Temat: Dom Artystki
View Single Post
stare 30.03.2009, 23:44   #2
haughton

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Dom Artystki

Oj rany, rany. W tym domu jest dosłownie wszystko. Po obejrzeniu zdjęć nasuwa mi się tytuł "spełnione marzenie szalonego dekoratora". Ale zacznijmy od początku..

Sama bryła wygląda jakby na jeden domek spadł z nieba drugi, mniejszy. Dolna kondygnacja ma zdecydowanie za dużo dachów i aż prosi się o jakiś balkonik. W ogrodzie panuje kompletny chaos (pomijam już kaktusy i palmy obok liściastych drzew i krzewów), a ozdoby zupełnie do siebie nie pasują - tu sztuczne flamingi, tam hawajskie mebelki, do tego karmnik dla ptaków, plastikowa zjeżdżalnia i koszmarny posąg Dzikiej Złej Mrówko-Muchy (?), a gipsowy krasnal przed głównym wejściem dobił mnie do reszty. Do tego klasyczne ogrodzenie z żywopłotem i mamy Najbardziej Zakręcony Komplecik Pod Słońcem. Nawet drewniany balkonik źle wygląda z tymi szklanymi barierkami.

Wchodzimy do środka i tam chaosu ciąg dalszy. Musisz zwracać większą uwagę na dobór mebli i dekoracji, bo upchałaś w tym domu rzeczy z każdego prawie stylu i razem tworzą one bardzo nieprzyjemną mieszankę. Orientalna porcelana, wiejskie akcenty (obrazy, "wieszadła" na ścianach), w innym kącie klasyczne, stylowe meble obok nowoczesnych akcentów....Spójrzmy przykładowo na piętro: na głównej ścianie dwa wielkie malunki w stylu fantasy, obok wisi wiejski obrazek, pod nim dwa stoliki (klasyczny i futurystyczny), dalej ogromny, elegancki portret, na środku pomieszczenia Czcigodne Jabłko, a w kącie kamienne dekoracje a'la Stonehenge. Pod kolejną ścianą manekiny i współczesne plakaty, a wszystko to na fioletowo-czarnej posadzce skomponowanej z drewnianą podłogą i panelowymi, wiśniowymi ścianami...
Bardzo zastanawia mnie średniowieczne okno stojące na środku łazienki. Jeśli pełni ono rolę parawanu to zdecydowanie nie powinno. Dobór kolorów w całym domu również niestety jest nietrafiony - najbardziej rzuca się to w oczy w jadalni, gdzie czerwień zestawiłaś z różem i fioletem. Poza tym w oczy rzuciły mi się błędy techniczne typu zasłonki wchodzące w ściany, czy dekoracyjne maski wiszące na obrazach.
Jeśli właścicielka domu ma zdolności artystyczne to na pewno nie w dziedzinie budowania i aranżacji, albo powinna jeszcze sporo poćwiczyć. Podejrzyj projekty innych forumowiczów, może zainspirują Cię do dalszej pracy.
haughton jest offline