View Single Post
stare 08.10.2007, 22:45   #6
Nereide
Guest

Domyślnie Odp: Zamrożone Irysy

Wybrałaś bardzo interesujący temat na swoje fotostory. Z miłą chęcią przeczytałam o losach dziecka rozpaczliwie pragnącego powrotu do macierzystej rodziny. Ciężko jest się w czuć w rolę takiej dziewczynki.

Niestety, pierwsze co mnie ukłuło to grom błędów stylistycznych i składniowych. Roi się od niepotrzebnych przecinków, gdzieniegdzie literówka i niektóre zdania nie mają sensu logicznego. Trudno się dziwić, w końcu masz 12 lat.
Gdy opublikowałam swoje pierwsze fotostory miałam lat 15. Także popełniałam masę błędów, ale z wiekiem można się tego nauczyć. Jestem pewna, że jeśli dostatecznie poświęcisz czas na rozwijanie swoich zdolności pisarskich, dojdziesz do wprawy. To wchodzi w nawyk.

Trochę mnie zaskoczyło z jakim rozmachem potraktowałaś niektóre sprawy. Za przykład dam taksówkarza. W dzisiejszych czasach żaden dorosły, a już szczególnie obcy, nie powiedziałby takich słów do dziecka uciekającego z sierocińca. Już nie wspominając mężczyzny z hotelu.

Mogę zrozumieć, że to świat simów i panują w nim inne zasady, ale postaraj się urzeczywistnić opowieść. Nadaj opowieści więcej uczuć, opisz miejsca, rozwiń niektóre wątki i kontynuuj je dalej. Im więcej piszesz, tym lepiej ci idzie. A im więcej główkujesz nad danym fragmentem, tym lepiej rozumujesz i pojawiają się nowe pomysły.

Nie będę Cię poprawiać, bo musiałabym chyba przepisać cały odcinek na nowo. Czytaj książki, tylko nie brukowce. Dobre wydawnictwo gwarantuje Ci źródło poprawnej polszczyzny.

Nie chcę cię oceniać w skali, bo nie na tym rzecz polega. Pragnę jedynie powiedzieć, że fabuła dość ciekawa tematycznie.

Mam nadzieję, że dobrze potoczysz losem Elleny.
  Odpowiedź z Cytatem