Wróć   TheSims.PL - Forum > Inne > TheSims.pl - archiwum
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Narzędzia wątku Wygląd
stare 02.07.2013, 15:07   #61
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53
Domyślnie Odp: Oceń moderatora/administratora - cz. 3

Cytat:
. Poza tym, skoro "Szary użytkownik" zdaniem adminów nie powinien używać sarkazmu i innych tego typu wypowiedzi
Lol, to czemu ja jeszcze nie mam bana za nadużywanie sarkazmów i ironiczne, zawierające podtekst wypowiedzi?
Sprawiedliwość...?
Cytat:
a moderacja ma za zadanie utrzymywać porządek na forum.
... i powinna sama BEZWZGLĘDNIE przestrzegać regulaminu, a nie tylko wymagać tego od userów.
Cytat:
Wchodząc w temat ze zbanowanymi osobami i wpisując ich nicki w wyszukiwarkę część z nich można z łatwością znaleźć jako "zbanowane, ale aktywne". Niektóre konta są "w stanie zawieszenia" już ponad 1,5 roku.
Zbanowanych kont się nie usuwa.
Cytat:
Nie wiedziałam również, że skrót "między innymi" piszę się w ten sposób
Dlatego ja nie traktuję poważnie wypowiedzi (a tym bardziej hejtów!) osób, które nie potrafią się posługiwać poprawną polszczyzną. Sposób konstruowania wypowiedzi świadczy o ich poziomie rozumowania zazwyczaj. I nie, nie szufladkuję - wiem, że niektórzy mają dysleksje czy inne zło, ale w większości przypadków to tak wygląda.
Cytat:
I wybacz drogi userze, kimkolwiek jesteś, to, że mam tylko 160 cm wzrostu, nie znaczy od razu, że cokolwiek zaniżam! :<
Jakbym czytała siebie 33
Mądry sarkazm made my day :>

kedziorek92 - jak miło przeczytać post od osoby, która nie jest w to tak zamieszana i jest w stanie spojrzeć na cala sprawę chłodnym okiem
Tak, poziom może i jest żałosny, ale nigdy nie było i nie będzie idealnie. Nawet wśród dorosłych zdarzają się kłótnie z iście dziecinną argumentacja, a co dopiero w gronie nastolatków czy generalnie młodych ludzi, który to forum tworzą.

Ostatnio edytowane przez Liv : 02.07.2013 - 15:10
Liv jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 04.07.2013, 06:49   #62
Björk
Admin Emeryt
UWAGA Konto Nieczynne

Reputacja: 19

Od zawsze uważałam, że nie ma ludzi lepsiejszych i gorszych.
Od kiedy trafiłam do obsługi forum.thesims.pl starałam się przedyskutować, co poważniejsze decyzje ze wszystkimi członkami załogi, bez względu na to, czy to administrator, supermoderator czy moderator. Dla mnie liczy się zdanie każdego.

Nie cierpię chamstwa, razi mnie ocenianie ludzi ze względu na wiek.
Uważam, że jednym z najlepszych członków załogi była Zelkam, która była tutaj smodem, gdy miała 11 lat. Obserwowałam jej pracę. Była uprzejma, ale jednocześnie pilnowała przestrzegania regulaminu, a jak trzeba było to i bana potrafiła dać.
Liv bardzo dużo wniosła do Załogi, wręcz zastąpiła Haughtona, który jak "pies ogrodnika" pilnował przestrzegania regulaminu w każdym punkcie, dawał tygodniowe bany za słowo "*****", bo tak było napisane w regulaminie i koniec kropka
Ja nie jestem tego typu człowiekiem, nie przestrzegam zasad w 100%, bo zawsze mi się wydaje, że przecież jest ta druga strona. A bo ktoś był zdenerwowany, a bo będzie komuś przykro, że dostanie bana i nie będzie mógł się wypowiadać w jakimś tam temacie. Więc dla mnie taka osoba, jest bardzo potrzebna w zespole, bo jak widać, mnie też trzeba przypilnować.

Pamiętam, jak się wkurzałam, że admini nie zakładają działów na kolejne dodatki, albo serie gry. Dlatego się uparłam, że chcę mieć admina. Serio - to był jeden z głównych powodów. I narzekania ludziów, że czekają już dwa miesiące na zmianę nicka. I od tamtej pory bardzo pilnuję, by każda gra miała swój dział w odpowiednim czasie, by w panelu użytkownika były pola, że się posiada najnowszy dodatek do The Sims, by "Józek" miał zmieniony nick na "Stefek" w ciągu 24 godzin od wysłania PM.
Aktywuję też na bieżąco konta użytkowników świeżo zarejestrowanych, bo w związku z falą spambotów sa straszne przetasowania.
Mam problem z dostrzeżeniem rang - kto powinien już mieć usuniętą, a komu należy się inna. Ale tutaj liczę na pomoc innych osób z obsługi, że mi o tym przypomną.
Nie jest to ciężka praca. Wchodzę na forum rano i wieczorem i zazwyczaj to wystarcza na ogarnięcie tych spraw. I mam przy tym życie

Dopiero teraz mi dowaliliście roboty Chyba Was wszystkich pobanuję, albo usunę forum

