![]() |
#1 |
Reputacja: 12
|
![]()
Przed wami poradnik do robienia półokrągłego dachu. Może on być także robiony z przeszklonym 'oczkiem' - taki właśnie chciałam zrobić lecz możliwości mi nie dały. Przejdźmy do sedna sprawy.
Musimy zacząć od zbudowania budynku. Jeżeli chcemy, aby nasz budynek miał dwa piętra użytkowe, budujemy budynek trzypiętrowy - trzecie piętro to będzie dach. ![]() Po zbudowaniu dowolnej ilości pięter dobudowujemy z boku ścianę pomocniczą. Ściana musi stać w odległości dwóch kratek od budynku i być tak samo wysoka jak budynek. Wystarczy ściana z jednej strony, ale o grubości co najmniej jednej kratki. Polecam również zrobienie ściany dłużej od budynku o łącznie 2 kratki. Później zobaczycie, dlaczego. ![]() Potem zaczynamy robić dach. Za dach posłuży po prostu podłoga (można ściągnąć jakiś dodatek, żeby wyglądała jak dachówka). U mnie simowie mają czarny dach i jasne "oczko" w środku. Można oczywiscie kombinować dowolnie, najlepiej jest ogrodzić budynek. Na ścianach pomocniczych kładziemy podłogę - najwygodniej każdą w innym kolorze, wtedy będziemy kojarzyć którą już obniżyliśmy a którą jeszcze nie. ![]() I tu zaczynamy papraninę. ![]() ![]() Następnie za pomocą narzędzia do wyrównywania terenu przeciągamy zaznaczenie od obniżonej części ściany pomocniczej do samego końca właściwego budynku. Nasz dach budynku powinien teraz przejąć kształt dachu konstrukcji pomocniczej. ![]() Powtarzamy te dwie czynności po kolei dla każdego kwadracika ściany pomocniczej, oddalając się od jej środka. Żeby powstał perfekcyjny półokrąg, należy za każdym razem obniżać konstrukcję pomocniczą o dodatkowe kliknięcie. Można jednak poeksperymentować. ![]() ![]() Gdy już nasz dach nabierze odpowiednich kształtów, usuwamy konstrukcję pomocniczą i tyle! Nasz półokrągły dach jest już gotowy. Można teraz udekorować cały budynek. Uwaga! Tapeta na ostatnim piętrze nie będzie się ładnie układać, dlatego najlepiej wybrać tam prosty wzór. ![]() W razie jakichkolwiek niespójności w tekście bądź moich błędów lub problemów, proszę tu pisać ![]() Pozdrawiam, A. Ostatnio edytowane przez Caesum : 14.08.2023 - 23:32 |
![]() |
![]() |
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|