Odp: Co chcielibyście zmienić?
Jeżeli mogłabym się wypowiedzieć na temat moderowania, bo chyba zostałam oświecona co do nowych zasad umieszczania tematów, to chcę coś zauważyć.
Umieszczanie postów łamiących regulamin nie jest dobrym rozwiązaniem. Jako moderatorzy pokazujecie, że można łamać prawo, bo chcąc nie chcąc akceptujecie takie tematy. Zgodzę się z wcześniejszą opinią, że dobrze byłoby uprzedzić owych użytkowników w jakikolwiek sposób, np. automatycznie wysyłać im wiadomość po zarejestrowaniu albo umieścić przyklejony temat dotyczący umieszczania odpowiednich tematów. Z tego co zauważyłam, na podforach widnieje owy "lep" nazwany "Zakładam temat, a go nie ma. Dlaczego?". Według mnie jest to wystarczająca informacja dla użytkowników. Jedyne co pozostaje to kasowanie łamiących regulamin postów do skutku (a jeżeli to nie poskutkuje, to zwyczajnie ostrzec użytkownika o danym zajściu).
W obu przypadkach - dotychczas stosowanej zasadzie, jak i w wyżej wymienionym pomyśle, tracimy bezcenny czas, a nasza cierpliwość jest wystawiona na próbę. Trzeba jednak wybrać najkorzystniejsze wyjście dla wszystkich.
Trzeba wziąć pod uwagę także dotychczasowych użytkowników - czy nie lepiej stracić nowego, zamiast tego wytrwałego, który jest zmęczony ciągłym czekaniem na publikację swoich postów?
Sądzę, że moja propozycja wydaje się realna, o ile chęci moderatorów są wystarczające.
Mam tu na myśli sytuację wspomnianą przez Chryzantema Złocistego.
PS. Piszę ten post między innymi dlatego, że sama od dwóch godzin czekam aż ktoś zaakceptuje mój temat. W międzyczasie widziałam na forum trzech-czterech moderatorów.
|