Cytat:
Napisał gosia_sk0
[COLOR=Sienna]Mam pytanie takie trochę nie do tematu: dlaczego jeśli jeden Sim ma czarne lub brązowe włosy a drugi blond lub rude to ZAWSZE wychodzą u dzieci te ciem,niejsze? Przy czym blond i rude- u dzieci wychodzą losowo a także brązowe i czarne- też losowo. Ale kiedy np czarnowłosy sim ma dziecko z blondynką- to dziecko zawsze ma czarne włosy. U was też tak jest? Sorry za trochę niezrozumiały styl pisania . Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi.[/COLOR]
|
No bo w genetyce.. geny odpowiedzialne za ciemny kolor wlosow sa dominujace (mocniejsze) a geny wlosow jasnych recesywne (slabsze) wiec dlatego zawsze wychodza ciemne wlosy. w dlaszych pokoleniach dzieci moga jasniejsze wlosy bo kiedy osoba ma 2 geny dominujacy i recesywny i jej partner tez ma taka mieszanke genow albo ma 2 geny recesywne to wtedy maja szanse ze przy polaczeniu dziecko odziedziczy od kazdego rodzica po genie recesywnym i bedzie miec jasne wlosy (przy zaplodnieniu dziecko dostaje po jednym genie od kazdego rodzica ktore sie lacza w pare).

Tak tez jest w przypadku koloru oczu. Ciemne oczy - geny dominujace, jasne np. niebieskie - recesywne czyli np. rodzice moga miec piwne oczka a dziecko niebieskie bo odziedziczylo po nich geny recesywne

Mam nadzieje ze wyjasnilam w miare jasno xD