Po pierwsze: działka wydaje mi się za duża w stosunku do tego, co się na niej znajduje i siłą rzeczy część ogrodu jest niezagospodarowana. Jesli ta przestrzeń nie jest lądowiskiem dla helikopterów czy też miejscem wypasu zwierząt, to moim zdaniem powinna być ozdobą parceli, a nie straszyć pustką. Po drugie: Bryła budynku przypomina mi trochę taką mini-twierdzę: za dużo tych dachów, zbyt jednostajny kolor elewacji i dziwacznie (oraz skąpo) rozmieszczone okna. Podoba mi się natomiast miejsce z altanką oraz staw otoczony roślinnością - lubię ogrody, w których jest coś więcej niż rachityczne drzewko i dwa krzaczki.
Zgadzam się z
Aleksandrą - dobór kolorów i mała ilość okien faktycznie powodują, że dom wydaje się ciemny. Pomieszczenia są przestronne, ale pustawe, co widać zwłaszcza w kuchni. Znalazłem też kilka zgrzytów stylistycznych: np. tuż przy wejściu stoi dosyć nowoczesna kanapa, obok niej rattanowa donica oraz wiejski stolik i dywanik, a w kącie naprzeciwko coś, co wygląda jak sklepowy stolik wystawowy z męskimi koszulami (strzelam, nie kojarzę tego mebla), oraz antyczne popiersie, weneckie maski, drewniane wiosła na ścianie i lampa od Tiffany'ego. Żaden z tych elementów nie ma nic wspólnego z pozostałymi - ani kolorystycznie, ani stylistycznie. Podobny "misz-masz" panuje też w łazience na górze, oraz w górnym hallu (papugi i maski w duecie? zbrodnia!

).
Podoba mi się za to kącik jadalny, salon oraz sypialnie - dużo mniej tam mieszania stylów i znośne połączenia kolorów.
Zaszalałem z krytyka, ale zapewniam Cię że to w dobrej wierze i mam nadzieję, że nie będziesz miała mi tego za złe. Jeśli mogę coś Ci doradzić:
- zaplanuj mniej więcej dom przed wybraniem działki (ilość pięter i pomieszczeń oraz ich rozmieszczenie, dla kogo ma być przeznaczony, co będzie znajdowało się w ogrodzie, itp.), w ten sposób unikniesz wrażenia pustki zarówno w domu, jak i na zewnątrz.
- najpierw wstaw okna i drzwi, a dopiero potem mebluj wnętrza. Mam wrażenie, że robiłaś na odwrót (co widać po rozmieszczeniu okien), a moim zdaniem wyglad zewnętrzny budynku jest równie ważny jak aranżacja pomieszczeń.
- staraj się nie mieszać ze soba przedmiotów różnych stylistycznie, ponieważ wygląda to jak zapełnianie wolnego miejsca "na szybko" i "byle było".
- zapal oświetlenie przy robieniu zdjęć - efekt końcowy będzie o niebo lepszy.