Irytuje mnie: zegar, brak skórek (no dobra, akurat to mnie nie irytuje, bo mi na tym osobiście nie zależy) aczkolwiek irytuje mnie, że nie można wgrać skórki różowej i czarnej, by każdy użytkownik mógł sobie ustawić taką, jaką by chciał. Irytuje mnie, że serwer czasami nie działa i przez dwa tygodnie nie można dostać się na forum, a w tym czasie kończą się trzy konkursy.
Irytują mnie narzekania na ten temat.
Czasami irytują mnie tak bardzo, że mam ochotę usunąć konto i robić w tym czasie coś innego.
Kilka osób napisało, że "się wypaliłam". I w pewnym sensie mają rację. Właśnie z powodów powyższych. Tutaj dzięki dla Gingersa, bo to on grzebie w ustawieniach, stara się wgrać nowe logo itp.
Z pewnością wypaliłam się "konkursowo". Może to zabrzmi melodramatycznie, ale było mi przykro, że w ostatnim organizowanym przeze mnie konkursie nie było zgłoszeń. To trochę skutecznie mnie zniechęciło do wymyślania kolejnych. Ale to mój problem, nikt nie musi się z tego tłumaczyć Może dałam głupi temat.
Wiele razy myślałam, że pora już zrezygnować, że rzeczywiście zainteresowały mnie inne rzeczy, że nie gadam tak często z użytkownikami, że nie udzielam się w offie ani w forumowych grach. Że coraz mniej ludzi stąd znam i kojarzę. Przepraszam, głupio mi za to. Ale wierzcie mi - mam do Was sentyment i z drugiej strony zabawnie jest obserwować np. Kubussa, który nagle stał się pyskaty i sypie "gównem" na prawo i lewo, a taki miły chłopiec kiedyś z niego był i budował śliczne domki w The Sims 2 Ale teraz wyrósł i jest dojrzały
Może się troszeczkę usprawiedliwiam, ale wierzcie mi, jeżeli do mnie piszecie, to każdemu staram się odpowiedzieć, albo napisać chociaż "życzę miłego dnia", aczkolwiek zdarzają się sytuacje, że właśnie wychodzę do pracy, albo wróciłam skonana do domu.

A co do sedna sprawy:

Biorę pod uwagę, że nie wypowiedzieli się wszyscy użytkownicy. Ale niektóre oceny załogi się bardzo pokrywają i myślę sobie, że jednym z rozwiązań mogłoby być "przestanie szpanowania rangami".
To też by pokazało, czy ludzie są Administratorami, bo lubią być Admnistratorami, czy robią to, bo naprawdę chcą coś wnieść do naszej wcale nie tak małej społeczności.

Już pisałam, że dla mnie Gingers jest ważnym nabytkiem w ekipie. Ale może powinien dostać swój dział do moderowania, ten w którym się czuje najlepiej, a jeżeli zaistniałaby potrzeba grzebania w ustawieniach forum w stylu "trzeba wgrać nowy baner" - dostawałby na ten czas uprawnienia Admina?
Choć z drugiej strony - ta ranga którą nosi - pokazuje użytkownikom, że mogą do niego się zwrócić chociażby z prośbą o zmianę nicka. I wolałabym tego nie zmieniać.

Ilonę doceniam za pilnowanie porządku w dziale The Sims 3 i super ekstra aktualne newsy. Ilona - sama z nich często korzystam
Ale patrząc na ankietę - może jeżeli byłabyś moderatorem, który zajmuje się tylko tym i nie wlepia ostrzeżeń albo banów za słowo "chamski" pokazałabyś wszystkim jak bardzo nadajesz się do tej pracy?

Apocalypsa jest niemiła Taki jej urok Ale z ankiety wynika, że raczej dobrze wykonuje swoją pracę. Jej bym zostawiła smoda. Niechaj se ogarnia ten dopust boży, jakim jest offtop

Charionette (ech kochana Nysia ) - Ciebie też pamiętam Myślę, że chyba się zgodzicie, by zostawić jej smoda?

Libby - "nie widzę jej pracy na forum" ;D Dobrze powiedziane - i dlatego powinna dostać według mnie uprawienia administratora Bo to się często przewija, że "od kiedy została admnistratorem, to tak jakby ucichła"
A tak serio - to ja widzę, jaką Libby jest "pracownicą", jak bardzo stara się rozwiązywać konflikty, jak się zastanawia, czy "już dać bana, czy tylko niepunktowane ostrzeżenie". Serio - myślę, że byłaby dla mnie najlepszą zastępczynią.

Motyka chyba może zostać na stanowisku admina, bo jest pomocny i opanowany.

Co do mnie - dzięki za miłe słowa. Czuję się za to forum odpowiedzialna, chcę by panował na nim porządek, a ludzie się wzajemnie szanowali. Wydaje mi się, że nie chcecie bym rezygnowała z funkcji, ale jeżeli taka byłaby Wasza wola - jestem w stanie to zrobić.

Chyba odniosłam się do wszystkich z obsługi? Jeżeli o kimś zapomniałam, to przepraszam.
To wszystko oczywiście - moje zdanie. I tylko moje. Ale jednocześnie w jakiś sposób podsumowałam ankietę.

A teraz dość poważne dwie sprawy. Rudzielcu - staram się nie podejmować decyzji samodzielnie. Nie chcę też publicznie mówić rzeczy, które Ciebie dotyczą. Ale mogę napisać, że trochę przykro, że zrezygnowałaś z moda. Bo to też jakaś forma sprawdzianu. Nie wiem, kto to wymyślił, ale to, że ktoś z moda zostaje adminem jest awansem to jakaś bajka Pewnie się ze mną nie zgodzicie, ale ja osobiście nie czuję się kimś lepszym tylko dlatego, że mam czerwony nick. Wręcz czuję się jak urzędniczka na Waszych usługach - trzeba zmienić komuś nick, coś tam pomóc. itp. itd. Ale to bardzo lubię i nadal chciałabym to robić

Teraz sprawa, którą zaniedbałam, ale może inni się też wypowiedzą i mam nadzieję, że się ze mną zgodzą (jak ktoś się nie zgodzi, to dostanie bana , że Liv za to ścisłe przestrzeganie regulaminu powinna dostać Moda Emeryta. Bo naprawdę włożyła w to forum kupę czasu i energii.

