Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 4 > The Sims 4: Uwagi na temat gry

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 16.05.2014, 13:35   #1
Nezumi

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

Nie jestem jakimś geniuszem genetyki, ale wydaje mi się, że w prawdziwym życiu zdarza się że miks ras negroidalnej i kaukaskiej rodzi się całkiem białe dziecko tylko jest to bardzo, bardzo rzadkie. A odnośnie innych cech genetyka nie działa tak, że wychodzi "coś pośrodku" cech obu rodziców. Ale wszystko zależy od danej cechy oczywiście.
W dwójce generalnie też mi się rodzą same potworki. Mam Sima, który jest ładny ale ma nietypowo zbudowaną twarz w stosunku do "typowych" twarzy które są w grze, więc wszystkie jego dzieci są strasznie brzydkie (bo dziedziczą część cech jego a część z tych defaultowych twarzy i wychodzi coś dziwnego). Do tego mam Simorośliny i kosmitów, których genetyka jest na prawdę dziwna. Z Simami jest generalnie zwykle tak, że im bardziej się różnią tym większe prawdopodobieństwo że dziecko będzie brzydkie. Ale generalnie ja praktycznie wszystkim Simom robię poprawki plastyczne i nie ma problemu.
Nezumi jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 16.05.2014, 15:13   #2
Agor-ia

Cytat:
Napisał Nezumi Zobacz post
Nie jestem jakimś geniuszem genetyki, ale wydaje mi się, że w prawdziwym życiu zdarza się że miks ras negroidalnej i kaukaskiej rodzi się całkiem białe dziecko tylko jest to bardzo, bardzo rzadkie. A odnośnie innych cech genetyka nie działa tak, że wychodzi "coś pośrodku" cech obu rodziców. Ale wszystko zależy od danej cechy oczywiście.
W dwójce generalnie też mi się rodzą same potworki. Mam Sima, który jest ładny ale ma nietypowo zbudowaną twarz w stosunku do "typowych" twarzy które są w grze, więc wszystkie jego dzieci są strasznie brzydkie (bo dziedziczą część cech jego a część z tych defaultowych twarzy i wychodzi coś dziwnego). Do tego mam Simorośliny i kosmitów, których genetyka jest na prawdę dziwna. Z Simami jest generalnie zwykle tak, że im bardziej się różnią tym większe prawdopodobieństwo że dziecko będzie brzydkie. Ale generalnie ja praktycznie wszystkim Simom robię poprawki plastyczne i nie ma problemu.

No właśnie, o to mi chodziło. To nie jest przecież tak, że mamy nos, oczy, usta w połowie po matce i jej przodkach, a w połowie po ojcu i jego przodkach. A twórcy gry mogliby zrobić nam dobrze () i pokazać jakąś parę z dzieckiem urodzonym w grze.

Be the type of Woman, who crawls out of bed every day and the Devil says "Oh no, She's awake!"

"The only way to get rid of a temptation is to yield to it." - Oscar Wilde
Agor-ia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 16.05.2014, 15:30   #3
Liv
Moderatorka Emerytka

Reputacja: 53

Nezumi, to znowuż ja dobieram pary simów na podstawie m.in. "jakości" wydanego przez nie na świat potomstwa Jeśli jakiejś parze mają się urodzić brzydkie dzieci, to zmieniam im partnerów W dodatku najczęściej zanim mały sim w ogóle przyjdzie na świat, ja już znam jego fenotyp Przykładowo, wymyśliłam sobie, że dziecko - dziewczynka - będzie mieć zielone oczy po mamie i blond włosy po babci ze strony ojca. Będę tak długo "męczyć" jej mamę (zapis w momencie porodu i ponowne ładowanie parceli, gdy genetyka nie spasuje), aż dziecko urodzi się takie, jakie ja sobie zaplanowałam ;] Niestety, ten sposób jest bardzo czasochłonny i męczący, szczególnie dla nerwów A potem, jak już niemowlę trochę podrośnie, zostaje mu zamieniona w SimPe struktura twarzy, odpowiednio wcześniej przygotowana
A to wszystko dlatego, że od narodzin do śmierci w moim otoczeniu mija (w regularniej grze) kilka lat...

Nie powiem, fajnie by było, gdybym w TS4 nie musiała tak z tym kombinować, ale czy kiedykolwiek program komputerowy będzie mądrzejszy od człowieka, a przynajmniej będzie w stanie częściowo "wyręczyć go" w dobrym planowaniu i realizacji? Ja w to wątpię.
No chyba że nie będzie narzędzi typu SimPe do modyfikacji tych ważnych dla mnie aspektów rozgrywki, ale to wtedy lipa ;( Mam swój styl grania i nie chciałabym go za bardzo "przerabiać" na potrzeby zbyt niedoskonałej jak dla mnie gry.

Agor-ia - popieram!
Ale, jak widać, twórcy mają ważniejsze rzeczy na głowie (emocje i "modelowanie" simów)...

Ostatnio edytowane przez Liv : 16.05.2014 - 15:33
Liv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 16.05.2014, 16:08   #4
anie_1981

Jakby nie mówić, potrafię uczciwie stwierdzić, że w dwójce 7/10 dzieci rodziło mi się ładnych, a w trójce odwrotnie Jednak zazwyczaj z tego brzydactwa wyrastają

Pamiętam jak miałam w dwójce Angelinę Jolie i Brada Pitta... Dzieciaki to były jakieś potwory... w trójce to samo... To dlatego, że Angie ma taką nietypową budowę twarzy... Ciężko jest ją zbudować w grze i ładne dzieci w jej przypadku są niemal niemożliwe. Jeżeli w czwórce da się zbudować Angelinę i Brada, baaardzo do siebie podobnych, i będą mieli ładne dzieci, to czwórka zyska w moich oczach wieeelki szacun
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 16.05.2014, 16:24   #5
Agor-ia

Z tego co kojarzę, to ich dzieci w rzeczywistości też piękne nie są

A w trójce zazwyczaj jest jakieś niedogranie nosa i ust, przynajmniej u potomków moich simów.

Be the type of Woman, who crawls out of bed every day and the Devil says "Oh no, She's awake!"

stare 16.05.2014, 16:50   #6
Irbis

Reputacja: 14

Ja mogę śmiało powiedzieć, że zdecydowana większość simowych dzieci urodzonych w mojej grze była ładna, nawet już w dzieciństwie. To znaczy rzadko zdarzało się, aby coś w ich twarzach do siebie nie pasowało, bo wiadomo że uroda to pojęcie względne.
Rzeczywiście w czwórce właściwie w ogóle nie widzieliśmy dzieci, poza jednym chłopcem na zdjęciu odnoszącego się do "Gwiezdnych wojen", ale tak naprawdę niewiele go tamy było widać. Przyznam, że bardzo ciekawa jestem wyglądu czwórkowych dzieciaków, zwłaszcza że w trójce dzieci są do siebie bardzo podobne.
stare 16.05.2014, 17:19   #7
Piwusia

Ja czasem bardzo wkręcam się w grę, a czasem coś mnie od niej odpycha. Teraz akurat mam dosyć Simsów (zwłaszcza trójki). Instaluję grę i za chwilę ją odinstalowuję bo myślę, że nie będę w najbliższym razie w nią grać i tak w kółko. To bez sensu, ale gdy nawet najmniejsza rzecz pójdzie w Simsach nie po mojej myśli, to wyrzucam je z dysku. Mam tylko podstawkę trójki i jeszcze nawet nie wszystko w niej odkryłam bo denerwuje mnie w niej kilka kluczowych rzeczy. Ta gra ma wiele opcji i pozornie wszystko powinno być w porządku, ale nie jest bo rozgrywka okazuje się zbyt łatwa, a poza tym irytuje mnie, że miasto jest poza moją kontrolą. Trójka jest chaotyczna i nawet jeśli dodatki do niej byłyby ciekawe, i tak nie jestem przekonana do tej części. Nie kupię rozszerzeń do The Sims 3 i będę grać raczej w dwójkę. Czwórka z kolei ma w sobie coś takiego, że naprawdę chętnie bym się z nią zapoznała; myślę, że będzie czerpać to co najlepsze z poprzednich odsłon. Co do waszych wypowiedzi, nigdy nie miałam szczególnie brzydkich Simowych dzieci ani w dwójce ani w trójce, więc na genetykę w Simsach narzekać nie będę. Pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno pisałam na tym forum o moich pomysłach na czwórkę, sądząc, że i tak pewnie ta część nie powstanie. Jednak można się było spodziewać, że na The Sims 3 ta seria się nie skończy. Jeśli coś odstrasza mnie od czwórki to tylko jej cena i to, że będzie do niej mnóstwo rozszerzeń z gatunku "złap je wszystkie". No i jeszcze te emocje... Możliwe, że przez nie czwórka będzie chaotyczna w tych aspektach co trójka i nie będę mogła pokierować Simami dokładnie tak jakbym chciała, a to by było niefajne... Chcę takiej kontroli jak w dwójce, ale to chyba już niemożliwe bo albo całkowita kontrola nad Simami albo otwarte otoczenie... Twórcy raczej nie zrobią czegoś pośredniego.
Piwusia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 16.05.2014, 21:01   #8
anie_1981

