Wróć   TheSims.PL - Forum > Inne > TheSims.pl - archiwum > Konkursy - Archiwum
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Narzędzia wątku Wygląd
stare 17.08.2012, 11:21   #1
ultraviolence

Reputacja: 10
Domyślnie MTU! Sierpień 2012 - REGULAMIN I PYTANIA

MAKE THEM UP! - SIERPIEŃ 2012

REGULAMIN KONKURSU:

1.
W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik forum thesims.pl.
2. Konkurs polega na ucharakteryzowaniu wybranego przez organizatora sima, pochodzącego z gry The Sims 2 lub The Sims 3. Oznacza to, iż JEDEN użytkownik może wykonać tylko JEDNĄ metamorfozę z wybranej przez siebie wersji gry.
3. PREZENTACJA SIMA POWINNA SKŁADAĆ SIĘ Z:
- trzech fotek simki z trybu "Zmień wygląd" (po kliknięciu na lustro, wciśnij klawisz PrintScreen). Pierwsza fotka (od frontu) powinna przedstawiać sima przed metamorfozą, zaś dwie kolejne (od frontu i z profilu) po dokonanej przez użytkownika metamorfozie.
- jednego zdjęcia z trybu gry.
W sumie prezentacja powinna składać się z czterech zdjęć, nie więcej. Dozwolony rozmiar wstawionych fotek nie powinien przekraczać 800x450 pikseli (ostatnie zdjęcie z gry może być nieco większe - maksymalnie 800x600 px). Wszystkie prace nie spełniające powyższych kryteriów zostaną zdyskwalifikowane.
4.
W tej edycji można używać dodatków pobranych z internetu.
5. Dozwolona jest zmiana koloru włosów, brwi i paznokci; fryzury, ubrania i makijażu (uwzględniając w tym sztuczne rzęsy); dodatków: biżuterii, okularów, pasków, nakryć głowy (lub innych ozdób włosów), rękawiczek, toreb, zegarków. Można również stosować maski nadające simom realistyczności (kąciki ust, kąciki oczu, pieprzyki, zmarszczki) ZA WYJĄTKIEM masek na nos.
6. NIEDOZWOLONE JEST: używanie soczewek kontaktowych, ingerencja w budowę sima, karnację ciała, rysów twarzy i koloru oczu. Wszyscy użytkownicy, którzy posiadają jakieś zamienniki skóry lub tęczówek, na czas charakteryzacji konkursowego sima powinni przenieść te pliki z folderu Downloads/Mods w inne miejsce.
7
. Ze względu na anonimowy charakter konkursu, gotową pracę wysyłacie bezpośrednio do mnie do dnia 31.08.2012 r., do godziny 22:00. Wszystkie metamorfozy, które spełniają wymagania regulaminu konkursu, zostaną umieszczone w odpowiednim temacie, w zależności od tego czy dotyczą one gry The Sims 2 czy The Sims 3.
8. Po upłynięciu przewidzianego czasu na realizację zadania w obu tematach, gdzie prezentowane są Wasze prace, zostanie utworzona sonda, w której może głosować każdy użytkownik forum thesims.pl. Zostanie ona zamknięta 07.09.2012, o godzinie 22:00.
9.
Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi po dokładnym obliczeniu głosów i sprawdzeniu sondy.

WAŻNE!
NIE WOLNO GŁOSOWAĆ NA SWOJĄ PRACĘ! W PRZYPADKU ZAISTNIENIA TAKIEJ SYTUACJI, UŻYTKOWNIK ZOSTANIE ZBANOWANY NA OKRES 1 MIESIĄCA I ZDYSKWALIFIKOWANY Z KONKURSU. W PRZYPADKU ZAKŁADANIA MULTIKONT, BAN BĘDZIE PERMANENTNY.

10. Zwycięzca sierpniowej edycji MTU! zostanie nagrodzony na okres jednego roku rangą Stylista uroków lata (TS2)/Stylistka uroków lata (TS2); Stylista uroków lata (TS3)/Stylistka uroków lata (TS3) w wybranym przez siebie kolorze.

UWAGA! W przypadku zbyt małej ilości chętnych (poniżej dwóch na jedną kategorię) konkurs zostanie zawieszony.

SZCZEGÓŁY KONKURSU:

Jadźka Kowal
uwielbia swoją pracę - od kilku lat pracuje jako pielęgniarka w miejscowym szpitalu. Chętnie zajęłaby się dalszym rozwojem kariery, jednak w głębi duszy czuje, że przez swoje ambicje zawodowe zaniedbuje rodzinę. Pierwsze promienie słońca zmusiły ją do refleksji: słoneczne lato to przecież idealny czas na poprawę stosunków z najbliższymi! Letnie wyjazdy pozwalają na regenerację sił i naładowują simów pozytywną energią. Wspólny wypoczynek z dala od zgiełku zakorkowanego miasta potrafi zdziałać cuda! Pomóż Jadźce urzeczywistnić wakacyjne plany i spraw jej na tę okazję świeży, młodzieńczy wygląd, dzięki któremu wszystkie troski odejdą w niepamięć a ona sama wreszcie poczuje się szczęśliwa i wypoczęta u boku kochającego męża i dwójki dokazujących dzieciaków!

Morgana Wolff postanowiła się zbuntować i wbrew woli męża wyjechać na upragnione wakacje! Rutyna, która zaczęła wkradać się w ich małżeństwo i pracoholizm Thorntona, zaczęły ją powoli przytłaczać. Jak na artystyczną duszę przystało, Morgana nie ma zamiaru się oszczędzać - chce wreszcie poszaleć i dać się ponieść beztroskiej zabawie, która niewątpliwie jest znakiem rozpoznawczym letnich upałów. Zafunduj jej niezapomniany, wakacyjny look, który poruszy serca męskiej części plażowiczów! Spraw, aby zapracowany Thornton zzieleniał z zazdrości, oglądając zdjęcia swojej żony, szalejącej na falach wśród sympatycznych mieszkańców wyspy!

Simki do pobrania
1.
JADŹKA KOWAL (TS2)
2. MORGANA WOLFF (TS3)

A więc, drodzy forumowicze - do dzieła! Mam nadzieję, że uczestnictwo w konkursie będzie dla Was przyjemnością. Życzę wszystkim wspaniałych pomysłów i cudownych metamorfoz, które nacieszą oko reszty naszej forumowej społeczności! Jeśli macie jakieś pytania bądź sugestie, piszcie śmiało w tym temacie.

Chciałabym również serdecznie podziękować Liv i Gingersowi (Irreplaceable) za pomoc w konkursie i przetransportowanie Jadźki na Sendspace'a

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 17.08.2012, 15:44   #2
easey

Domyślnie Odp: MTU! Sierpień 2012 - REGULAMIN I PYTANIA

Hej, mam pytanko, wywaliłam wszystkie skiny jakie znalazłam w packages i dalej mam ten defaultowy..nie wiem jak on się nazywa i czy mógłby zostać?
http://i.imgur.com/07Qxw.jpg
przepraszam za kłopot
easey jest offline  
stare 17.08.2012, 16:13   #3
Malin

Reputacja: 11

A ja mam takie pytanie odnośnie podsyłania Tobie pracy. Czy to mają być wyłącznie linki do zdjęć, czy np. muszę napisać to w takiej postaci, jakbym sama chciała wstawić posta, tzn. z całym formatowaniem [img], [center], [color] itp., itd., żebyś tylko skopiowała to i wstawiła bez żadnej dodatkowej pracy? (mam nadzieję, że rozumiesz, co mam na myśli
Malin jest offline  
stare 17.08.2012, 17:19   #4
ultraviolence

Cytat:
Napisał easey Zobacz post
Hej, mam pytanko, wywaliłam wszystkie skiny jakie znalazłam w packages i dalej mam ten defaultowy..nie wiem jak on się nazywa i czy mógłby zostać?
http://i.imgur.com/07Qxw.jpg
przepraszam za kłopot
No, nie bardzo. Widać zbytnią różnicę pomiędzy oryginalnym skinem a tym, który ma Twoja simka. Wydaje mi się, że to skórka Ephemery, Lemonleaf albo Subaxi, chociaż najbardziej skłaniam się ku tej pierwszej. Poszukaj dobrze - skoro skin pojawia się w grze, na pewno siedzi gdzieś w folderze Mods... Nie ma innej opcji. W nazwie zamiast oczywistego wyrazu "skin", może być też coś w rodzaju: "light"/"pale"/"tan"/"dark" z dodaniem wyrazu "default" bądź "replacement". Jeśli dobrze pamiętam, jedna wersja skórek Ephemery nazywa się dokładnie tak: "E-skinDefault-M-WEAK" (dla kobiety zamiast "M", jest "F"). Miałam ją jakiś czas w grze, potem przerzuciłam się na inną.

A, i nie ma żadnego problemu, od tego jest ten wątek, aby pytać i zgłaszać swoje wątpliwości

Cytat:
Napisał Malin Zobacz post
A ja mam takie pytanie odnośnie podsyłania Tobie pracy. Czy to mają być wyłącznie linki do zdjęć, czy np. muszę napisać to w takiej postaci, jakbym sama chciała wstawić posta, tzn. z całym formatowaniem [img], [center], [color] itp., itd., żebyś tylko skopiowała to i wstawiła bez żadnej dodatkowej pracy? (mam nadzieję, że rozumiesz, co mam na myśli
Malin, najlepiej, aby wszystko było już przygotowane - w końcu to Wasza praca a nie moja. Ja pełnię tu funkcję pośrednika, nikogo więcej. No i najlepiej nie bawić się w żadne nagłówki w formie zdjęcia, bo nie będzie to miało najmniejszego sensu. Sugeruję tylko dodanie samego napisu "Metamorfoza" z różnymi bajerami, typu: kolor, rozmiar czcionki, pogrubienie, itd., a numerek dopiszę już sama. Tak chyba byłoby najlepiej.
stare 17.08.2012, 18:35   #5
vatri

Niech mi ktoś, proszę, wytłumaczy, dlaczego nie można używać soczewek? To nie jest ingerencja w geny, to tylko soczewki. Jeśli my możemy za ich pomocą zmienić kolor oczu, to czemu simy nie mogą?
vatri jest offline  
stare 17.08.2012, 18:51   #6
easey

tak do skin od ephemery, wywaliłam go, ale jest jeszcze jakiś inny, pod tajemnicza nazwą
easey jest offline  
stare 17.08.2012, 18:53   #7
Aoi

@vatri: a ja się zastanawiam, dlaczego można stosować wszystkie maski oprócz masek na nos. Moim zdaniem to jest taka sama ingerencja w wygląd jak np. zmarszczki.

Ale ja mam jedno pytanie: czy mogę mieć default cienia do powiek jaki jest na oryginalnej simce? Tak czy siak go zmienię, więc po metamorfozie go na mojej pracy nie będzie. A trochę ciężko mi go znaleźć w folderze downloads.
Aoi jest offline  
stare 18.08.2012, 07:48   #8
easey

http://i.imgur.com/aCGqi.jpg
usunęłam wszystkie podejrzane nazwy i eskiny i w ogóle skiny , a dalej jest jakiś inny...
zrobiłam tylko jedną fotkę na szybko :x
easey jest offline  
stare 18.08.2012, 11:05   #9
ultraviolence

Cytat:
Napisał vatri Zobacz post
Niech mi ktoś, proszę, wytłumaczy, dlaczego nie można używać soczewek? To nie jest ingerencja w geny, to tylko soczewki. Jeśli my możemy za ich pomocą zmienić kolor oczu, to czemu simy nie mogą?
Vatri, pozostajemy przy takich kolorach oczu, jakie mają simki w oryginale. Bez żadnych zamienników i bez soczewek - tak jest po prostu sprawiedliwiej. Nie chciałabym, aby kolor oczu (albo, o zgrozo, jakość takich soczewek) stał się głównym czynnikiem decydującym o wygranej, bo tutaj chodzi przede wszystkim o dobranie odpowiedniego makijażu i fryzury. Na tym właśnie polega ten konkurs.

Cytat:
Napisał Aoi Zobacz post
@vatri: a ja się zastanawiam, dlaczego można stosować wszystkie maski oprócz masek na nos. Moim zdaniem to jest taka sama ingerencja w wygląd jak np. zmarszczki.
Aoi, już Ci odpowiadam: jeśli podkreślisz urodę sima kącikami do ust, to czy będzie to tak samo wyraźna zmiana, jak w przypadku użycia maski na nos? Nie sądzę. Dobrze dobrana maska na nochal, potrafi diametralnie zmienić wygląd całego sima - równie dobrze mogłabyś użyć jakiegoś innego skina niż oryginalny, aby uzyskać ten sam efekt. Chociaż nos z profilu będzie wyglądał identycznie, jak przed nałożeniem maski, z przodu będzie prezentował się całkowicie inaczej. Taki zabieg może zmienić jego kształt, szerokość, ułożenie skrzydełek nosa czy nawet pozorną wielkość. Pieprzyki czy kąciki oczu/ust są mniej inwazyjne od masek na nos i dlatego zdecydowałam, że ich użycie będzie dozwolone w tej edycji. Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne

Cytat:
Napisał Aoi Zobacz post
Ale ja mam jedno pytanie: czy mogę mieć default cienia do powiek jaki jest na oryginalnej simce? Tak czy siak go zmienię, więc po metamorfozie go na mojej pracy nie będzie. A trochę ciężko mi go znaleźć w folderze downloads.
Co do tego cienia - jeśli nie różni się zbytnio od oryginału, to nie widzę problemu. W przeciwnym wypadku możesz skorzystać z fotki, którą zamieściłam w regulaminie. Jeśli napis Ci przeszkadza, usuń go w programie graficznym (z Jadźki akurat będzie łatwo), tylko dopisz pod spodem, skąd pochodzi zdjęcie.

Ostatnie dwa zdania kieruję właściwie do wszystkich - jeśli z jakiś powodów nie możecie użyć wizerunku któregoś sima przed metamorfozą, skorzystajcie z moich fotek.

Cytat:
Napisał easey Zobacz post
http://i.imgur.com/aCGqi.jpg
usunęłam wszystkie podejrzane nazwy i eskiny i w ogóle skiny , a dalej jest jakiś inny...
zrobiłam tylko jedną fotkę na szybko :x
Już jest zdecydowanie lepiej, ale różnica jest wciąż widoczna. Mam też wątpliwości co do pomadki, ale może to właśnie wina tego skina. Easey, może po prostu przenieś cały folder Mods na pulpit i ściągnij tylko to, co będzie Ci potrzebne do przygotowania prezentacji? Nie będzie chyba tego wiele, co? Po przesłaniu pracy, mogłabyś usunąć te rzeczy i na powrót wsadzić swoje dotychczasowe dodatki. Inny pomysł nie przychodzi mi do głowy...

@down:
Masz dużo czasu, więc sądzę, że coś wymyślisz

Ostatnio edytowane przez ultraviolence : 18.08.2012 - 11:22
ultraviolence jest offline  
stare 18.08.2012, 11:06   #10
easey

jasne, ale jeszcze się nie zdecydowałam pokombinuję coś jeszcze
easey jest offline  

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 3 (0 użytkownik(ów) i 3 gości)

Zasady Postowania