Jeśli chodzi o kody, to pierwszy, jaki wpisuję po załadowaniu się gry to boolprop. Gdy na dany dzień mam w planie robić zdjęcia do FS, to jeszcze wpisuję showheadlines off. I wszystkimi moimi rodzinkami gram na kodach (motherlode rządzi

).
Zawsze po posiłku następne czynności wyglądają tak: skorzystaj, weź prysznic (z "jedynki" mi zostało

), i najczęściej watchuj TV, w moim języku (czyli oglądają telewizję

.
Albo, gdy Sim ma dobry humor i ma jechać do pracy,a brakuje mu jednego punku umiejętności z czegoś, to mu ten punk dodaję, tylko potem musi to odrobić (chociaż często o tym zapominam). Albo, gdy Sim już jest w robocie, i się skapnę, że nie ma odpowiedniej liczby przyjaciół, to pierwszy lepszy miastowy, który przechodzi przez parcelę za pomocą "Make this sim my contact" zostaje jego przyjacielem.
I nigdy nie odkładam ślubów na później. Jeśli jakiś Sim ma swoją miłość, to zaraz, gdy on i ta druga osoba stają się dorosłymi, to pierwsze co robię (29, czasami 28 dzień), to ich żenię.
Albo, gdy w simowej rodzince niemowlę staje się małym dzieckiem, to zawsze sprawdzam, jak będzie wyglądało jako dorosły (za pomocą Insimenatora). Jeśli mi się nie spodoba, to wychodzę do otoczenia i robię te urodziny tak długo, dopóki nie będzie jakiegoś w miarę ładnego dorosłego.
Sprzątaczki nie używam, a ogrodnika tylko czasami (moi Simowie mają tyyyle wolnego czasu- a pracują