View Single Post
stare 28.12.2008, 19:12   #16
Antal

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Spalona Kartka

Twoje fotostory, muszę przyznać, przypadło mi do gustu. Mam jednakże pewne zastrzeżenia
Po 1. Martyna - główna bohaterka jest jak dla mnie za mało realistyczna. W ogóle twoje postacie są nieciekawe, ponieważ są "albo białe albo czarne". Mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli. Nie ma w nich cech dobrych i złych. Odnoszę wrażenie, że Martyna jest idealna. Przedstawiasz ją w samych superlatywach. Początkowo czytam (i widzę na zdjęciach), że to ładna nastolatka, później, że jest królową parkietu, by zaraz dowiedzieć się, że całkiem nieźle śpiewa. Rysuje pewnie też zadowalająco. Trochę za dużo tych talentów jak na moje oko.
2. W pierwszym odcinku umieściłaś ładnie, dużo zdjęć. W drugiem już tylko 3. Szkoda, ja bardzo lubię jak jest ich dużo (byle nie za dużo), ale spoko. Ty decydujesz ile ma ich być, każdemu nie dogodzisz.
3. Słownictwo i styl pisania dosyć prosty. Zdarzają się powtórzenia, kiedy nie wiesz już jaki wyraz użyć, by zastąpić poprzedni. Widać jeszcze "młody wiek" i tą "niedoskonałość pisarską", ale tym się zupełnie nie przejmuj. Stawiam, że jesteśmy w podobnym wieku i uważam, że piszesz bardzo dobrze. ;]
4. Akcja pędzi, pędzi. Chwilami aż za bardzo. Czuję, że masz dużo do przekazania i chcesz to zrobić jak najszybciej. Takie odnoszę wrażenie. Przez to skupiasz się na rozwoju akcji zamiast opisywać sytuację. To samo z opisami emocji. Są, w dosyć wystarczającej ilości, ale nie zaszkodzi jeśli jeszcze bardziej je rozwiniesz. Poza tym, nie obraź się, ale są dość banalnie. To coś w stylu: "Martyna jest miłą, sympatyczną dziewczyną." Nie lepiej to zdanie brzmiałoby tak: "Martyna jest sympatyczną dziewczyną o nietuzinkowej osobowości i pozytywnym usposobieniu." ? (Zdanie przykładowe)
5. Chwilami muszę ponownie przeczytać jakiś fragment tekstu, bo ciężko mi go zrozumieć. Nie wiem, może to moja wina, może nieuważnie czytam (stawiam, że to wina mojego roztrzepania ). Czasami jednak (najczęściej w dialogach) cały tekst mi się "kręci".
To takie "główne" zastrzeżenia. Większych błędów nie zauważam. Po dwóch odcinkach ciężko mi oceniać całe opowiadanie, które pewnie będzie wynosić powyżej (albo około) 10 rozdziałów. Na chwile obecną wystawiałabym ocenę 7/10. Czekam jednak na więcej. ;] Wiem, że stać cię na dużo. Potencjał w tobie "siedzi". Na razie piszesz poprawnie.
Pozdrawiam i oczekuję następnego odcinka ;]