Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 3 > The Sims 3: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 25.05.2009, 21:31   #51
unnami
Guest

Sad Odp: Zalety i wady The Sims 3.

Albo ja nie potrafię, albo schrzanili bardzo dobrą grę.

Już tłumaczę. The Sims 3 jest fenomenalna, szczególnie podoba mi się nakładanie tekstur na wszystko (dosłownie! No może próćz schodów, co trochę denerwuje...) oraz to, że gra po prostu zrobiłą się znacznie trudniejsza.

Ale brakuje (i to bardzo) mi jednej rzeczy. A mianowicie w The Sims 2 było tak, że robię rodzinę X, gram nią itd., potem robię rodzinę Y, wprowadzam ją obok rodziny X i czasem jedni odwiedzali drugich. Obie rodziny żyły w tym samym mieście. Sądziłem, że właśnie to zostanie rozwinięte do granic możliwości... a oni to usunęli. Miałem rodzinę X, a jak chciałem nową to robił się już nowy savegame z zupełnie nowym miastem. Owszem, mogłem wprawdzić "kopię" jednej rodziny do miasta z rodziną drugą, ale to nic nie dało. Moja rodzina X była po przejściach a mianowicie małżeństwo się rozbiło, ona wzięła drugi ślub i mieszkali we troje. Natomaist kopia którą chciałem dorzuć do miasta z wcześniejszą rodziną zawierala tzw. standard czyli to co na samym poczatku zrobiłem w CAS-ie. Czyli drugiego męża Simki nie było. Nie było także pieknego domu ktory im zrobilem.
Informacja nie akutalna, wynikała raczej z mojej niewiedzy, dziękuję Fizzly za wyjaśnienie, jak to zrobić (post pode mną)

Tak, The Sims 3 to wciąż gra fenomenalna, jednak ma mnóstwo wad. Przyzwyczajeni do tego wszystkiego, co dało nam The Sims 2 z wszystkim dodatkami możemy czuć się zagubieni... Gdzie półścianki, gdzie półpiętra... Gdzie windy... Gdzie te wszystkie meble?

Przeskok między 1 a 2 był coś jak przeskok między rokiem 1900 a 2000, natomiast między 2 a 3 to jakby jeden, może dwa lata do przodu...

Nie tak miało być !

Ostatnio edytowane przez unnami : 26.05.2009 - 17:37
  Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 26.05.2009, 00:21   #52
Fizzly
Guest

Domyślnie Odp: Zalety i wady The Sims 3.

Jest taka możliwość. Też się zastanawiałem, jak to działa, bo prawdę powiedziawszy rozwiązane jest to dosyć dziwnie, ale to o czym mówisz - jeśli dobrze rozumiem - jest osiągalne. Wprowadzasz rodzinkę X, po czym wchodzisz w "Edytuj miasto". W trybie edycji wprowadzasz rodzinkę Y, zapisujesz. Grasz rodzinką X bądź Y (a nawet Z czy dalej ), w celu przełączania się między nimi, klikasz przycisk "Przełącz aktywną rodzinę". Gra zapyta o potwierdzenie (zeruje się wtedy licznik pragnień i obietnic, cokolwiek to znaczy w drugim przypadku). Po prostu aby wprowadzać nowe rodzinki i grać nimi na przemian, tudzież w czasie równoległym, trzeba korzystać z opcji edycji miasta. Upewnij się jeszcze, że opcja "Włącz postęp historii" jest włączona.

Screeny ilustrujące powyższe:

Edytuj miasto > Przełącz aktywną rodzinę

Opcje > Opcje gry (zakładka zębatek)

Ps. Zgadzam się, że pomimo minusów, TS3 jest fenomenalne!

Cytat:
Napisał Czerwona Truskawka Zobacz post
Zalety:
- podoba mi się tez porod malych dzieci, mozna urodzic w szpitalu lub w domu, i trwa to dlugo, a pozniej nowo narodzone niemowleta sa zawiniete w taki... kurde, zapomnialam jak to sie nazywa no ale w cos tam sa zawiniete
...beciki? ;d W każdym razie nasunęła mi się jeszcze fajna sprawa urodzenia trojaczków. Wydaje mi się, że to dlatego opieka nad małymi dziećmi w TS3 jest taka uproszczona.

Ostatnio edytowane przez Fizzly : 26.05.2009 - 00:26
  Odpowiedź z Cytatem
stare 26.05.2009, 08:56   #53
Vicia
Guest

Cytat:
Napisał unnami Zobacz post
...w The Sims 2 było tak, że robię rodzinę X, gram nią itd., potem robię rodzinę Y, wprowadzam ją obok rodziny X i czasem jedni odwiedzali drugich. Obie rodziny żyły w tym samym mieście. Sądziłem, że właśnie to zostanie rozwinięte do granic możliwości... a oni to usunęli. Miałem rodzinę X, a jak chciałem nową to robił się już nowy savegame z zupełnie nowym miastem. ...
Prosciej mowiac, kazda rodzina jaką zrobimy mieszka w swoim osobnym mieście i nie ma możliwości, aby poznała się z inną, stworzoną przez nas rodziną.
To straszne! Jedno otoczenie i jakieś światy równoległe?
Przecież chodzi właśnie o to, żeby zrobić własne rodzinki,
a tu takie coś?!
Chciałam stworzyć całą ulicę własnych rodzinek,
stworzonych przez mnie. Nie interesują mnie simy
stworzone przez twórców gry, no może z kilkoma
wyjątkami. Chciałabym móc nadal tak grać.
Czy edycją okolicy można zrobić, żeby grać
wszystkimi i żeby oni zaprzyjaźniali się ze sobą?

Ostatnio edytowane przez Vicia : 26.05.2009 - 09:07
  Odpowiedź z Cytatem
stare 26.05.2009, 09:00   #54
Mamełe

Reputacja: 10

Cytat:
Napisał Vicia Zobacz post
To straszne! Jedno otoczenie i jakieś światy równoległe?
Przecież chodzi właśnie o to, żeby zrobić własne rodzinki,
a tu takie coś?!
Nie jest tak. Niektórzy podają wady, ale one moga wynikac z ich niewiedzy
Mamełe jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 26.05.2009, 10:22   #55
Irbis

Reputacja: 14

Cytat:
Napisał unnami Zobacz post
Ale brakuje (i to bardzo) mi jednej rzeczy. A mianowicie w The Sims 2 było tak, że robię rodzinę X, gram nią itd., potem robię rodzinę Y, wprowadzam ją obok rodziny X i czasem jedni odwiedzali drugich. Obie rodziny żyły w tym samym mieście. Sądziłem, że właśnie to zostanie rozwinięte do granic możliwości... a oni to usunęli. Miałem rodzinę X, a jak chciałem nową to robił się już nowy savegame z zupełnie nowym miastem. Owszem, mogłem wprawdzić "kopię" jednej rodziny do miasta z rodziną drugą, ale to nic nie dało. Moja rodzina X była po przejściach a mianowicie małżeństwo się rozbiło, ona wzięła drugi ślub i mieszkali we troje. Natomaist kopia którą chciałem dorzuć do miasta z wcześniejszą rodziną zawierala tzw. standard czyli to co na samym poczatku zrobiłem w CAS-ie. Czyli drugiego męża Simki nie było. Nie było także pieknego domu ktory im zrobilem.

Prosciej mowiac, kazda rodzina jaką zrobimy mieszka w swoim osobnym mieście i nie ma możliwości, aby poznała się z inną, stworzoną przez nas rodziną.
Zacznę od początku ...
Zaczynając grę od nowa, w Menu głównym mamy dwie możliwości: "Sunset Valley" i "nowa gra". Na tym etapie jeszcze nie ma znaczenia, co wybieramy. Tak czy inaczej wczytuje nam się jedyna okolica w The Sims 3. Rozpoczynamy grę jakąś rodziną i możemy ją w każdej chwili zapisać. Gdy zapisujemy pierwszy raz, po kliknięciu opcji "zapisz" pojawia się okienko, w którym mamy wpisać nazwę zapisywanej gry. I tutaj trzeba już wiedzieć, że nie zapisujemy tylko tej rodziny, ale całe miasto, więc w nazwie najlepiej wpisać dowolną nazwę miasta. Przy kolejnym uruchomieniu gry, w menu głównym, obok opcji wyboru "SunsetValley" i nowej gry, pojawi się możliwość wybrania zapisanego przez nas miasta. W ikonce przypisanej temu miastu, będzie widniało zdjęcie rodziny, którą ostatnio graliśmy. Jeśli chcemy kontynuować wcześniejszą grę oraz żeby wszystkie nasze rodziny miały szansę poznać się i przyjaźnić, wczytujemy ten właśnie zapis. A dalej wszystko działa tak, jak napisał Fizzly
stare 26.05.2009, 10:34   #56
neurofobiczna

Każda rodzinką którą grasz ma swój własny świat. Np. jeżeli stworzyłam sobie simkę i nią sterowałam ale też przykładowo chciałam stworzyć dla niej chłopaka (bo w mieście nie ma ładnych) to wprowadziłam go do domku obok i nie mogę nim grać chyba, że przełączę na inną aktyną rodzinę ale wszystko jest tak jakby od zera. Całe miasto się cofa w wieku i historii do początku (czyli jak Bella doszła do wieku nastolatki po przełączeniu aktywnej rodziny znowu była dzieckiem tak jak na początku gdy zaczynałam grać). To jest wkurzające, że nie można grać równocześnie dwoma rodzinkami tylko one muszą być w innym tak jakby mieście.
neurofobiczna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 26.05.2009, 11:30   #57
Irbis

Reputacja: 14

Cytat:
Napisał neurofobiczna Zobacz post
Każda rodzinką którą grasz ma swój własny świat. Np. jeżeli stworzyłam sobie simkę i nią sterowałam ale też przykładowo chciałam stworzyć dla niej chłopaka (bo w mieście nie ma ładnych) to wprowadziłam go do domku obok i nie mogę nim grać chyba, że przełączę na inną aktyną rodzinę ale wszystko jest tak jakby od zera. Całe miasto się cofa w wieku i historii do początku (czyli jak Bella doszła do wieku nastolatki po przełączeniu aktywnej rodziny znowu była dzieckiem tak jak na początku gdy zaczynałam grać). To jest wkurzające, że nie można grać równocześnie dwoma rodzinkami tylko one muszą być w innym tak jakby mieście.
Przecież właśnie w poście powyżej napisałam, że wszystkie nasze rodziny mogą być w jednym mieście. Zmieniając aktywną rodzinę gra się dalej, a nie zaczyna od początku.
stare 26.05.2009, 12:15   #58
Aguncja
Guest

dzięki za cenne wskazówki
  Odpowiedź z Cytatem
stare 26.05.2009, 16:10   #59
neurofobiczna

Cytat:
Napisał Irbis Zobacz post
Przecież właśnie w poście powyżej napisałam, że wszystkie nasze rodziny mogą być w jednym mieście. Zmieniając aktywną rodzinę gra się dalej, a nie zaczyna od początku.
Musiałyśmy równocześnie pisać ^^ bo gdy zaczynałam twojej odpowiedzi nie było

Mi się wszystko cofało przy przełączaniu aktywnej rodziny...

Ostatnio edytowane przez neurofobiczna : 26.05.2009 - 16:32
neurofobiczna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 26.05.2009, 17:38   #60
unnami
Guest

Dzięki Fizzly i reszcie, jednak to moja niewiedza a nie krok wstecz twórców ;D (wydeytowałem swojego wcześniejszego posta)
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 2 (0 użytkownik(ów) i 2 gości)

Zasady Postowania