Liv i chciałam Ci tutaj napisać, że czasami jest mi przykro. Byłaś moderatorką. Wiesz doskonale, jak to wszystko od wewnątrz wygląda, jak narzekamy na te ciągłe "problemy techniczne" i jak sama na nie narzekałaś, a teraz kilka razy spotkałam się z tym, że niezwykle łatwo przychodzi Ci krytykowanie całej obsługi, że nic nikt nie robi oraz nic się nie dzieje...

Miło wspominam Annie1981 - według mnie ona była SUPER modem i ma dużo chęci do pomocy, no ale niestety zrezygnowała.

Forum awaryje - to trochę ja zawaliłam, bo wydawało mi się, że nie ma takiej potrzeby. Ale może jeżeli ktoś chciałby się tego podjąć - proszę bardzo.
Z doświadczenia to wyniosłam, bo był jeden naprawdę fajny projekt na forum, ale niestety upadł. Ktoś miał super pomysł, ale trzeba mieć naprawdę dużo czasy, siły i charyzmy by pewne sprawy dociągnąć do końca. Osobiście nie widzę potrzeby forum awaryjnego, bo i tak w tym czasie nic jako administrator na nim nie zrobię. Pewnie macie kontakt ze swoimi znajomymi z tego forum, na innych komunikatorach, a forum awaryjne, na którym umieszczałabym posty "Forum.Thesims.pl nie działa i nie wiem, kiedy znowu będzie działać" dla mnie jest bez sensu.

Facebook, Tumbler, współpraca itd. - ostrzegałam, że tym nie chciałabym się zajmować, bo nie lubię fakzboka, ale moim zdaniem dziewczyny robią to dobrze. Dzięki Wam
Co do współpracy z innymi stronami dotyczącymi simów - jest to świetny sposób na pozyskanie nowych użytkowników, ale co tłumaczyłam Blackowi - współpraca z mojej strony (ale też chyba ze strony technicznej forum) może być tylko znikoma. I tak Gin odwalił kawał dobrej roboty, że umieścił to logo, aczkolwiek my z tych osławionych powodów technicznych niewiele też możemy zaproponować.

Z pewnością trzeba uściślić regulamin sygnatur. Myślę że 500 x 100 pikseli będzie w sam raz.

Jeżeli chodzi o przekleństwa w postach, tutaj zgodzę się z Apo, że raz na jakiś czas może się zdarzyć. Ale jeżeli ktoś ciągle używa ich w swojej wypowiedzi - powinien ponieść przykre konsekwencje. Przesada nie jest wskazana. I tak przy okazji - czytając posty Kubussa sama jestem pod wrażeniem wulgarnego tonu Twoich wypowiedzi. Proszę - opanuj trochę temperament, bo bycie kulturalnym jest w cenie
No i niestety musicie wszyscy zaakceptować ten stan rzeczy, że do obsługi forum będzie zależało, czy **** to już o jedno słowo za dużo, czy nie. Ale możecie się zawsze odwołać do innej osoby z obsługi, jeżeli wyda Wam się, że ktoś nadużył uprawnień. Ło matko - zaczyna się robić jak w Sądzie Okręgowym

No i po wypowiedzi Panny Kędziorek... Jestem pod jej wrażeniem

No to się wyprodukowałam. No i co o tych moich pomysłach myślicie?
stare 04.07.2013, 08:22   #63
Mroczny Pan Skromności

Reputacja: 14

Zacznę od punktu:
Cytat:
Wydaje mi się, że nie chcecie bym rezygnowała z funkcji, ale jeżeli taka byłaby Wasza wola - jestem w stanie to zrobić.
Postem powyżej najlepiej pokazałaś, że wcale nie jesteś "wypalona" i wciąż stanowisz ważną, o ile nie najważniejszą, część ekipy. Rudzia napisała w którymś temacie, że forum bez Twojej obecności na stanowisku admina nie ma racji bytu i ja się pod tym podpisuję
Gingers dla mnie jest osobą dość "kontrowersyjną". Doceniam jego pracę, wiem, że ma duży wkład w organizowanie życia na forum - chociażby przywrócił do życia dział Downloads, podjął się organizacji Czterech Żywiołów, czy zorganizował konkurs na nowy banner. Niemniej, czasem mocno się na niego wkurzam. Powody są dwa: przesadna upartość (co oczywiście czasem się przydaje, ale nie zawsze to on ma rację) i chyba zbyt łatwe wpadanie w złość. Przyznaję tutaj, że wielokrotnie swoimi "hejtami" mogłem kogoś wyprowadzić z równowagi, jednak, jak widać na Twoim przykładzie, Bjork, można zachować zimną krew w każdej sytuacji.
Z Motyką też kiedyś tam się skłóciłem w offtopie I chociaż nadal obstaję przy stanowisku, że administrator, który jest w pewnym sensie sędzią (co widać tutaj), powinien zachować pełen obiektywizm, to wiem, że i ja nie byłem wówczas bez winy, za co przepraszam. Uważam, że Motyka zasłużył sobie na stanowisko super moda. Od zawsze chętnie pomagał, pisał mądrze i był po prostu sympatyczną osobą. Z adminem było już trochę inaczej, bo dostał go w sytuacji nadzwyczajnej. Nie sugeruję tu, że Motyka nie jest odpowiedni na to stanowisko, jednakże wydaje mi się, że bardziej sprawdzał się w roli pilnującego porządku moderatora. Co moim zdaniem powinno się zrobić... Nie wiem, czy zajmuje się on stroną techniczną, ale oczywiście w grę wchodzą też takie rzeczy jak pomoc w nadawaniu rang, zmianach nicków itd. Chociażby ze względu na to, powinien zachować swoje uprawnienia, ale zapewne znajdzie się więcej powodów.
Ilona z pewnością jest pomocna w działach The Sims 3, ale na tym koniec. Wiem, że wręczyła w swojej karierze przynajmniej dwa bany, z czego jeden absolutnie niesłusznie (wiadomo o czym mówię). Nie mam pojęcia, czy tych banów dała więcej, ja wiem o dwóch. Warna od niej nie dostałem. Zorganizowała jeden konkurs, co moim zdaniem wyszło jej średnio. Generalnie, nie miałem z nią zbyt dużo do czynienia, stąd moja opinia, że lepiej sprawdziłaby się jako moderator działu The Sims 3.
Apocalypsę znam jeszcze z czasów początku mojej "kariery" na forum. Dała się wtedy poznać jako zabawna, wyluzowana osoba. Teraz mam wrażenie, że wizerunek, który tak długo kreowała, podupadł. Wprawdzie zawsze stara się wybrnąć z humorem z napiętych sytuacji, ale coraz rzadziej się to udaje. Powód jest prosty - nie da się połączyć roli klauna z rolą moda. Dlatego sam nigdy nie zostanę moderatorem, bo czasem mi odwala i pajacuję. Co do przekleństw - nie spotkałem się, nawet w postach kubussa, z nagminnym używaniem "gwiazdek". Czasem w dziale Offtopic faktycznie dzieją się różne rzeczy, ale zawsze odnosiłem wrażenie, że ludzie nawet tam zachowują umiar, jeśli chodzi o brzydkie słowa. Fakt, że zdarzali się tacy, co nie potrafili się opanować. Wtedy warn jest usprawiedliwiony, a wręcz potrzebny. Wciąż jednak wydaje mi się, że są to odosobnione przypadki (choć mogę się mylić, ponieważ coraz rzadziej zaglądam do offtopu).
Charionette to idealny super mod, a nawet więcej - ma zadatki na administratora. Chyba jako jedyna nie jest zawsze "zmęczona" i po prostu przykłada się do tego, co robi. W dodatku jest wszechstronna: oprócz moderki, ma na głowie gazetkę (którą KIERUJE, nie jest więc tylko zwykłym redaktorem), wciąż jest aktywna w działach o grze i w "Zdjęciach z gry", gdzie tworzy simy i opowiadania... Pracowita, sumienna i niekonfliktowa. Oby tak dalej
Libby uważam za dobrą forumową znajomą. Razem z nią, Rudzią, Gold_Chocolate i kilkoma innymi osobami, byliśmy zgraną grupą. Ale wszystko dupło, kiedy Libby i Rudzia zostały moderatorkami. Ale do rzeczy. O ile prywatnie Libby jest bardzo fajną osobą, o tyle jako moda widuję ją bardzo rzadko. Nie wiem, jak to wygląda od środka i mam nadzieję, że tam rzeczywiście widać jej pracę Wiem, że często osoby, których nie dostrzega się na zewnątrz, są nawet ważniejsze od tych, które widać. Co do jej dalszych losów - tutaj pozostawiam sprawę bez rozwiązania, bo nie wiem, jak to w istocie wygląda. Napisałaś, że powinna zostać administratorką. Ufam głęboko, że masz rację, ale nie zgodzę się że może Cię zastąpić. Tego nikt nie jest w stanie dokonać
Oczywiście to, co wyżej napisałem, to moje i tylko moje zdanie - dlatego niekoniecznie musi pokrywać się z opiniami innych
Mroczny Pan Skromności jest offline  
stare 04.07.2013, 10:07   #64
Liv
Moderatorka Emerytka

Zelkam miała tylko 11 lat?! Mi się wydawało, że 13...
Cytat:
Liv bardzo dużo wniosła do Załogi, wręcz zastąpiła Haughtona
Poniekąd też o to mi chodziło
Cytat:
I od tamtej pory bardzo pilnuję, by każda gra miała swój dział w odpowiednim czasie, by w panelu użytkownika były pola, że się posiada najnowszy dodatek do The Sims, by "Józek" miał zmieniony nick na "Stefek" w ciągu 24 godzin od wysłania PM.
I taką Twoją pracę da się zauważyć
Cytat:
Chyba Was wszystkich pobanuję, albo usunę forum
Banowanie wszystkich zajęłoby trochę czasu...
Cytat:
Czasami irytują mnie tak bardzo, że mam ochotę usunąć konto i robić w tym czasie coś innego.
Mamy podobny staż na forum i jesteśmy niemal tak samo do niego przywiązane, no ale nigdy nie przyszło m ido głowy, żeby konto usunąć :>
Cytat:
Kilka osób napisało, że "się wypaliłam". I w pewnym sensie mają rację. Właśnie z powodów powyższych.