Co do kontroli całego miasta, to do trójki wyszły mody, ja korzystam między innymi z NRaas Master Controllera i jest to mod, którym mogę na odległość sterować innymi Simami. Mogę np. wprowadzić w edycji miasta dwoje obcych sobie Simów do jednego domu, a potem spod mojej aktywnej rodziny ich hajtnąć, zmienić nazwisko, kazać im mieć dzieci, porzucić pracę, lub ją znaleźć... Mogę nawet ingerować w to z kim się kumplują, a z kim nienawidzą Najbardziej w trójce podoba mi się łatwość kontroli rodziny, mogę sterować tym jakiej płci dziecko ma się urodzić... W jedynce i dwójce to był koszmar. Nieraz musiałam wielokrotnie zapisywać i ładować rodzinę, żeby urodzone w grze dzieci miały taką płeć, jaką chciałam. Swoją drogą, ciekawe jak to będzie rozwiązane w czwórce, mogliby zostawić jabłko i arbuza... To jest jeden z najlepszych pomysłów zastosowanych w trójce!
stare 16.05.2014, 22:03   #9
Agor-ia

A czy sterowanie płcią tymi owocami to przypadkiem nie był błąd, a nie zamierzone działanie? Chyba któraś łatka to usuwała?

Dzieci w jedynce to w ogóle był koszmar

stare 16.05.2014, 23:51   #10
anie_1981

Owoce nadal sterują płcią w TS3, ale ja od dawna korzystam z NRaasa do tego zabiegu. Musiałabym kiedyś sprawdzić, ale ja jeszcze z rok temu, jak kazałam Simce wcinać jabłka, to byli chłopcy, a jak arbuzy, to dziewczynki. Łatka zdaje się usuwała tylko wpływ potraw z tymi owocami na ciążę, tzn. omlet z jabłkami nie powodował już narodzin chłopca. Jest to jakiś powód do testowania gry...

Ja jestem ciekawa, jak w czwórce rozwiążą cały system rozmnażania i opieki nad małymi dziećmi. Osobiście to wolałabym całkowity powrót do dwójki. Chcę, by Simy przestały wyciągać butelkę z tyłków, mają ruszać 4 litery do lodówki! I chcę w domu sterty śmierdzących, brudnych pieluch! I niemowlaki w śpioszkach lub pieluszkach, majtające kończynami, a nie te małe mumienki z trójki... Chcę by wychowywanie dzieci było wyzwaniem, chcę by to jaki kontakt mają dzieci z rodziną, rzutowało na ich charakter. Opieka Społeczna ma szybciej odbierać dzieci, powinna być też zaawansowana opcja sierocińców, dzieci nie są losowane, jest pula dzieci do wybrania, w różnym wieku, coś podobnego jak w adopcji zwierzaków w TS3 Zwierzaki. Powinna być możliwość oddania dziecka, bo jeśli go nie chcę, to nie chcę czekać kilku dni, zaniedbując dziecko, by w końcu ktoś po nie przyjechał. Jeśli moja rodzina odda\odbiorą jej dziecko, to mogę je adoptować inną rodziną.

Alem się rozpisała...
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania