View Single Post
stare 14.01.2008, 21:38   #3
haughton

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Vi-Vien by Komurka

Bryła domu bardzo mi się spodobała. Białe tynki i cegły, zimne okna i "twarde", kanciaste balkony idealnie komponują się z surowym klimatem parceli. Moją uwagę zwróciło również główne wejście - pasuje do ukształtowania terenu i sprawia, że dom wygląda przez to ciekawiej. Miałem zamiar odjąć punkt za jednolity kolor elewacji, który na początku wydawał mi się nudny, ale po zastanowieniu stwierdzam, że mieszana elewacja zepsułaby charakter budynku. Żałuję tylko, że bryła nie jest Twojego autorstwa. 8/10

To, co najbardziej podoba mi się po obejrzeniu wnętrz to kontrast z otoczeniem i zewnętrznym wyglądem parceli. Pomieszczenia są przytulne i zachęcają do wypoczynku - wyglądając przez salonowe okna można mieć wrażenie, że znajdujemy się w bezpiecznym zakątku, a zimne skały i ostry wicher zostały na zewnątrz. Powieszenie firanek w kuchni to interesujący pomysł - dodaje jej przytulności co jest ważne, ponieważ połączona jest z jadalnią. Podoba mi się też potraktowanie sceny z trybu budowania jako swego rodzaju półki - widziałem już takie rozwiązanie w jakimś domu na forum i uważam, że świetnie zdaje egzamin zarówno wizualnie jak i funkcjonalnie.

Przyczepię się za to do umiejscowienia łóżka przy w sypialni - nieprzyjemnie się sypia tuż pod wielkim oknem (doświadczenie własne), do fotela w salonie - moim zdaniem nie pasuje do reszty mebli oraz do łazienki - mogłeś bardziej zróżnicować ją kolorystycznie. Ogółem jednak dom zrobił na mnie pozytywne wrażenie (tym bardziej, że spodziewałem się lustrzanych podłóg we wszystkich pomieszczeniach) Zachęcam Cię do dalszego budowania, bo masz bardzo interesujące pomysły. 8/10
haughton jest offline