Cytat:
Napisał Robert
Dobra myśl z tym dyskiem...
Ja mam teraz jakiegoś Maxtor 2F030J0
Jest przymały ma 30 Giga. To mnie wnerwia bo kumple mają po 60-120 giga
Mam go podzielonego na 2 partycje (po 14,8 giga). Nie mam go zapchanego, ale jest (chyba on?) trochę wolny. Jak np. klikam na Panel szybkiego dostępu w WMP 10 to słychać tak jakby się "rozkręcał". Potrzeba mi trochę więcej pamięci (dla szpanu  tak gdzieś 40giga (będe miał 70G). Ile kosztowałby taki dysk i czy można mątować 2 w kompie (nie wiem czy mam na to miejsce...)? A może lepiej kupić zewnętrzny (ile muszę za niego zabulić???)?
P.S. Jakby ktoś mógł napisać jak sprawić by dysk znów miał 1 partycję to niech napiszę przyda mi się gdy będe miał 2 dyski
Z góry THX
|
Dysk o wielkości rzędu 80GB kupisz za ok. 250 - 300 zł. Zdecydowanie polecam raczej wewnętrzny - dwa dyski zamontujesz bez problemu. Musisz tylko sprawdzić, czy taśma łącząca z płytą główną ma dwa gniazda do podłączenia dysków.
Win XP Pro ma multum procesów nieprzydatnych w zwykłym, domowym kompie, ale wyłączanie ich zależy od konfiguracji kompa - trzeba uważać, bo można sobie zaszkodzić. Jeżeli masz karty sieciowe a nie są używane trzeba je wyłączyć. Nie zapominaj o defragmentacji. To są podstawy, o szczegółach można porozmawiać gdy będziesz miał skompletowanego kompa. Połączenie partycji systemowej z tą drugą można zrobić programem Partition Magic, ale też wymaga to pewnej wprawy. Najbezpieczniej jest przeinstalować Windowsa ale wiąże się to z formatem obydwu partycji i utratą danych.
Jak skompletujesz wszystko daj znać, najlepiej na PW.