Cytat:
Może to zabrzmi melodramatycznie, ale było mi przykro, że w ostatnim organizowanym przeze mnie konkursie nie było zgłoszeń. To trochę skutecznie mnie zniechęciło do wymyślania kolejnych.
Przypomnij sobie stare, dobre czasy, gdy przy ogłoszeniu "Historii..." niemal wszyscy forumowi pisarze zbierali się i wymyślali historyjkę na podstawie zdjęć! Taka forma konkursu zawsze mi się podobała, bo prościej mi pisać, gdy mam jakieś wyznaczniki (szkoła...). A reszta to już kwestia fajnego pomysłu i dobrego kunsztu pisarskiego I serio, byłam zawiedziona, że przestały odbywać się regularnie ;<
Cytat:
Liv i chciałam Ci tutaj napisać, że czasami jest mi przykro. Byłaś moderatorką. Wiesz doskonale, jak to wszystko od wewnątrz wygląda, jak narzekamy na te ciągłe "problemy techniczne" i jak sama na nie narzekałaś, a teraz kilka razy spotkałam się z tym, że niezwykle łatwo przychodzi Ci krytykowanie całej obsługi, że nic nikt nie robi oraz nic się nie dzieje...
Bjork, mylisz. Wskaz mi chociaż jednego mojego posta, w którym narzekam na problemy techniczne.
Ja rozumiem, że forum jest jakie jest, że właściciel się nami nie interesuje i że macie dość narzekań userów na awarie itd. Też miałam dość. Nie, w zasadzie nadal mam
Czytaliście moją rozmowę z Gingersem. Nie padło w niej ani jedno słowo krytyki w stronę forum od strony technicznej.
A co do Was jako załogi - w zasadzie okazało się, że moja opinia niemal idealnie pokrywa się z opiniami reszty userów. Aczkolwiek ta ankieta i to, że stanęłaś na wysokości zadania i doprowadziłaś obie strony konfliktu do porządku uświadomiła mi, że trochę za surowo Ciebie oceniłam, Bjork. Wolałam Cię za czasów naszych rozmów na gg i wymieniania piosenek ( i ciężko mi się pogodzić, że te czasy, kiedy było Cię pełno na forum już nie wrócą i że teraz już zawsze będziesz taka cichutka i w cieniu, wykonując swoje obowiązki i ogarniając to wszystko
No ale tak, everything's changing ;(

Dobrze, że napisałaś nam tu tyle mądrych rzeczy! Po przeczytaniu tego niemal kamień z serca mi spadł, bo nareszcie wiem, co Ty o tym wszystkim sadzisz! Twój punkt widzenia zawsze był skrajnie inny od mojego, ale z wiekiem chyba jestem coraz bardziej wyrozumiała i spokojna. Nadal jednak nie zgadzam się ze wszystkim - dla mnie sygnał od userów, że dana osoba się nie nadaje (i to w takiej ilości), w dodatku uargumentowany, jest podstawą do działań. Wiem, że jakby tak wszystko podsumować, to w administracji może zostałoby z 5 osób, ale z drugiej strony... Lepsze "rodzynki", które coś robią, aniżeli cała armia, która się nie bardzo garnie do czegokolwiek. Poza tym, im mniej osób i im więcej czasu spędzają na forum, tym łatwiej się z nimi dogadać i coś ustalić. Za czasów mojej moderki tym bardziej dawało mi się to we znaki i wkurzało mnie. Jak widać, odbija się to echem na postrzeganiu władzy przez "lud". I szkoda czasu na tłumaczenie się.
Co do reszty, staram się zrozumieć

Anyway, dzięki za wszelkie wyjaśnienia, za miłe i zupełnie prawdziwe słowa co do niesfornej Livki Dobrze wiedzieć, że moje czepianie się, wredne odzywki i sarkazmy nie wpłynęły aż tak bardzo na całokształt moich dokonań tutaj Jeśli na forum zacznie się lepiej dziać, to się zamknę, daję słowo xD

No i czekam na efekty ; D
Liv jest offline  
stare 04.07.2013, 10:44   #65
Malfurion

A wiec i ja wypelnilem ankiete
Nie bede kopiowac tego co tam napisalem. Napisze to, czego tam nie zawarlem

Na wstepie wielki plus dla Bjork za to co zrobila. Nie pisze "konkurs", bo wiadomo ze nie o to chodzilo. ALE: mam nadzieje, ze nie bedziemy sobie teraz pic z dziubkow i udawac, ze wszystko jest cacy. Jedna jaskolka wiosny nie czyni i trzymam za slowo, ze sprawy forum nie zostana zamiecione pod dywan

Co do moderacji. Niestety, ale przypadek blacka dobitnie pokazal, do czego czasami dochodzi na tym forum. Dlatego tez proponuje powolac do zycia.... komisje, ktora oceniala by prace moderatorow. Dla niektorych moze wydawac sie to absurdalne, ale sam kiedys modowalem na duzym forum, gdzie istnial taki organ i do takich skrajnych przypadkow jak na tym forum, nie dochodzilo

Poza tym, moderatorzy czesto daje jakies dziwne powody na potwierdzenie swoich racji. A tekst "nie mam mozliwosci rozmawiania z uzytkownikami" zwalil mnie z nog. Czy moderatorzy na tym forum to boty ja sie pytam?

Kolejna dla mnie dziwna rzecza jest inwigilacja profili. Na to w ogole nalezy spuscic zaslone milczenia.

Rowniez troche smuci zlewczy stosunek administracji co do forum. Kiedy forum nawiedzala fala awarii (ktorej notabene dawno nie bylo ) i wyszlismy z propozycja utworzenia forum awaryjnego, to jedyne co uslyszelismy to "a po co" "nie mam sily" "forum jak bedzie to bedzie a jak nie to nie". No sorry, ale po uslyszeniu takich odpowiedzi mozna uznac, ze nie zalezy wam ani na forum ani tym bardziej na SPOLECZNOSCI.

Na koniec dodam, ze czesciej powinny pojawiac sie konkursy INTEGRACYJNE a nie tylko samodzielne. Nie musi to byc wcale cos formatu ala 4 zywioly. Mozna przeciez organizowac konkursy skladajace sie na 1 prace w grupach. Mysle, ze to by poprawilo relacje na lini user-administracja, a przytym samo forum by sie troche ozywilo.

Rzeklem ja Don vel Genesis Soto :cool:
stare 04.07.2013, 11:27   #66
Meryam
Archeolog Renesansu

Reputacja: 51

Bjork - ostatnie dwa dni pokazały, jaki masz wpływ na forum. W jednej chwili masz przed sobą rozwścieczony tłum forumowiczów, w drugiej chwili wszyscy są zadowoleni z tego, co zrobiłaś. Może dopiero teraz to zauważyłam, ale chyba lepiej późno niż wcale Dlatego też uważam, że twoje stanowisko jest jak najbardziej zasłużone.

Co do reszty, to po kolei:
Gingers - jako promotorka widzę, ile technicznej pracy Gingers wkłada w forum, za co jestem mu wdzięczna. Z drugiej strony często irytuje mnie jego zachowanie wobec użytkowników. Nie chodzi mi o jakieś chamstwo czy szpanowanie rangą - chodzi mi o "wiecznie zmęczonego przez forum Gingersa aka jak wam coś przeszkadza to możecie nie wchodzić". Moim zdaniem, to jest trochę uciekanie od problemu. I tu pozwolę sobie pokazać swoją sytuację - użytkownicy narzekali na naszą pracę jako promotorek, do czego mają prawo, ale nigdy, przenigdy nie powiedziałabym im "jak się nie podoba, to możecie nie wchodzić na portale". Staramy się szukać kompromisu, próbujemy naprawić to, na co były skargi. Czasami nie wyjdzie, trudno, zdarza się. Ale postawa "jestem zmęczona, nie mam siły już do was, a jak się nie podoba to nie wchodźcie" jest po prostu nieodpowiednia. Niestety, ranga wymaga poświęceń. Ja wiem z doświadczenia, jak mi jest ciężko napisać dwa artykuły do gazetki, przy tym robiąc grafiki na portale i zajmując się tumblrem, a przy tym nie zaniedbać życia prywatnego, więc domyślam się, jak ciężko musi być adminowi takiego dużego forum. Ale to jest właśnie obowiązek, który wzywa, a jeśli się to zignoruje, to są konsekwencje. I ja mam wrażenie, że Gingers nie umie tych konsekwencji przyjąć "na klatę", skoro jego narzekania dotarły już nawet do naszego promotorskiego działu.

motyka - chyba jedna z niewielu osób, które trzeźwo patrzą na to forum. Wypełnia swoje obowiązki, więc jak dla mnie może zostać

Ilona - tu pracy nie widzę wcale. Może dlatego, że od dawna nie grywam w simsy i nie interesują mnie nowinki, ale po prostu nie widzę jej pracy. Za to dużo słyszę o "banach za chamstwo", co w moich oczach nie świadczy o niej najlepiej. Widzę ją jako moderator działu The Sims 3 i Nowości.

Apocalypsa na tę chwilę kojarzy mi się tylko z sarkastycznymi odzywkami i utrzymywaniem porządku w offtopie. Aczkolwiek pamiętam, że jakiś czas temu dość często można ją było zobaczyć w tematach z grami. Ale z obowiązków się wywiązuje, więc jak dla mnie może zostać

Charionette - tu jestem wręcz oczarowana. Ma na głowie nie tylko forum, ale i gazetkę, przy czym nie narzeka i sumiennie się wywiązuje z obowiązków, plus jest przeeeemiła Tak jak napisał Mroczny, ma zadatki na admina. Definitywnie wzór do naśladowania

Libby - lubię Libby prywatnie, jest bardzo przyjacielska i bezkonfliktowa Nie jestem pewna, jaką ma rolę w załodze, bo z zewnątrz jej pracy nie widać, ale może Libby odgrywa dużą rolę w "środku", dlatego też pozostawiam tu sprawę reszcie

Popieram pomysł nadania Livce rangi "Moda Emeryta". Zrobiła bardzo dużo dobrego dla tego forum, widać efekty, więc ranga byłaby zasłużona

Mam nadzieję, że coś się jednak zmieni, bo po takiej "rewolucji" jaka nastała na forum fajnie byłoby zobaczyć, że tyle rozmów i negocjacji nie poszło na marne.
Z drugiej strony mam wrażenie, że zarówno część załogi administracyjnej, jak i część użytkowników ma "z zasady" wrogie nastawienie do tych drugich. Dlatego taka zmiana na pewno zmieniłaby podejście obu grup do siebie nawzajem.
Poza tym, tak jak napisałam w temacie z konkursami - więcej prac zespołowych! To tez przecież jednoczy i pozwala zapomnieć o problemach z forum. Niekoniecznie muszą to być konkursy na miarę 4Ż, ale po prostu nam wszystkim przyda się taka zdrowa, grupowa rywalizacja
Ok, to chyba wszystko ode mnie (a obiecałam sobie, że napiszę krótko, taaaa, jaaasne), czekam na efekty

Meryam jest offline  
stare 04.07.2013, 12:55   #67
Björk
Admin Emeryt
UWAGA Konto Nieczynne

Aha - i chciałabym zdjąć blackowi bana. Taka mała amnestia.

stare 04.07.2013, 13:39   #68
Liv
Moderatorka Emerytka

Ja jestem jak najbardziej za!

>
Liv jest offline  
stare 04.07.2013, 14:54   #69
kubuss

Reputacja: 10

tera mogę ja? jasne że mogę, wszystko mogę ale na zrobienie niektórych rzeczy nie mam uprawnień. szit.

tak jak i reszta będę się na początku zachwycał postem Bjork. który wg mnie zasługuje na zachwyt. czytam sobie go i czytam. jadąc zgodnie z Twoją wypowiedzią. nigdy jakoś nie interesowali mnie modzi i admini. no pomijając moje szczenięce lata, kiedy to usilnie chciałem nim zostać. teraz patrząc na to zachowanie z perspektywy czasu, danie mi go z jakiegokolwiek powodu byłoby najgłupszą rzeczą zaraz po przejęciu w Polsce władzy przez PO. zawsze starałem się utrzymywać ze wszystkimi dobry kontakt, a najbardziej z modami i adminami. będąc młodszy po prostu wychodziłem z przekonania że byli oni bogami na forum. a my tylko szarym plebsem. który musi się im podporządkowywać. dlatego najnormalniej w świecie wchodziłem im w dupy. teraz wiem że to nie my dla nich jesteśmy ale oni dla nas. nie oszukujmy się nie ma ludzi idealnych, ale dobra władza to taka, która ma poparcie ludu. z was wszystkich Ty Bjork masz największe poparcie, można kolokwialnie powiedzieć, trzymasz na tym wszystkim łapę. ale czy robi to z Ciebie króla, możnowładcę szarego plebsu. właśnie pokazałaś że nie, po części oczywiście. bo na razie dużo wisi w powietrzu, dużo wypowiedzianych słów. jasne że nikt nie przestrzega zasad w 100 pro (ja jestem tego przykładem) ale też nie róbmy z ludzi robotów zmanipulowanych i podporządkowanych władzy. niekiedy, a nawet często potrzeba rewolucji żeby cokolwiek zmienić. nigdy nie doświadczyłem tej przyjemności? obowiązku? bycia u władzy, więc prawdopodobnie gówno wiem, jak to mówią: w dupie byłeś, gówno widziałeś. i owszem. ale jestem w stanie uwierzyć że jest to spora odpowiedzialność, a może i nawet presja. dlatego do takich stanowisk powinno wybierać się osoby, oczywiście ze stażem, ale też umiejących poskromić lud, ale w pierwszej kolejności siebie. to jest tak jakby trochę przytyk do Gingersa. który nie umie opanować czasami emocji. tak jak to istnieje od wieków, jak się coś złego dzieje, wpierw policja, ostatecznie sąd. tak na forum powinno być. wpierw modzi, później admini. admini z racji swoich uprawnień winni sprawować pieczę nad społecznością ale w pierwszej kolejności nad swoimi podwładnymi. którzy to z kolei powinni zajmować się w pierwszej kolejności sprawami społeczności. nie wiem czy moderatorzy mają przydziały, podział pracy, czym się zajmują. jeżeli nie, powinni mieć. bo od dawien dawna wiadomo że jeżeli coś się komuś nakaże, jest duże prawdopodobieństwo że to wykona, jeżeli nie ma się jako takich narzuconych obowiązków i przydziałów, wiadomo każdy robi co chce i jak chce, a cała reszta nie robi nic. regulamin jest po to żeby go przestrzegać, to jest wiadome, ale wszystko od ludzi dla ludzi. nie można się go kurczowo trzymać. bo tak jest napisane, nie odzywaj się, banicja. powinno się pokazać użytkownikom że trzeba go przestrzegać, ale nie być jego fanatykami. bo prędzej czy później zaczną się buntować, bo będą szukać dziury w całym. mówiąc wprost trzeba ich trzymać na smyczy, ale takiej wyciąganej. jeżeli widać że stosują się do regulaminu, no ale są jakieś małe odstępstwa, to poluźnić, wydłużyć ją trochę, ale jeżeli są karygodne zachowania. ukrócić. wszystkim. ale to ma działać w dwie strony. regulamin jest dla wszystkich. dla modów i administracji również. wydaje mi się że osobom trzymającym władzę i porządek na tym forum brakuje pokory (oprócz Ciebie Bjork, Ty jako jedyna nadstawiłaś po tym wszystkim policzek, pokazałaś skruchę, reszta niestety nie) to mnie boli, naprawdę boli. Bo jeden administrator powiedział przepraszam. reszta jak zwykle zadufana, co to nie my. trochę pokory. to nie jest stała posada. praca ta powinna mieć charakter zleceniówki. nie wywiążesz się ze zlecenia, dziękujemy za współpracę, jest 54818654186 innych kandydatów.
sprawy techniczne są irytujące, ale nie mamy na nie wpływu. inaczej, mamy ale nie całkowity. tyle na temat spraw technicznych. to powinno wystarczyć.
Bjork, wyrosłem, na prawdę wyrosłem. ale nadal pamiętam nasze przyjazne i naprawdę mega dobre stosunki. można powiedzieć że przy Tobie stawiałem pierwsze kroki. Ty zawsze komentowałaś moje projekty, wspierałaś na duchu i pomagałaś. na początku wgl nie byłem ogarnięty. do offa wchodziłem sporadycznie bo były grupki i każdy post po prostu przepadał. ale o tym później. szkoda i w cholerę mi jest smutno że ten kontakt zanikł z Tobą. bo mimo wszystko tak jak Ty tak i ja mam do Ciebie turbo sentyment. i mimo to że to wszytko to mega totalny wirtual, jak zakończę swoją karierę na tym forum, albo Ty ją zakończysz, albo ewentualnie forum samo z siebie zakończy swoją karierę w internetach będę Cię miło wspominać, jako taką starszą siostrę teraz trochę chcę się usprawiedliwić, wiem że rzucam mięsem na prawo i lewo (w realu też często mi się to zdarza), ale to nie przekreśla mnie jako osoby miłej i w wybranych sytuacjach kulturalnej. byłem taki, jestem i będę. ale sama wiesz że niekiedy człowiek jak na to wszystko patrzy to mięso samo zaczyna lecieć. co nie zmienia faktu iż często też tak po prostu przeklnę. za to mogę przeprosić i przepraszam. jednak z czasem wyrobiłem sobie tu na forum swój własny i niepowtarzalny styl wypowiedzi. szczery, dosadny, z dużym natężeniem ironii i sarkazmu, ale przemyślany. bardzo często w realu i tu na forum piszę to co aktualnie myślę, bez zbędnego tłumaczenia, przetwarzania ale równie często ta dobitność i szczerość ma puentę, podsumowanie. staram się jak najbardziej żeby każda moja wypowiedź, skierowana bezpośrednio do kogoś albo do ogółu w sprawach nie cierpiących zwłoki miała przekaz i po jaj przeczytaniu dała coś do myślenia. jak to mówią: jestem w stanie tak komuś powiedzieć spier*alaj że będzie się cieszyć na nadchodzącą wyprawę. często ripostuję, ale syndrom normalnej rozmowy u mnie nie zanikł. a co najważniejsze biorę pełną odpowiedzialność za to co mówię. gdy przesadzę, przeproszę. gdy dostanę bana albo warna. nie protestuję. oczywiście jeżeli został on dany zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku. Tyle o mnie, gwoli wyjaśnienia. teraz trochę o offtopie. owszem, niekeidy ocieka on erotyką, która jest przekazywana w przekazie podprogowym lub metodą "jak czaisz to zrozumiesz" ale to jedyne miejsce gdzie tak na prawdę możemy sobie porozmawiać w grupie znajomków albo przyjaciół. zapewne ktoś powie: kiedyś było inaczej. to co było kiedyś, owszem było ale kiedyś, teraz tworzymy teraźniejszość, żebyśmy sami powiedzieć o niej że była kiedyś. nikt nie miał łatwo wpasować się w offtop. pamiętam siebie. co napisałem to albo zostało pominięte albo zostałem zgnojony. jednak z czasem, gdy zacząłem sobie wyrabiać renomę to i offtop stał się ostoją. dlatego rada dla nowych użytkowników: nie poddawajcie się przecież my też kiedyś byliśmy w waszej sytuacji, a to że jesteśmy tu teraz świadczy tylko o tym że daliśmy radę i wy też dacie. a tak nawiasem, budował bym nadal domki i robił projekty, niestety dobre czasy świetności działów z tym związanych minął.

tyle ode mnie, jak ktoś to przeczytał do końca, należy mu się u mnie szacunek. ja sam tego nie będę czytał bo mi się nie chce i jeszcze sprawa do Ciebie Bjork. Ty wiesz że możesz na mnie liczyć, tak jak kiedyś tak i teraz. służę każdą pomocą. bo nie tylko administracja i moderacja ale i użytkownicy też powinni czuć się odpowiedzialni za forum. mniej czy więcej, ale odpowiedzialność powinna być. teraz powiem dosyć trywialnie ale mam już spory staż na forum nie jedno widziałem i w niejednej sprawie mogę się wypowiedzieć, pomóc doradzić.

to wszystko od kubussa, jeżeli macie jakieś pytania albo spostrzeżenia do mojej wypowiedzi, walcie śmiało. bana wam nie dam bo nie mogę

pozdrawiam i jeszcze raz wyrazy szacunku dla Ciebie Bjork

// korzystając jeszcze z okazji, dziękuję wszystkim za te ciepłe słowa, nawet jeżeli zostały one napisane na wyrost. Za: "zawsze ma swoje zdanie i się z nim nie kryje, za to go lubię", "miewa trafne podsumowania", "inteligentny gość z poczuciem humoru", "mądry, wygadany, i bardzo fajny", "mówi co myśli", "prawdziwy pudzian, zawsze wie, co powiedzieć", "pisze trafne odpowiedzi", "lubię jego wypowiedzi", "od zawsze jestem fanką jego celnych komentarzy. Podoba mi się dobitność jego wypowiedzi i przede wszystkim szczerość - pisze to, co aktualnie myśli. Mistrz ciętej riposty.", "nie boi się wyrażać swojego zdania.", "jego posty miażdżą, uwielbiałam jego domki w ts2 ". na prawdę dziękuję wszystkim autorom tych wypowiedzi. daliście dowód że szanujecie mnie nie przez pryzmat stażu, tego że jestem tylko przez to co mówię i robię. a to chyba najlepsze co może człowieka spotkać, bo w takim momencie wie że jest doceniany nie przez to że jest i koniec, ale przez to co robi. no i nie spodziewałem się iż jestem tak miło postrzegany w waszych oczach.

wsio

Ostatnio edytowane przez kubuss : 04.07.2013 - 15:13
kubuss jest offline  
stare 04.07.2013, 16:34   #70
Björk
Admin Emeryt
UWAGA Konto Nieczynne

Kubuss To wystarczy. I dzięki za miłe słowa.

Co do Rudzielca - (sorka Ruda, że tak o Tobie w trzeciej osobie) - popełniłam wielki błąd, że obgadałam sprawę tylko z administratorami, a nie z całą załogą. Mogła się poczuć urażona takim potraktowaniem. Ruda - przepraszam.

Kubuss - bardziej merytorycznie - nie cierpię rozróżniania na modów i adminów, ale... możesz mieć bardzo dużo racji. Czasy się zmieniają, ludzie się zmieniają. Może powinno być rozróżnienie i "instancje odwoławcze".

Na pewno, to co teraz możemy z naszej strony zrobić to (jak już to kiedyś było) w temacie dokładnie rozpisać, kto jakimi sprawami się zajmuje i jaką pomoc może zaoferować.

Myślałam też o ogólnodostępnej "Księdze Skarg i Wniosków", by każdy mógł publicznie napisać, że "Dostał ostrzeżenie od Bjork za nieregulaminową wypowiedź i się z tym nie zgadza" Byłaby to właśnie taka forma ogólnej komisji.

Co do "Szpiegowania Profili" - ludzie mają możliwość zaraportować nawet Prywatną Wiadomość, ale nawet mi samej się zdarzyło, że weszłam na czyjś profil i dałam warna za obrażanie kogoś (teoretycznie w prywatnej dyskusji). I tego będę się trzymać, bo według mnie najważniejszy jest szacunek dla drugiej osoby.

Jakoś w ogóle nie mogę zebrać myśli, więc pewnie będę edytować.

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania