Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 01.05.2009, 07:07   #1
Patiglr

Reputacja: 10
Domyślnie Sterowniki do karty graficznej

Jeśli jednak źródło mojego problemu nie ma związku ze sterownikami prosiłabym o wyjaśnienie, jaki jest tego powód.

Parametry:

System: Windows XP Professional
Dodatek Service Pack 3

Komputer: 1.67 GHz, 512 MB RAM, DirectX 9.0c mam

Karta graficzna: Radeon 9000 i Radeon 9000 Secondary (nie wiem czemu pisze, że dwie?)

Opis problemu:
Mianowicie. Dostałam The Sims 2 no i byłam happy... (patrz - sygnatura) do czasu. Wchodzę w grę, wszystko ładuje się szybciutko. Wchodzę do rodziny Biedak, gra chodzi jak najbardziej płynnie. No i Balbina nauczyła tego bobaska (imię?) chodzić. No i nad ich głowami pojawiła się taka niebieska poświata i.. nie wiem co dalej, bo gra się zacięła.. -.- Zresetowałam komputer, trochę się wkurzyłam, ale powiedziałam sobie - przeżyję. Po prostu muszę uważać, że kiedy nad nimi ma się pojawić ta niebieska poświata to moja kamera nie może być w polu ich widzenia. No potem ten nastolatek (imię?) przyprowadził tę swoją koleżankę ze szkoły. Dałam Pocałuj > Pierwszy pocałunek . I wyświetlił (przynajmniej chciał) się ten filmik. Pomijając to, że był w strasznej jakości, zaciął się po paru sekundach. Leciał tylko dźwięk, a filmik stał w miejscu. Po 5 min. gra się nie wznowiła, więc znowu reset. Musiałam wyłączyć filmiki. Wkurzyłam się, ale znów powiedziałam sobie - przeżyję. Weszłam do Dziwnowa do jakiejś pierwszej lepszej rodzinki. Mieli dobre kontakty z jednym Simem, to zaproponowałam mu - wprowadź się. I co? Oczywiście zawieszka. Totalna porażka. Podsumowałam - jestem w ciągłym stresie, żeby gra mi się nie zawiesiła podczas gdy Simy rozmawiają, nie mogę oglądać filmików i co najgorsze, nikt nie może wprowadzić się do mojej rodziny, a także - nikt w związku z tym nie może wziąć ze sobą ślubu.. -.- Wkurzyłam się na maksa i weszłam na forum. Poszukałam o zacinaniu się i znalazłam odpowiedź - najprawdopodobniej jest to wina sterowników (pomijając fakt, że już je kiedyś instalowałam, bo inna gra tego wymagała.. Oo"). No to szukam. Coś znalazłam - jednak pisze, że moja karta graficzna nie jest kontabilna (?) z moim systemem, tylko z Linuxem, co jest nieprawdą, bo wszystko chodzi.. -.- Znalazłam coś innego - płatne, coś trzeciego. Pakiet sterowników do kart Radeona. Ściągam, chcę zainstalować. Za pierwszym razem się nie udało, instaluję drugi, wyskakuje coś, że czegoś nie mam, mam to gdzieś, instaluję. Zainstalowałam. Każe zresetować komputer. Zresetowałam. Wchodzę i wyskakują dwa okienka, a z jednego z nich mało co rozumiem i już nie chodzi o to, że po angielsku. "Warning! Microsoft .NET Framework 2.0 is required to run ATI Catalyst Control Center. Please download and install the software from Microsoft's website." ?!
Wyskakuje też drugie, że mam zarejestrować swój produkt. No to klikam Tak, żeby zarejestrować. I co? Nie ma tam nic, tylko jakiś dział z pytaniami FAQ. Ja już mam dosyć, jestem zmęczona i chcę normalnie grać.. -.- Próbowałam też na stronie ati.com , ale nigdzie nie potrafię tego znaleźć.. Czy znacie jakąś normalną stronę ze sterownikami do mojej karty? A może problem nie wisi w sterownikach?

Mam nadzieję, że wyraziłam się jasno. Gra jak najbardziej oryginalna.

Ps. Moja koleżanka ma komputer o takich samych parametrach jak ja, tylko ma o jeden stopień wyższego Radeona i może spokojnie grać na najwyższych obrotach, do tego ma całą kupę dodatków z neta.. Ja gram tylko na średnich, mam odbicie w lustrze, ale opcja wygładzania krawędzi jest niedostępna.
EDIT: Zapomniałam, do tego miga mi jeszcze cały czas kursor..

Ostatnio edytowane przez Patiglr : 01.05.2009 - 07:40
Patiglr jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 01.05.2009, 13:47   #2
MarekS
Guest

Domyślnie Odp: Sterowniki do karty graficznej

Cytat:
Napisał Patiglr Zobacz post
Jeśli jednak źródło mojego problemu nie ma związku ze sterownikami prosiłabym o wyjaśnienie, jaki jest tego powód.

Parametry:

System: Windows XP Professional
Dodatek Service Pack 3

Komputer: 1.67 GHz, 512 MB RAM, DirectX 9.0c mam

Karta graficzna: Radeon 9000 i Radeon 9000 Secondary (nie wiem czemu pisze, że dwie?)
Szkoda, że nie podałaś jeszcze parametrów związanych z wolnym miejscem na dysku/dyskach, ale nieważne.
Dwie karty graficzne masz dlatego, że płyta główna w komputerze ma swoją własną, zintegrowaną kartę graficzną i w tej chwili pracują dwie karty obciążając przy okazji dodatkowo komputer i zabierając niepotrzebnie pamięć RAM. Zakładam, że monitor masz podłączony do tej "zewnętrznej" karty dlatego należałoby wyłączyć tę zintegrowaną. W pierwszej kolejności należy sprawdzić i ewentualnie zmienić ustawienia w BIOS-ie komputera a póżniej korzystając z menadżera urządzeń odinstalować zintegrowaną kartę. Pozwoli to na zaoszczędzenie ok 100 MB pamięci RAM, której i tak nie masz za dużo. Dobrze by było - ale to już zależy od wolnego miejsca na dysku ustawić wielkość pamięci wirtualnej na maksymalną zalecaną wielkość - wartości min i max powinny być te same. Może nie jest to ekonomiczne rozwiązanie ale rezerwuje dla systemu odpowiednią ilość miejsca na dysku.

Cytat:
(...)Wchodzę i wyskakują dwa okienka, a z jednego z nich mało co rozumiem i już nie chodzi o to, że po angielsku. "Warning! Microsoft .NET Framework 2.0 is required to run ATI Catalyst Control Center. Please download and install the software from Microsoft's website." ?!
Kłaniają się aktualizacje systemu Windows. Oprogramowanie Microsoft .NET Framework nie jest wprawdzie poprawką systemową ale wymagane jest przez coraz więcej programów więc dobrze jest je mieć. Na stronie Windows Update sprawdź wszystkie - również te opcjonalne poprawki i zainstaluj je. Musisz tylko mieć oryginalnego Windowsa, chociaż niekoniecznie
Oprogramowania sterowników karty graficznej nie musisz rejestrować, zresztą Twój problem nie ma nic wspólnego ze sterownikami.
W momencie gdy gra Ci się zawiesi zostaw ją - nic nie rób przy komputerze. Sprawdź, czy po 10-15 minutach nadal jest zawieszona.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 01.05.2009, 15:04   #3
Patiglr

Dziękuję. Sprawdzę, co da się zrobić i poinformuję o skutkach.. ^^

Jeśli chodzi o dyski to tak:
Dysk C - 29,2 GB, z czego wolne to 18,6
Dysk D - 45,2 GB, z czego wolne to 40,4

Ostatnio edytowane przez Patiglr : 01.05.2009 - 15:07
stare 01.05.2009, 17:28   #4
MarekS
Guest

Cytat:
Napisał Patiglr Zobacz post
Dziękuję. Sprawdzę, co da się zrobić i poinformuję o skutkach.. ^^

Jeśli chodzi o dyski to tak:
Dysk C - 29,2 GB, z czego wolne to 18,6
Dysk D - 45,2 GB, z czego wolne to 40,4
To przy okazji proponuję istalować gry na dysku D. Utwórz tam folder np. "Gry" i w nim instaluj gierki. Dobrze by było też przenieść też folder "Moje dokumenty" na ten dysk - w przypadku awarii systemu i konieczności formatowania nie utracisz danych, ale trzeba to zrobić PRZED instalacją gry. Ja używałem do tego programu Tweak XP.
Niestety, nie ma róży bez kolców - może to nieznacznie spowolnić komputer, ale nie jest to jakaś znacząca różnica
  Odpowiedź z Cytatem
stare 01.05.2009, 18:15   #5
Patiglr

Tak, gry i programy instaluję na dysku D. A z "Moimi dokumentami" sprawdzę...
Zainstalowałam tego .NET Framework'a i wszystko (jak na razie ^^) chodzi. Dziękuję za pomoc.
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania