View Single Post
stare 08.12.2007, 08:46   #26
Irbis

Reputacja: 14
Domyślnie Odp: Dźwięk Tłuczonego Szkła

Zaczynam:

Zdjęcia nie zawsze pasują do tekstu. W pierwszym odcinku piszesz: pośrodku pomieszczenia stał nie kto inny, jak średniej wielkości labrador, natomiast widoczny na zdjęciu pies nie stoi, lecz leży.

Wydało mi się dziwne, że policja, nie ukończywszy jeszcze śledztwa, podaje najbliższym ofiary dokładne dane o sprawcy zbrodni: jego imię, nazwisko, czym się zajmuje i gdzie przebywa.

W odcinku drugim, nie podoba mi się pewien element opisu zdjęcia brzydala.
5 lat później stał się znanym i cenionym w Europie i na świecie zbieraczem. - powinno być "kolekcjonerem".

Dalej bohaterka mówi: wcześniej jednak musimy koniecznie się przebrać z tych okropnie ciepłych ciuchów. Tymczasem na zdjęciach widać, że tylko jedna z nich ubrana jest w coś, co może uchodzić za ciepłe. Druga z dziewcząt ma na sobie dość skąpą sukienkę.

Teraz uczepię się Giewontu. Rozumiem, że niełatwo jest go zrobić w tej grze, ale jest coś, co bardzo mnie razi na tym zdjęciu, a czego bez problemu można było uniknąć. Otóż na Twoim Giewoncie stoi choinka,a tak naprawdę, na Giewoncie nie rosną drzewa
Uważam, że opisując autentyczne miejsca bierze się za to pewną odpowiedzialność. Rozumiem, że to tylko "simowe" FS, ale mimo wszystko może wywołać błędne wyobrażenie o tym szczycie u kogoś, kto nigdy tam nie był.

Trochę nielogiczna wydaje mi się również cała ta sytuacja na Giewoncie.
Po pierwsze nie rozumiem, dlaczego nagle morderca, kolekcjoner broni, zostaje nazwany gangsterem. Nie każdy morderca jest gangsterem, a jeśli on akurat jest, to dziewczyna będąca narratorem i tak tego nie wie.
Druga sprawa, której nie rozumiem: dlaczego ten facet strzela tylko do jednej z dziewcząt? Tak bardzo chciał zostawić kogoś, kto poświadczy o jego zbrodni? Dlaczego nie strzelił także do drugiej dziewczyny? Dlaczego nie zabił tej pierwszej? Jeśli źle strzelił, to przecież miał czas, żeby strzał poprawić. Byli tam tylko we troje, a na Giewont policja raczej szybko nie dotarła. Nawet goprowskim helikopterem zajmuje to trochę czasu. Po prostu brak tu chyba jakiś dodatkowych opisów, które wskazywały by to, że przebieg zdarzenia jest zamierzony, a nie jest błędem logicznym.

Dopiero w odcinku czwartym sprawa się tak jakby wyjaśnia. Okazuje się bowiem, że dziewczyna ma coś co należy do "gangstera", zaś jej koleżanka jest tak jakby towarem zamiennym.
Znowu jednak są niejasności, tym razem z udziałem policjanta. Pomijając jego dziwne zachowanie podczas strzelaniny w odcinku trzecim, to dalej zachowuje się równie dziwnie. Dziewczyna umawia się z przestępcą, a policjant wie gdzie i kiedy. Dlaczego więc nie zachowuje się tak, jak powinien zachować się policjant? Zamiast aresztować przestępcę, czy choćby podjąć taką próbę, on wita się i siada z nim przy stoliku.
Kolejna rzecz, która wydaje mi się bez sensu, to zachowanie dziewczyny. Jeśli nie wiedziała co takiego ma oddać rodzinie przestępcy, dlaczego zwyczajnie nie zapytała? Zabiłby ją za to? Wątpię, bo jeśli tak bardzo zależy mu na tym czymś, dlaczego miałby pozbawiać się możliwości odzyskania tego?
W końcu dziewczyna udaje, że wie o co chodzi i jadą do Koszalina. Spodziewałam się, że policjant uda się od razu na komisariat i rozpocznie się akacja. Tymczasem idą sobie od mieszkania dziewczyny.

Poza tymi wszystkimi, nielogicznymi jak dla mnie zdarzeniami, fabuła Twojego FS jest dość wciągająca. Z zaciekawieniem czytałam kolejne odcinki, więc myślę, że następny także przeczytam
Forma w jakiej piszesz jest poprawna, poza dość często zdarzającymi się powtórzeniami. Oto kilka przykładów:
- Jego hobby oprócz kolekcjonerstwa to myślistwo oraz biesiady. Uwielbia muzykę ludową oraz biesiadną.
- Kiedy w końcu doktor Jasiński dołączył do mnie, miałam w końcu okazję dowiedzieć się tego, co mnie tak bardzo męczyło.
- Znów zerwałam się z miejsca, jednak tym razem nie miałam zamiaru tak szybko wracać na swoje miejsce.

Pozdrawiam Irbis