo przynieść jedzenie.

Inną ciekawą atrakcją jest wyprawa - jest kilka jej typów : natural trail (naturalna ), bird watch (oglądanie ptaków), logging expedition (wyprawa) oraz big tour (wielka wyprawa). Aby się udać na którąś z nich trzeba znaleźć przewodnika i go o to poprosić. Na tych wyprawach zazwyczaj dzieje się coś ciekawego ale to już tajemnica. Ponadto w każdej turystycznej miejscowości nasz Sim ma możliwość zmiany swego ubrania na ubranie turystyczne, może wybrać plecak, okulary i wiele innych akcesoriów przydatnych na wakacjach.

TWIKKI ISLAND
Przepiękną okolica nad morzem. Bardzo przypadła mi do gustu. Ma bardzo dobrą grafikę i animację. Zasługuje na najwyższą ocenę. Główną jej atrakcją jest plaża i morze a także piracki statek. Oczywiście jak w dwóch poprzednich wybieramy nadmorski domek i się w nim meldujemy, możemy też spróbować miejscowych potraw i nauczyć się nowego powitania( ma je każda dzielnica turystyczna). W morzu możemy chodzić, pływać (wygląda to naprawdę realistycznie). Natomiast na plaży możemy się opalać ale trzeba uważać aby się nie spiec za mocno. Można zbierać muszelki, podziwiać fale i budować ogromne zamki z piasku. Mamy także możliwość oglądania pokazu tańca z ogniami i jeśli chcemy to możemy się go nauczyć.

Mi osobiście bardzo przypadł go gustu statek piratów. Znajduje się na nim wiele opcji, jakie Sim może wykonać: Chodzenie po kładce, zwiedzanie kajuty kapitana, sterowanie kołem, zwiedzanie statku, wspinanie się na maszt, walka ze sztucznym piratem oraz podnoszenie masztu do góry. Sam statek wygląda bardzo okazale i w połączeniu z morzem i plażą daje nam bardzo ładne widoki. Warto go zwiedzić.

W każdej miejscowości czy to na Dalekim Wschodzie w Takemizu czy w górach czy też nad brzegiem morza znajduje się kilkanaście miejsc do zatrzymania - każde nieco inne. Oczywiście można samemu wybudować sobie kwatery do zamieszkania. I tak jeśli chcemy możemy postawić nad morzem namiot albo ustawić górski domek na Dalekim Wschodzie. Mamy do wyboru kilkanaście rodzajów tapet, zestawów mebli wakacyjnych , dużo nowych ciekawych obiektów. Możemy na przykład ustawić matę do ćwiczeń lub stół do masażu nad morzem. Dzięki temu będziemy kreowali swoje własne niezapomniane miejsca wakacyjnego pobytu naszych Simów.

NOWE OPCJE GRY
Z nowości w grze pojawia się wiele nowych obiektów oferujących rozrywkę Simom, jest nowe jedzenie, nowa postać Wielka Stopa (niestety ani ja ani każdy z moich zagranicznych kolegów nie widział w grze ani postaci Ninjy ani tez Starego Człowieka - być może te , podobnie jak opcje budowy były zablokowane w wersji demo). Pojawia się nowy panel gry - wakacyjny. Jest nowe jedzenie, nowe powitania i nowe tańce. Możliwość kupowania pamiątek. Kolejnym ciekawym udoskonaleniem gry jest rozbudowany panel wspomnień Sima - może on je zdobywać podczas wakacji.

MINUSY I PLUSY GRY
W trybie tworzenia rodziny pojawi się nowa opcja wyboru biżuterii - kolczyków, bransoletek, pierścionków. Nie są one jednakże rewelacyjne. Podobnie ma się rzecz z ubraniami oraz fryzurami. Napiszę tak - żadna mi się nie spodobała. Ta opcja gry jest niedopracowana.

Ogromnym plusem są nowe możliwości ciekawe opcje i interakcje - nie można się nimi znudzić. Grafika też jest bardzo dobra i realistyczna. Wyjazd Simów na wakacje podobał mi się bardzo. Na pewno nie będę mogła doczekać się zakupu we wrześniu tego dodatku czego i Wam Simowi Fani życzę gorąco.

Źródło: www.simy.pl
  Odpowiedź z Cytatem