Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 30.12.2014, 22:59   #1
April Black

Reputacja: 11
Domyślnie Odp: Rzeczy, których NIE WOLNO robić w grze / Uszkodzenie otoczenia

Trochę odgrzebuję, ale temat moim zdaniem bardzo ciekawy, poza tym może to co napiszę komuś się przyda.
Co do tych śmiesznych linii w dymkach. Na angielskiej Sims Wiki znalazłam taki oto cytat:

Cytat:
Thought/speech bubbles with squiggly lines in them have been sighted in clean, healthy neighborhoods as well. Some symptoms of corruption are also seen with poorly made custom content or hacks. As long as you never attempt the actions listed in this article, and as long as you routinely clean it with the HoodChecker, it should last a very long time.
(źródło: http://sims.wikia.com/wiki/Game_guid...ing_corruption)

Z tego by wynikało, że te linie mogą pojawiać się nie tylko wtedy, gdy otoczenie zawiera błędy, ale również po tym jak zainstalujemy jakieś podejrzane CC lub mody. Więc jeśli to świeże otoczenie, na którym nie popełniliśmy żadnego z wymienionych "grzechów", to raczej nie jest uszkodzone
Zastanawia mnie inna kwestia. Co oznacza "Invalid relationship with self" w raporcie HoodCheckera i skąd się to w ogóle bierze? Bo zauważyłam, że pojawia mi się to również po przeskanowaniu nowo utworzonych miast, w których na 100% nie zrobiłam niczego złego.
April Black jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 30.12.2014, 23:23   #2
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

W grze jest coś takiego - można to sprawdzić przez SimPe - że każdy sim ma relację ze samym sobą. Nie wiem, po co twórcy to wprowadzili i na jakiej zasadzie to działa (i kiedy np. jest valid, a kiedy nie), no ale istnieje i HC wywala takie "kwiatki"
Żeby porównywanie miało sens, musiałabyś wziąć jakiś clean template jako nowo otoczenie i sama stworzyć kilku simów - nie jest wcale powiedziane, że z miastowymi jest wszystko OK.

Zresztą wczoraj podczas "ratowania" sima doszłam do wniosku, że pliki otoczenia to jeden wielki bajzel, a twórcy nie mogli się zdecydować, czy w końcu niektóre rzeczy porozbijać (np. relacje simów), czy też skondensować (wspomnienia - wszystkie simy w otoczeniu mają je jakby w jednym "kawałku").

Wniosek z tego taki, że trzeba się z otoczeniami obchodzić jak z jajkiem, a i tak nie ma się pewności, czy się coś nie schrzani. Postępując wg wskazówek z tego poradnika tylko zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych błędów w grze. My swoje, program swoje
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.12.2014, 19:03   #3
Lenna

Reputacja: 10

April Black, ale ja w grze nie mam żadnych modów ani CC, grę mam zupełnie clean i nigdy nic nie ściągałam, a i tak w dosłownie każdym otoczeniu, gdy Sim rozmawia na czacie, pojawiają się te linie.
Ja teraz z moim otoczeniem faktycznie obchodze się jak z jajkiem, a i tak to nic nie pomaga i znikają mi nagrobki. Teraz mam już jakąś manię że podczas gry co chwila zerkam, czy nagrobki są na miejscu XD I jak jakiegoś nie ma to wychodzę bez zapisu gry i gram tą rodziną od nowa. W większości przypadków po wyjściu bez zapisu i zagraniu raz jeszcze ten sam nagrobek już się więcej nie buguje i nic się z nim nie dzieje. Do tej pory znikało mi 6 grobów, 1 z nich jest na stałe zbugowany i wyjście z gry nic nie pomaga bo po ponownym wejściu, gdy jakiś inny duch nawiedzi ten grób, ten zawsze znika, więc ten nagrobek muszę trzymać w wyposażeniu Sima. Z kolei 2 inne to nagrobki Simów umarłych przez porażenie prądem, a takie w grze zawsze mi się bugują (więc je też trzymam w wyposażeniu). Plus tego wszystkiego jest taki, że poprzez te kombinowanie mam przydomowe cmentarze i uniknęłam sytuacji zniknięcia nagrobka na zawsze wraz z plikiem Characters XD I teraz nie wiem, czy to są objawy zepsucia otoczenia czy po prostu błędy w grze, bo występują u mnie w każdym otoczeniu?
stare 02.01.2015, 10:34   #4
Liv
Moderatorka Emerytka

