Wróć   TheSims.PL - Forum > Simowe opowieści > The Sims Fotostory

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 28.02.2008, 13:15   #21
kasiula215
Guest

Domyślnie Odp: Miejscowy łamacz serc

Odc 2 Jest też trochę krótki ale mam nadzieję, że się wam spodoba.

Rano Iza obudziła się w swoim łóżku, miała straszny ból głowy. Podeszła do apteczki i zabrała środek przeciwbólowy. Kiedy
zeszła po schodach do kuchni spostrzegła, że jest sama w domu, pomyślała, że to nawet lepiej nie miała ochoty rozmawiać ze
swoją macochą. Na lodówce wisiała karteczka od Joli, pisało, że nie wróci na noc. Zezłoszczona Iza zerwała kartkę i wrzuciła do
kosza, najwyraźniej Jola też chciała uniknąć rozmowy. Nastolatka zaczęła robić sobie kanapki, cały czas rozmyślała o wydarzeniach z nocy. Zadawała sobie pytania:
-Kim był ten mężczyzna i kto uderzył ją w głowę? Postanowiła, że zabawi się w detektywa i wyjaśni te dwie ważne sprawy.

Po śniadaniu zażyła lekarstwo i po chwili ból przeszedł, więc zabrała się do odrabiania zadania domowego, zależało jej na dobrych ocenach, ponieważ marzyła o studiach medycznych, chce pomagać chorym ludziom, a szczególnie dzieciom. Zadanie domowe było wyjątkowo trudne więc zajęło jej to dużo czasu.

Kiedy już skończyła poszła do komputera , zaczęła czatować z jakimś Piotrkiem. Dogadywali się świetnie dopóki Piotrkowi nie
zachciało się spotkania z Izą. Ona wiedziała, że to może być niebezpieczne, nie wiedziała jak wygląda ten z którym gadała, więc odmówiła.
- A jeżeli to jakiś stary zboczeniec?! - pomyślała
Stwierdziła, że lepiej będzie jeżeli odejdzie od komputera. Nie miała co robić więc zaczęła notować dzisiejsze wydarzenia w pamiętniku, który prowadziła od podstawówki.

Nagle usłyszała, że ktoś wchodzi do domu i idzie po tych starych skrzypiących schodach. Od razu przyszło Izie do głowy, że to Jola ale nie, przecież miała nie wrócić na noc. . .
Drzwi otworzyły się. . . I do pokoju wszedł Tomek. Córka rzuciła mu się na szyję. Potem zaczęła wypytywać go, dlaczego wrócił z Anglii.

-Kochanie wróciłem, ponieważ . . . . TWOJA MAMA JEST W CIĄŻY-wykrzyknął szczęśliwy Tomek
Dziewczyna nie wiedziała co powiedzieć, była szczęśliwa, że nie będzie już jedynaczką a zarazem zła, bo małe dziecko w domu to wielki obowiązek,
- Jolka na pewno nie oderwie się od pracy. Po domu będą się krzątały jakieś opiekunki, inaczej by było gdyby prawdziwa mama Izy żyła. W oku zawinęła się jej łezka.
Szczęśliwy Tomek mamrotał coś o pokoiku dla dziecka, ale Iza wcale go nie słuchała, cały czas rozmyślała z kim Jolka zaszła w ciąże i dlaczego prawdziwa mama Izy musiała umrzeć, chciała powiedzieć ojcu o tym, ale był taki szczęśliwy, nawet nie zauważył, że jego córka wcale się nie cieszy. Zapłakana pobiegła do łazienki przemyć twarz. Kiedy wróciła do pokoju, jej taty już tam nie było, poczuła lekką ulgę, więc usiadła przy komputerze. Zaczęła grać w różne gierki, nagle napisał do niej Piotrek. Iza nie miała komu o tym powiedzieć, więc wszystko opowiedziała swojemu przyjacielowi z internetu. On zaczął ją pocieszać, że nie będzie tak źle, ale jej to nie przekonywało. Jolka była już w 3 miesiącu ciąży, a jej "córeczka" wcale się nie zorientowała.
-Zostało jeszcze około sześć miesięcy, jakoś przeżyję ale Jolce trochę bólu się należy, to na pewno ona uderzyła mnie w głowę, nie chciała, żebym cokolwiek powiedziała tacie. Mówiła do siebie zezłoszczona
Nagle do drzwi zapukała Jola i kazała Izie iść spać.
Iza zaczęła się złościć, że jest za wcześnie .
Najwyraźniej zezłościło to macochę, ponieważ wyraz twarzy momentalnie się zmienił i krzyknęła -MASZ IŚĆ SPAĆ! Następnie trzasnęła drzwiami.

Ciąg dalszy nastąpi . . .

Jeżeli coś wam się nie podoba albo jest jakiś błąd to mówcie Są spacje po kropkach i przecinkach zadowolona !? Posłuchałam cię też i wprowadziłam kilka małych zmian

Ostatnio edytowane przez kasiula215 : 28.02.2008 - 15:44
  Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 28.02.2008, 14:10   #22
treys

Reputacja: 10

fajny odcinek
to Jola jest w ciąży z Tomkiem czy z tym facetem??? tak też mogło być

Ostatnio edytowane przez treys : 27.03.2008 - 15:22
treys jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28.02.2008, 14:56   #23
Lizek

Cytat:
Napisał kasiula215
Stwierdziła,że lepiej będzie jeżeli zejdzie z komputera.
Siedziała na nim?

Cytat:
Napisał kasiula215
Jeżeli coś wam się nie podoba albo jest jakiś błąd to mówcie Tylko proszę nie narzekajcie na to,że nie ma spacji po kropkach i przecinkach.
Jest jakiś błąd - i tu chodzi mi o brak tej spacji. Nie wiem dlaczego jesteś taka uparta, przeczytałaś mój poprzedni post?

No i ciągle piszesz "mama" o macosze, zaraz potem piszesz "mama" o prawdziwej mamie... połapać się nie można.

Lizek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 28.02.2008, 15:15   #24
kasiula215
Guest

Jejciu tak się mówi tylko...

Czytałam wszystkie twoje posty,jeżeli tak ci na tym zależy to poprawię i dodam te spacje.Nie mam ochoty się o tym droczyć.

A z tą mamą,to ojciec tak powiedział,a on chce po prostu,żeby córka zaakceptowała macochę jako swoją matkę!Nigdzie w 2 odcinku nie określiłam macochy jako mamy,tylko w tej wypowiedzi -Twoja mama jest w ciąży!!!!!
  Odpowiedź z Cytatem
stare 28.02.2008, 15:29   #25
Lizek

Cytat:
Napisał kasiula215
Jejciu tak się mówi tylko...

Czytałam wszystkie twoje posty,jeżeli tak ci na tym zależy to poprawię i dodam te spacje.Nie mam ochoty się o tym droczyć.

A z tą mamą,to ojciec tak powiedział,a on chce po prostu,żeby córka zaakceptowała macochę jako swoją matkę!Nigdzie w 2 odcinku nie określiłam macochy jako mamy,tylko w tej wypowiedzi -Twoja mama jest w ciąży!!!!!
Narrator nie powinien posługiwać się językiem potocznym, więc powinnaś raczej napisać "Stwierdziła, że lepiej odejdzie od komputera" czy jakoś tak. Gdyby to powiedziała Iza, nie przyczepiłabym się, ale narrator musi mówić poprawnie.

Co do spacji - dobrze, że poprawisz. Będzie o wiele schludniej

Jeśli chodzi o macochę, to chodziło mi raczej o to, że jak się wszędzie daje słowo "mama" to już nie da się w tym połapać, przynajmniej ja musiałam się zastanawiać, o którą mamę chodzi. Mogłabyś napisać na przykład "Wszystko byłoby inaczej, gdyby prawdziwa mama Izy żyła..." i wtedy byłoby lepiej.

Pozdrawiam

EDIT: Po co się tak bulwersujesz? To o spacjach nie było złośliwie, tylko dlatego, żeby było lepiej.
Widzę, że spację dałaś też przed przecinkami i kropkami, a powinno być tylko po Ale nie poprawiaj tego już, bo wiem, że to dużo roboty. Wystarczy, że zaczniesz pisać poprawnie od następnego odcinka

Ostatnio edytowane przez Lizek : 28.02.2008 - 15:33
stare 28.02.2008, 15:33   #26
kasiula215
Guest

Spoko,za chwile poprawie wszystko,został mi jeszcze pierwszy odcinek.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 28.02.2008, 15:50   #27
Lizek

Cytat:
Napisał kasiula215
po raz 2 powtarzam ,że z wiekiem mi chodzi o to,żeby nie oceniać mnie jakbym chodziła do gimnazjum czy do liceum,jestem słaba z polaka i pisania takich FS,ale nie mówię,żebyście nie oceniali źle mojego Fotostory,ostatnio same negatywne otrzymywałam oceny,ale się nie załamałam i piszę dalej bo są osoby,którym się podoba.Nie wiedziałam,że jest aż tak źle ;(
Kumam o co ci chodzi.No ale czasu nie cofnę.Biorę pod uwagę każdą krytykę,chcę,żebyście mnie krytykowali,ale nie o takie rzeczy jak spacja po przecinku czy kropce,mnie zawsze uczono,że nie trzeba dawać tej spacji,więc po co mam się męczyć i to zmieniać.Przecież to nie jest żaden błąd!
Postaram się mniej używać skrótów itp.itd.,a z tą macochą,nie wiedziałam jak mogę o nich mówić Bo głupio ciągle powtarzać tata i macocha.Może ktoś mi poda jakieś pomysły bo ja na nic nie mogłam wpaść.Staram się zamieniać jak najczęściej Iza na :dziewczyna,ona i takie różne :wacko:
Staram się!
O widzisz, nie zauważyłam tego posta. No to odpowiem.
Wiesz, z krytyką chodzi nie o to, żeby przybić i załąmać autora, tylko o to, żeby dać mu dobre rady i żeby następnym razem pisanie wyszło mu lepiej. Dlatego uważam, że krytyka jest dobra w każdym wieku, oczywiście nie taka sama, ale dostosowana do możliwości autora.
Nie wiem, kto Cię uczył, żeby nie dawać spacji po przecinku czy kropce, ale mi zawsze mówiono, że niepisanie jej to błąd. Zresztą, w zeszycie chyba nie piszesz w tym stylu: "Ala ma kota,a kot ma wściekliznę" tylko raczej dajesz odstęp między tym przecinkiem, a następnym słowem. Jeśli nie, to przepraszam, ale dla mnie dalej brak tej spacji jest błędem.
Dobrze, że się nie poddajesz i piszesz dalej, to wielki plus, ale nie poddawać się to jedno, a ulepszać umiejętności to drugie
Dobrze też, że stosujesz synonimy. Jeśli chodzi o tych nieszczęsnych "rodziców" Izy, to nie wiem, może mogłabyś pisać "małżeństwo" albo "para"?

stare 28.02.2008, 15:55   #28
kasiula215
Guest

Dzięki, naprawdę nic nie mogłam wymyślić
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.04.2008, 17:32   #29
kasiula215
Guest

Zamknijcie ten temat ,nie pisze już ,ponieważ miałam przeinstalowany system i wszystko przepadło a poza tym mam pełno nauki ;(
  Odpowiedź z Cytatem
stare 21.04.2008, 17:47   #30
Bijou
Guest

Straszliwy pospoliciuch. Zła macocha, ojciec, który wyjeżdża w długie podróże i (jak mniemam) wredne rodzeństwo. Istny.. Kopciuszek ^^ No cóż, zobaczymy jak akcja się rozkręci.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania