Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 2 > The Sims 2: Problemy z grą

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 12.07.2012, 10:10   #661
Psychosis

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: Pytania i odpowiedzi oraz problemy z gra

Cytat:
Napisał Fisia Zobacz post
Czy to jest normalne, że jak mam skiny default, to nie tylko moje Simy ale też miastowi mają je wymienione?
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi, ale jeśli chodzi o defaulty u miastowych - tak, to normalne.Defaulty zastępują maxisowe skiny innymi, więc wszyscy którzy mieli maxisowe skiny mają nowe, defaulty. Ciekawa jestem jak z tymi innymi skinami.. :>

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 12.07.2012, 13:07   #662
Master of Disaster

Reputacja: 26

Co do defaultów - to całkowicie normalne.
Skiny i oczy geneticized/townified nie są niebezpieczne, o ile się ich nie usunie...Geneticized oznacza, że mają przypisaną wartość genetyczną i MOGĄ pojawić się u nowo narodzonych Simów, nawet, jeśli żadne z rodziców nie miało tego skina, a townified oznacza, że mogą także pojawić się u nowo wygenerowanych miastowych. Zdaje mi się, że usuwanie takich dodatków może być niebezpieczne, jeśli jakiś Sim w naszej grze ma ten skin lub oczy. Choć z drugiej strony... czy wtedy ów Sim nie dostanie po prostu defaultów? Przyznam, że nie wiem, chyba nigdy nie usuwałam takich dodatków
E: A skiny miastowych nie będą się zmieniać ot tak, bez powodu. Jaki skin zostanie "dany" jakiemuś miastowemu przez grę, taki już ma. Chyba, że się ów skin usunie. Z oczami podobnie.

Ostatnio edytowane przez Master of Disaster : 12.07.2012 - 13:11
Master of Disaster jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 13.07.2012, 08:52   #663
Psychosis

Czy jeśli mam akcesoria "Młodzieżowy styl" i je odinstaluje, a jakaś rodzina ma np. tapetę naścienną z tego ep, to czy to uszkodzi grę, albo rodzinkę?
stare 13.07.2012, 10:14   #664
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

"Młodziezowy..." to SP, tak gwoli ścisłości (wszystkie akcesoria oprócz RiO są traktowane jako SP)
Nie, po prostu będzie brakować tych przedmiotów, a w niektórych przypadkach gra sobie je zastąpi innymi dostępnymi i nic się nie stanie.

Cytat:
Skiny i oczy geneticized/townified nie są niebezpieczne
Gwoli scisłosci - stają się neibezpieczne po usunięciu, no i właśnie - jeśli ktoś nie chce innych skinów np. u potomstwa, to niech się za nie nie zabiera.
Cytat:
czy wtedy ów Sim nie dostanie po prostu defaultów?
Obawiam się, że nie...
Zostało mi po nich złe wrażenie - chyba własnie dlatego, że defaulty ich właśnie NIE zastąpiły po usunięciu.

Ostatnio edytowane przez Liv : 13.07.2012 - 10:21
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 14.07.2012, 10:23   #665
Psychosis

Czy usuwanie folderu EA games jest bezpieczne?
stare 15.07.2012, 15:02   #666
LovettBon

Cytat:
Napisał Breath Zobacz post
Czy usuwanie folderu EA games jest bezpieczne?
Chyba nie - właśnie weszłam na forum, bo mam problem z tym folderem :/

Dawno temu pisałam, że jakiś dodatek (konkretnie dom) rozwalił mi całą grę - wszystkie simy miały najgorszy poziom aspiracji, pousuwały im się wspomnienia, drzewa genealogiczne, przyjaźnie itd. Zrobiłam reinstalkę, ale nie pomogło. Dopiero dzisiaj spróbowałam naprawić grę jeszcze raz, ale tym razem wywaliłam folder EA Games z Moich Dokumentów (przeniosłam go do innego folderu, nie usunęłam). Zainstalowałam grę jeszcze raz i ku mojemu przerażeniu folder EA Games się w Dokumentach nie pojawił. Co ja mam z tym teraz zrobić? Nie chcę przenosić starego, bo przeniosę okolice z "chorymi" simami, z podłą aspiracją i bez wspomnień :/
LovettBon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2012, 16:06   #667
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Breath - a nie prościej odinstalować grę?
Jeśli jednak chcesz mieć wszystko (albo prawie) od nowa, to przeczytaj dalszą część tego posta.
Chyba, że masz 2 foldery EA Games - ten pusty możesz usunąć.

LovettBon - mogę wiedzieć, w jakim otoczeniu miałaś ten "zainfekowany" dom?

Usunięte wspomnienia (i pewnie znikający simowie?) to bardzo niepokojące objawy - nie wiem, czy naprawienie wszystkiego będzie warte zachodu... (no i czy się w ogóle uda) Tym bardziej, jeśli to było któreś z gotowych otoczeń...

Nie ma go? Uruchom grę.
Dalej nie ma? Skopiuj "ze starego" wszystkie foldery oprócz Neighborhoods i Downloads.
Folder downloads możesz sobie stworzyć ręcznie.
Oryginalne otoczenia masz na dysku twardym (odsyłam do forumowej wyszukiwarki, gdzie można zleźć sposób na reset otoczeń i miejsce, w którym one się znajdują).
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2012, 16:29   #668
LovettBon

Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
LovettBon - mogę wiedzieć, w jakim otoczeniu miałaś ten "zainfekowany" dom?

Usunięte wspomnienia (i pewnie znikający simowie?) to bardzo niepokojące objawy - nie wiem, czy naprawienie wszystkiego będzie warte zachodu... (no i czy się w ogóle uda) Tym bardziej, jeśli to było któreś z gotowych otoczeń...

Nie ma go? Uruchom grę.
Dalej nie ma? Skopiuj "ze starego" wszystkie foldery oprócz Neighborhoods i Downloads.
Folder downloads możesz sobie stworzyć ręcznie.
Oryginalne otoczenia masz na dysku twardym (odsyłam do forumowej wyszukiwarki, gdzie można zleźć sposób na reset otoczeń i miejsce, w którym one się znajdują).
Już nie pamiętam w jakim, ale simy były popsute we wszystkich otoczeniach. Nie znikały, po prostu pousuwały im się wspomnienia, związki, drzewa genealogiczne itd. Trochę szkoda mi rodziny która miała 5 pokoleń
stare 15.07.2012, 16:29   #669
Master of Disaster

Reputacja: 26

Jeśli chodzi o folder EA Games z Moich Dokumentach, to wystarczy mu zmienić nazwę na EA Games1, wtedy gra nie będzie go "widzieć" i utworzy nowy. W końcu, zaraz po zainstalowaniu Sims 2 tego folderu jeszcze tam chyba nie ma, on jest tworzony przy pierwszym włączaniu gry (tam są, można powiedzieć, wszystkie zapisy). Jeśli się go skasuje LUB zmieni nazwę, przy wczytywaniu gry zostanie utworzony nowy, i właściwie wtedy ma się "czystą" grę. Jeśli oczywiście ktoś nie bawił się w manipulowanie folderami, które domyślnie znajdują się w Program Files (ściślej, tam, gdzie sobie wybraliśmy, by zainstalować pliki gry). Ten sposób znam z innego forum. Myślę, że warto go wypróbować, zanim ktoś zachce się bawić w przeinstalowywanie gry.
Aha, co do skinów i oczu geneticized (tylko geneticized, nie townified) - ja sądzę, że je można usunąć o ile mamy pewność, że jeszcze nie zostały użyte na żadnym Simie (ani stworzonym przez nas w trybie tworzenia, ani urodzonym w grze, a najlepiej niech także żaden Sim ze skrzyni go nie używa...).
Przed ściągnięciem dodatków tego typu (zwł. townified) warto się zastanowić, czy faktycznie chcemy je mieć, by potem nie było za późno, by je bezpiecznie usunąć. Choć wydaje mi się, że byłby sposób, by się ich pozbyć i tak, ale to... cóż, wymagałoby trochę zabawy z SimPE Zastrzegam, że tak mi się wydaje, pewna nie jestem!

Ostatnio edytowane przez Master of Disaster : 15.07.2012 - 16:41
Master of Disaster jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2012, 16:57   #670
LovettBon

Uff, zreinstalowałam grę, zrobił się nowy folder "EA Games", wszystko działa. Teraz tylko skanuję Downloads, bo chcę je wrzucić do nowej gry. Tak, wiem, jestem głupia, bo nie sprawdziłam wcześniej jak nazywa się dom który schrzanił mi grę :/ Jak siedział w skrzyni domów to nic się nie działo, dopiero jak go ustawiłam w otoczeniu i wprowadziłam tam simów, to zaczęły dziać się cuda. Znajdę go w tej skrzyni i usunę :/
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 17 (0 użytkownik(ów) i 17 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania