No tak, a ja jak zawsze ranny ptaszek wstałem po 12-tej i to cudeńko oglądam dopiero teraz<żal>...
A muszę przyznać, że jest co oglądać! Aż miło się robi, kiedy pośród tych wszystkich domów "na jedno kopyto", które w niesamowitym tempie mnożą się na forum, można zobaczyć coś innego, DOPRACOWANEGO, pięknego i coś w czym można dostrzec TALENT i ZAANGAŻOWANIE projektanta. Brawo.
Dyskusja rzeczywiście nawiązała się niezwykła, a ja ino wtrącę swoje trzy grosze.
1) A propos tych dodatków z neta, które to są obsmarowywane ostatnio ze wszech stron: jak można obniżać ocenę domu za pochodzenie umeblowania?! Co to za różnica czy maxis czy net?! Jak z tej maxisowskiej szmiry nic nie pasuje, to trzeba pościągać, żeby zrobić dzieło, które wygląda przyzwoicie, a nie jak tandetny domek dla lalek! Jeżeli ktoś mnie nie zrozumiał- wielki plus za dodatki z neta! I nie chodzi mi o to, że Haughton w ogóle coś ściągał, ale za to CO pościągał, bo wiele z tych przedmiotów to dzieła sztuki! A do tego fakt, że niektóre są jego autorstwa, podnosi rangę przedsięwzięcia, a także mój podziw.
Haughtonie, naprawdę zadziwiasz mnie, skąd Ty bierzesz te wszystkie wspaniałości?! Wiem już, to nie ten temat, ale zapytam na PW albo w odpowiednim dziale o pochodzenie tych dodatków, więc bądź przygotowany na długie przesłuchania
A konkrety:
Bryła to absolutne cudo. W ogóle cała część zewnętrzna jest po prostu idealna, ten niesamowity teren, sam nie wiem jak można wydobyć z tej gry taki realizm...
Jeżeli chodzi o wnętrza, to też właściwie nie gorzej- ten klimat jest po prostu cudowny! Pomieszczenia dopracowane w absolutnie każdym szczególe! Za to ogromniasty plus. A ja uwielbiam, gdy wnętrza są takie pełne i ciepłe, chociaż sam takich nie potrafię stworzyć. No i to moje kolejne spostrzeżenie: Haughton, jesteś naprawdę wszechstronny! Wydaje mi się, że przeskakiwanie z zimnego modernu do klimatycznej klasyki i ciepła domowego zacisza nie powodują u Ciebie najmniejszej choćby chwili zawahania! I po tym można poznać mistrza!
Może w kilku uwagach w tym temacie było trochę racji, to jednak absolutnie nie zgadzam się z niektórymi przedmówcami, a całkowicie popieram
vibratorię w kwestii kominków i roślin w ogrodzie.
I komuś się nie podobała jadalnia- wobec tego albo ja jestem jakiś dziwny, albo nie wiem co, bo dla mnie to najlepsze miejsce w całym domu! I do tego otoczenie kominka w tym pomieszczeniu jest wręcz idealne.
Podsumowując:
To co mnie najbardziej urzekło to niesamowity KLIMAT, ciepło, ZAANGAŻOWANIE i DOPRACOWANIE (!) w każdym calu.
Oceny nie daję, bo i tak jest ona niewymierna. Aż mnie nerwy ponoszą, kiedy widzę, że takie dzieło doataje8-semki, 9-tki, kiedy czasem naprawdę tandetne szmiry dostają więcej, więc nie będę pisał nic. Ocena ocenie nie równa.
PS. Chyba trochę zamotałem...