![]() |
#11 |
Reputacja: 10
|
![]()
Nie wiem, czy ktoś jeszcze pamięta, ale jakiś czas temu zobowiązałem się do przetłumaczenia easter eggów z trailera. W sumie to zastanawiam się, czy teraz jest jeszcze sens, ale chcę dotrzymać słowa
![]() To może na początek rzucę linkiem: http://simsvip.com/2013/09/05/sims-4...ns/#more-28645 Tutaj wypisane są wszystkie 24 eggi. Nie każdy filmik zawierał jakieś informacje/wyjaśnienia, więc miałem mniej roboty ![]() #3 - Tragiczny Klaun "WEEEEOOOOWEEEEOOOO!!! Wezwij łapaczy klaunów, jeśli dostrzegłeś Sunny'ego*, Tragicznego Klauna! Sunny to powracająca postać z The Sims, która po prostu nie potrafi się rozchmurzyć". * - nie orientuję się, czy to imię było w polskiej wersji tłumaczone - jeśli ktoś jest lepiej poinformowany, to prosiłbym o cynk; #4 - Smażony Ser "Nie da się tak po prostu zostać "Simem od Smażonego Sera"*. (Tym, który życzy sobie jeść smażony ser przez cały dzień.) Trzeba mieć [odpowiednią] aspirację, aby stać się jednym z nich, lub zaopatrzyć się w Kulę NowyTySenso. * - w oryginale jest nawiązanie do znanego mema: One does not simply... ![]() #5 - Bella Ćwir "Pewnego razu, Wacław i Jokasta Kawaler mieli dziewczynkę. Dorosła ona nieco w stylu gotyckim i wyszła za mąż za Mortimera Ćwira. Krążą plotki, że jest najlepiej ubraną dziewczyną w okolicy". #6 - Mroczny Kosiarz "Hurra! Widzisz Mrocznego Kosiarza. A, chwila. To nie jest dobry znak. Mroczny Kosiarz pojawiał się, gdy Sim umierał... co zdarzało się całkiem niejednokrotnie". #9 - Towarzyski Króliczek "Wszystko ok, stary? Tylko ktoś z niskim paskiem towarzystwa może zobaczyć Towarzyskiego Króliczka. Daj mu przyjacielskiego buziaka albo wdaj się w bójkę, żeby poprawić sobie humor". - nie kojarzę opcji "przyjacielski buziak", ale to w sumie moje wolne tłumaczenie; w TS2 był bodajże "rodzinny pocałunek" i to chyba o tę interakcję chodzi; #10 - Gnom Ogrodowy "Ćśśśś. Na paluszkach. Ten mały gostek może i wygląda przyjaźnie, ale podczas ataku potrafi mocno nadepnąć ci na stopę. Czemu? Bo tak*". * - znów nawiązanie do angielskiego mema, tym razem do Because reasons; #11 - Króliczek Lodówkowy "Jeśli takiego nie dostałeś, jesteśmy zmuszeni nasłać na ciebie złego gnoma ogrodowego. Króliczek Lodówkowy był widziany po raz pierwszy na kartonie soku* i od tamtej pory przemyka przez serię The Sims". * - na polskiej Simspedii podany był karton soku, w oryginale jest frozen box of food, ale bardzo możliwe, że to jednak to samo xD #12 - Gumowa Kaczuszka "Słychać trąbienie! To Książę Kwacz z Wannostanu! Możesz znaleźć to gumowe cacko podczas łowienia ryb lub szperając w śmietnikach. Ach, no i w supermarkecie". #16 - Żółwia Gorączka / Żółw "Uważaj na Turtle Mana*, mamy w mieście nowego bagnistego specjalistę. W The Sims jest osiem rodzajów żółwi, ale jesteśmy trochę uprzedzeni do Kaczugi Indyjskiej". * - nie mam pojęcia, do czego aluzją jest Turtle Man, więc zostawiłem to w spokoju... Ale jeśli ktoś ma bogatszą wiedzę na ten temat, to prosiłbym o doinformowanie mnie ![]() #17 - Plakat ASDF "Zespół programistów The Sims często używa ASDF jako popularnego nazwiska rodzin w The Sims. Nie należy tego mylić ASDSF, które jest wynikiem ipsania zbyt syzbko". (literówki celowe, gdyby ktoś miał wątpliwości... xd) #18 - Króliczek Lodówkowy II ""Ale ja już znalazłem Króliczka Lodówkowego". NIEPRAWDA. Króliczek Lodówkowy jest wszędzie... po prostu czai się wokół i jest cudowny". #19 - Nie Biegaj z Nożycami "Miliony Simów ginie każdego roku od nożyc. Pomyśl zanim pobiegniesz". - oj tak, bo inaczej możesz dostać zawału :> #22 - Statek Kosmiczny "Pamiętasz w The Sims: Zwierzaki, kiedy ten statek kosmiczny się rozbił, a następny statek kosmiczny przybył z reflektorem, żeby znaleźć tamten rozbity statek? To były BANANY".* * - mam wrażenie, że twórcom chodziło o Dziwnowo z TS2, bo nie kojarzę żadnego UFO w jedynce (albo znów czegoś nie wiem). #23 - Gdy Świnie Mogą Latać / Latająca Świnia "Okeeej, nawet nie wiemy, jak ty to zobaczyłeś. Musisz naprawdę lubić serię The Sims. Latająca świnia pojawiła się po raz pierwszy na wieży ciśnień w The Sims 2. Teraz jest czymś w rodzaju rzeczy". #24 - Miś Szumiś / Pluszowy Miś "Ty mały smyku. Zauważyłeś Misia Szumisia. Misie są doskonałymi towarzyszami do snu. Ich aerodynamiczne ciałka są idealne do umizgiwania się". I to było wszystko, chociaż pewnie i tak prawie nikt tego nie przeczyta ![]() I jeszcze tak btw, na Twitterze odkopałem takie zdjęcie: https://pbs.twimg.com/media/BU5LiiYCMAA2BAz.jpg Ale nie wiem, czy traktować to jako aluzję do "ubrania" niemowląt w TS4, bo tamta osoba napisała, że to dla jej synka. W każdym razie, fajnie to wygląda ![]() EDIT: Agor-ia, NoweSimsy - cieszę się :3 Ostatnio edytowane przez Kerbi : 29.09.2013 - 20:14 |
![]() |
![]() |
|
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 7 (0 użytkownik(ów) i 7 gości) | |
|
|