Lenna - w zasadzie wystarczyłoby włączyć SimPe i sprawdzić, jak się mają zmarli simowie Granie w simsy nie powinno być dodatkowym źródłem zmartwień u graczy Ale wychodzenie z gry bo "sim" znika to już przesada...
Trzymanie nagrobków w wyposażeniu nic nie daje.
No a jeśli jest tak w każdym otoczeniu, to tym bardziej bym się nie obawiała.
Zresztą, w mojej grze też znikają nagrobki (przez moją własną głupotę, ale to szczegół), a za niecałe 2 miesiące będzie 6 lat jak gram w tym otoczeniu
stare 02.01.2015, 21:47   #5
Lenna

Reputacja: 10

Tyle że kiedyś jak grałam w innym otoczeniu i zniknął nagrobek, zapisałam grę i wyszłam do otoczenia, to po ponownym wejściu czasem było tak, że nagrobek znowu się pojawił tylko w innym miejscu, a czasem znikał na zawsze razem z plikiem tego Sima w Characters i w drzewie genealogicznym nie było jego portretu tylko puste pole. I jak Simowie plotkowali to często pojawiały się te linie (pewnie gadali o tym Simie, co zniknął). W konswekwencji po jakimś czasie drzewo genealogiczne mojej Simki wyparowało, bo zamiast portretów miałam puste pola No i cały piękny cmentarzyk szlag trafił I jak bym chciała któregoś zmarłego Sima ożywić, to już nie da rady bo przepadł na zawsze...
U mnie trzymanie nagrobków w wyposażeniu pomaga - nagrobki zawsze znikają w momencie, gdy jakiś duch je nawiedzi. A jak nagrobki siedzą w wyposażeniu, to duchy go nie nawiedzają i nagrobek się nie buguje xD
Inna sprawa, że w Dziwnowie po pierwszym wejściu do tego otoczenia (no, drugim bo 4 lata wcześniej wprowadziłam tam 3 rodziny i tyle) zastałam tam takie błędy, że głowa mała xD Cały cmentarz Oliwki Widmo zniknął wraz z portretami Simów w drzewie gen (chyba już nawet pisałam tutaj o tym). Oprócz tego w takim jednym domku z piwnicą, w miejscu gdzie teren zapada się pod piwnicę, nie wiem jak to wyjaśnić ale tekstura terenu zniknęła i w tym miejscu było puste, niebieskie pole... 4 lata wcześniej było wszystko OK.
A SimPe to ja nie mam i nie wiem jak to obsługiwać xD
stare 19.02.2015, 11:37   #6
Shattered

Reputacja: 22

Gra mi wywala z informacją, że działanie aplikacji zostało zakłócone. Nie mogę też remove w HoodCheckerze bo takie coś się pojawia
Shattered jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 19.02.2015, 20:51   #7
Liv
Moderatorka Emerytka

W którym momencie wywala Ci "aplikację"?
Póki co wygląda mi to na to, że masz po prostu za mało RAMu dostępnego wtedy. Gra w okienku, wyłączenie przeglądarki i innych niepotrzebnych programów w tle powinno pomóc.

@down: no to tym bardziej Ale pocieszę Cię - mnie ostatnimi czasy też często wywala mimo że mam więcej RAMu.

Ostatnio edytowane przez Liv : 19.02.2015 - 21:15
stare 19.02.2015, 20:54   #8
Shattered

Reputacja: 22

W różnych
Mam 4 Gb
Shattered jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 19.04.2015, 13:02   #9
KarolinaJ

Reputacja: 11

Liv dzięki Ci za stworzenie tego poradnika Zawiera wiele cennych informacji i nie raz z niego korzystałam ale mam jedno pytanie z racji, że wczoraj na nowo zainstalowałam całą kolekcję (i pożegnałam z save'ami sprzed ponad 6 lat...) czy do zapobiegania generowaniu przez grę nowych simów wystarczy pobrać hack tylko do ostatniego posiadanego dodatku (np. Osiedlowe Życie i pobieram tylko plik z folderu al) mimo, że ostatnimi są akcesoria RiO?

@down
Dziękuję za odpowiedź

Ostatnio edytowane przez KarolinaJ : 19.04.2015 - 16:02
KarolinaJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 19.04.2015, 13:26   #10
Liv
Moderatorka Emerytka

Tak, mody z AL (OŻ) przy MG (RiO) dają sobie radę
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania