|
![]() |
#1 |
Administrator
Reputacja: 101
|
![]()
Ojej! Postarałaś się z tym wyłapywaniem błędów! Naprawdę nie trzeba było, wystarczyłoby tylko kilka przykładów, a resztę już bym sam wyłapał.
I tak, a więc to był błąd, o którym myślałem. Jednakże był powód, dla którego jak dotąd tego nie poprawiłem. Otóż w różnych książkach widziałem, że ten zapis się zmieniał, ale nie mogłem odkryć dokładnie w czym problem. Teraz chyba już wiem, te różnice są zależne od tego, czy zdanie zostało przerwane w momencie kropki, przecinka, czy w ogóle w środku zdania no i zależy też, na czym takie wtrącenie się zakończy(wtedy trzeba dać, wg Mistrza i Małgorzaty, dwukropek). No a poza tym nikt mi wcześniej tego nie wskazał. Już się zabieram za poprawianie. ![]() EDIT: Ale z tym przecinkiem przed drugim myślnikiem to też nie bardzo. Sprawdziłem właśnie w "Imię Róży" Umberto Eco i tam, jeżeli zdanie urywa się w momencie przecinka, przecinek znika. Podobnie też w Mistrzu i Małgorzacie. EDIT2: Poprawiłem pierwszy odcinek, czy tak jest dobrze? Ostatnio edytowane przez Caesum : 23.09.2013 - 00:50 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Reputacja: 10
|
![]()
Masz rację, stosuje się taki zapis, ale tylko wtedy, kiedy dwa zdania sa nieodlaczna czałością. Jesli didaskalia składają sie z dwóch osobnych części, w takim wypadku stosujemy kropkę. Można również zamniennie wstawiać ten nieszczeny przecinek, ale nie mogę powiedzieć, że jego brak jest błędem. Te zdania, które podałam sa, moim zdaniem, bardziej odpowiednie do zapisania z kropką. Ale to już kwestia indywidualna, zwracam tylko uwagę na poprawny zapis.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości) | |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|