View Single Post
stare 20.02.2008, 18:09   #29
Irbis

Reputacja: 14
Domyślnie Odp: Miranda i Goliat

Ciekawe, intrygujące, wciągające.

Czytając odcinek pierwszy przez moment myślałam, że twarz starszej pani będzie tajemnicą. Wyglądało to tak, jakbyś nie chciała jej Nam tak dokładnie pokazywać. Pokazałaś i okazało się, że jej twarz jest jakaś dziwna. Nie wiem tylko, czy są to blizny, czy też zmarszczki podkreślone przez delikatne zacienienie tej części twarzy?
Błędów raczej nie ma, choć do jednego sformułowania muszę się doczepić:
Cytat:
Rozpalę w kominku, bo ostatnio zrobiło się chłodno, czasami nocami aż drżę z zimna.
"Czasami nocami" - ta rymowanka jakoś mi tutaj nie pasuje. Ja napisałabym na przykład tak: ... czasami noce bywają tak zimne, że aż cała drżę. Coś w tym stylu, wiesz o co chodzi, prawda?

W części drugiej zauważyłam kilka błędów interpunkcyjnych.
Treść jest dość ciekawa, a co najważniejsze zostawia czytelnika w niepewności, odnośnie tego, co będzie dalej.
Jedno co mnie razi w tym odcinku, to nadmierna ilość wulgaryzmów. Niektóre co prawda są "zagwiazdkowane", ale i tak wiadomo o co chodzi. Uważam, że są one zupełnie niepotrzebne. Emocje można wyrażać także za pomocą innych słów. Ale ok, to tylko moje odczucia.
Właściwie w ten sposób doskonale obrazujesz słownictwo, jakim posługuje się piętnastoletnia młodzież - ludzie, którzy myślą, że wypowiadane przekleństwo czyni ich dorosłymi.

Pozdrawiam Irbis